Waar is Ashwagandha goed voor? Is ashwagandha goed voor sporters?

Is ashwagandha goed voor sporters?

Tegenwoordig kun je smoothies in allerlei varianten bestellen. Wij zijn blij met alle nieuwe smoothie-mogelijkheden. Dit omdat er nu ook ingrediënten worden gebruikt die al eeuwen worden gebruikt maar wij pas net ontdekt hebben. Het gaat hierbij om ingrediënten die geneeskrachtige eigenschappen hebben. Deze ingrediënten hebben een snelle actieve werking op het lichaam. Op de lijst met geneeskundige plantenextracten staat Ashwagandha bovenaan.

Ashwagandha, wat is het eigenlijk?

Ashwagandha betekent withania somnifera. Het is een wortel die gebruikt wordt in de Ayurveda. Ayurveda is een geneeskunde uit India die al meer dan vijfduizend jaar wordt ingezet. De bessenstruiken van de ashwagandha kunnen tot wel drie meter hoog worden. De geneeskrachtige werking van Ashwagandha zit hem niet in de felrode vruchten maar in de wortel en bladeren van de plant.

Ashwagandha is de laatste jaren erg in de belangstelling gekomen samen met adaptogenen. Een adaptogeen is de stof die organismes (bijvoorbeeld het menselijk lichaam) helpen om te kunnen gaan met stress. Het heeft een positieve invloed op de organen in meerdere systemen van het lichaam van de mens. Het kan positieve veranderingen teweegbrengen.

Waarom zou je ashwagandha nemen?

Het meest populaire kenmerk van Ashwagandha is dat het je lichaam zou ondersteunen om beter met stress om te kunnen gaan. Chronische stress of stressrespons die aanhoudt kan paniekaanvallen veroorzaken maar ook een hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen, depressie, verminderd geheugen, spijsverteringsproblemen, verminderde werking van cognitieve functies, auto-immuunziekten, een vermoeidheidssyndroom of andere gezondheidsproblemen.

Mensen die Ayurveda beoefenen en onderzoekers zijn erg enthousiast over het gebruik van Ashwagandha. Dit door de volgende aantal redenen:

-Dieronderzoeken zouden hebben aangetoond dat Ashwagandha eigenschappen heeft die kanker bestrijdt
-Kan helpen bij cognitieve problemen (denk aan geheugenverlies)
-Onder controle houden van neurodegeneratieve problemen (Huntington, Alzheimer en Parkinson)
-Helpt bij het remmen van ontstekingen
-Gezondheid van onze lichaamscellen zou versterkt kunnen worden
-Verminderen van klachten bij artritis

Er is meer onderzoek nodig om nog beter inzicht te krijgen in de voordelen van Ashwagandha.

Is ashwagandha goed voor sporters?

Ashwagandha lijkt sportieve prestaties te bevorderen. Bij een Indiaas onderzoek kregen topwielrenners 8 weken lang, dagelijks 1000mg Ashwagandha toegediend of een placebo. De sporters die Ashwagandha toegediend hadden gekregen hadden na 2 maanden hun VO2 max verbeterd, het duurde langer voordat ze uitgeput waren op een loopband en hun metabolische markers (insuline en bloedsuiker) waren ook verbeterd.

Ashwagandha kan ook nuttig zijn wanneer je je spiermassa wilt opbouwen. Bij het onderzoek wat werd gepubliceerd in Journal of the International Society of Sports Nutrition verbeterde de prestaties bij leg extensions en bankdrukken van 57 mannen (tussen 18 en 50 jaar) aanzienlijk na het gebruik van Ashwagandha in vergelijking met de mensen die en placebo kregen. Ook was er een toename te zien in hun spieromvang bij borst en armen, was het vetpercentage gedaald en hun testosterongehalte gestegen.

In het kort

Over Ashwagandha valt nog veel te leren. Er zijn veel mensen die zweren bij Ashwagandha voor hun mentale helderheid, als kalmeringsmiddel en bij het verminderen van angstgevoelens en stress. Als je zwanger bent, hormoongevoelige prostaatkanker hebt of borstvoeding geeft kun je ashwagandha beter niet nemen. Ook wanneer je al medicijnen gebruikt zul je eerst met je huisarts moeten overleggen welke supplementen je kunt gebruiken. Wanneer Ashwagandha met bepaalde andere medicijnen wordt gecombineerd kan het namelijk slaperigheid veroorzaken.

Het innemen van Ashwagandha

Hoeveel Ashwagandha je mag innemen hangt af van hoe je het inneemt. Ashwagandha is namelijk verkrijgbaar in capsules, tincturen en poeders. Het is belangrijk altijd de aanwijzingen op de verpakking op te volgen en de aanbevolen dosering aan te houden. Wanneer je andere suppletie gebruikt vergeet dan niet te controleren of deze al Ashwagandha bevat. Zo ben je er zeker van dat je niet te veel inneemt. De bijwerkingen van Ashwagandha kunnen o.a. overgeven, diarree, hoofdpijn en misselijkheid zijn. Overleg altijd eerst met een arts als je twijfelt of je Ashwagandha in combinatie met andere medicijnen kan gebruiken of dat het gebruik veilig is.

Consequent gebruik is de sleutel net zoals met alle supplementen. Consequent gebruik is nodig als je de voordelen van een complementair geneesmiddel wilt ervaren. Daarnaast is het belangrijk dat ze onderdeel zijn van een gezonde levensstijl en een gezond voedingspatroon.