Hoe gezond is algenolie en zijn er bijwerkingen?

Algenolie is veel minder bekend dan visolie supplementen en de deskundigen van Vitamines.com krijgen, niet verrassend, best vaak de vraag wat algenolie nou precies is. Hoog tijd om dit supplement een nader te bespreken, met name hoe gezond algenolie is en of er algenolie bijwerkingen bekend zijn.

Hoe gezond zijn algenolie supplementen?

Algenolie is een natuurlijke bron van Omega-3 vetzuren, en daarom natuurlijk ook perfect voor vegans. Omega-3 vetzuren zijn erg belangrijk voor je gezondheid, want ze hebben bijvoorbeeld positieve effecten op je hersenfunctie en jouw gezichtsvermogen. Ook is in wetenschappelijk onderzoek naar Omega-3 vetzuren vastgesteld dat de kans op overlijden door hart- en vaatziekten ermee worden verkleint, en deze vetzuren hebben ook een bloeddrukverlagende werking in je lichaam. Conclusie: het is heel gezond!

Wanneer er talloze positieve invloeden zijn wil je dus zeker voldoende Omega-3 vetzuren innemen en gelukkig kan dit op vele manieren. Ten eerste door genoeg gezonde voeding te consumeren. Want wie bewust eet, heeft op dit gebied al enkele streepjes voor. Toch is het niet altijd even simpel om écht alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft, hoe gezond je probeert te eten. Daarom kan het slim zijn om een algenolie supplement in je dagelijkse routine mee te nemen.

Waar wordt algenolie van gemaakt?

De naam zegt het al: algenolie wordt gemaakt van algen. Dit zijn kleine plantjes waarvan er talloze voorkomen in zeeën, oceanen en rivieren. Dat algen erg vaak voorkomen is uiteraard heel mooi en deze kleine plantjes hebben ook heel weinig voedingsstoffen nodig om te kunnen overleven. Daarnaast ontwikkel algen zich onder de goede omstandigheden tot ware Omega-3 kanonnen.

algen olie

Bron van omega-3 vetzuren

Een ander voordeel dat niet onbesproken mag blijven is dat algenolie een zeer goede bron van Omega-3 vetzuren is. Ook is het uiteraard een goed en diervriendelijk alternatief voor de bekende visolie supplementen, want voor algenolie worden geen vissen gedood. Sterker, de belangrijkste reden dat vette vis veel Omega-3 bevat, is omdat vissen zelf algen eten en op die manier zo rijk zijn aan EPA en DHA zijn. Met algenolie profiteer je dus direct van de bron.

Algenolie bijwerkingen of gevaarlijk?

Goed nieuws: algenolie capsules, pillen of tabletten hebben geen bekende bijwerkingen en is, wanneer je het volgens de voorschriften gebruikt, ook niet gevaarlijk.

“Algenolie kent geen bijwerkingen en is niet gevaarlijk.”

Dit in tegenstelling tot (slechte) visolie, waar je wel bijwerkingen als brandend maagzuur, diarree of misselijkheid kunt krijgen. Uiteraard wordt afgeraden om teveel omega-3 in te nemen, maar alles waar ‘te’ voor staat is onverstandig.

Met algenolie profiteer je van een natuurlijke bron van Omega-3 vetzuren.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink