Krijgt mijn kind voldoende vitamines en mineralen binnen?

Wat is de juiste hoeveelheid mineralen en vitamines voor kinderen?

Voor kinderen gelden duidelijke aanbevelingen; 2 stuks fruit en 250g groente per dag. Aanbevelingen nemen toe met de leeftijd. Voor de leeftijdsgroep 1 tot 3 jaar wordt bijvoorbeeld 1,5 portie fruit en 100-150 gram groente aanbevolen. Vanaf 14 jaar worden 2 stuks fruit en 250 gram groenten aangeraden. Ouders maken zich vaak zorgen of hun kinderen zullen slagen. Wat zijn de opties als mijn kind niet genoeg voeding binnenkrijgt?

Eten mijn kinderen voldoende groente en fruit?

Peuters en kleuters in Nederland blijken volgens het RIVM te weinig fruit, vis, groenten en vezelrijk voedsel te eten. Voedingsmiddelen voor jonge kinderen bevatten vaak te weinig visvetzuren en te veel verzadigde vetzuren. Een op de zeven kinderen heeft overgewicht.

De meest logische reden is dat ze minder energie verbruiken dan ze binnenkrijgen. De inname van foliumzuur en vitamine D bij jonge kinderen is vaak erg laag. Wel krijgen ze vaak voldoende vitaminen en mineralen binnen. Het RIVM waarschuwt dat ongezonde voeding voor kinderen op latere leeftijd kan leiden tot chronische ziekten of obesitas.

Het doel van de huidige preventieprotocollen is dan ook om in 2040 een gezonde generatie te creëren, met aandacht voor beweging, beweging en voeding. Op deze manier hopen ze ongezonde keuzes te ontmoedigen en gezonde keuzes aan te moedigen. Zo willen ze de belastingen op suikerhoudende dranken verhogen en de belastingen op groenten en fruit verlagen naar 0%.

Hoe krijgt mijn kind genoeg mineralen en vitamines binnen?

Het is super belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Het is zeker moeilijker om van je kinderen te verwachten dat ze gezonde keuzes maken als je met een zak chips op de bank ligt. Ze mogen best af en toe wat lekkers, maar vervang dat door gezonde opties. Paprika’s, tomaten en wortelen zijn bijvoorbeeld heerlijke groenten die goed samengaan met hummus. Een blokje kaas, nootjes of olijven zijn bijvoorbeeld gezonde alternatieven voor chips. Een stukje appel of banaan is ook een goed alternatief. Wil je kinderen groente eten normaal laten worden? Laat ze je dan helpen met het maken van een gezonde maaltijd. Dit vinden ze leuk en zo leren ze gelijk over de producten.

Vitamine drankjes voor kinderen

Jong geleerd is oud gedaan. Voed je kinderen niet op met limonades en frisdranken. Ook niet als deze alleen maar zoetstoffen bevatten. Wil je, je kind toch meer water laten drinken? Voeg dan een plakje komkommer toe of wat sap van een sinaasappel of mandarijn. Zo zit er toch een beetje smaak aan het water en zullen de kids het gemakkelijker drinken.

Vezelrijke voeding voor kinderen

Foliumzuur (ook bekend als vitamine B11 of foliumzuur) wordt vaak aangetroffen in vezelrijk voedsel. Zorg er daarom voor dat je meer volkoren granen en groene groenten eet. Zo is volkoren pasta een goede vervanger van gewone pasta. Kan je een goede dag beginnen met havermout voor je kind in plaats van cruesli of granola en vervang je een boterham voor een volkoren boterham.

Voldoende vitamine B11 zorgt ervoor dat we ook voldoende energie hebben. Het wordt geassocieerd met leren en aandacht, en helpt ook bij de hersen- en zenuwfunctie. Heeft uw kind moeite met het eten van volle granen of groenten? In dat geval kan suppletie met vitamine B-complex of vitamine B11 (foliumzuur) een goede aanvulling zijn.

Omega 3, hoe zorg ik dat mijn kind voldoende binnenkrijgt?

Vis bevat omega-3-vetzuren. Je lichaam kan deze essentiële vetzuren niet zelf aanmaken. Daarom moet je ze via de voeding binnenkrijgen. Van omega-3 vetzuren is bekend dat ze goed zijn voor ons hart, de bloeddruk en een normaal cholesterolgehalte in het bloed. We willen voldoende gezonde vetten binnenkrijgen, daarom wordt aangeraden dat kinderen en volwassenen minimaal één keer per week (vette) vis eten. Houdt je kind niet van vis, dan kan suppletie met visolie een goede aanvulling zijn. De meest bekende omega 3 voor kinderen is de Omega 3 van moller.

Vitamine D voor kinderen

De meesten van ons weten dat we niet genoeg vitamine D binnenkrijgen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie kinderen onvoldoende vitamine D heeft. Onze huid kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Het is ook (in kleine hoeveelheden) aanwezig in onze voeding. Denk aan eieren, vlees en vette vis. Vitamine D# is ook verrijkt in Nederlandse boter, margarine en magere margarine.

Vitamine D helpt het immuunsysteem te versterken en zorgt daarnaast voor sterke en gezonde botten en tanden. Het vermindert ook de kans dat kinderen allergieën en astma ontwikkelen. De Gezondheidsraad adviseert dat kinderen onder de 4 jaar 10 microgram vitamine D extra per dag krijgen. Voor kinderen die weinig buiten zijn of kinderen met een donkere huidskleur is het aan te raden om dit na vier jaar te blijven doen.

Vitamine D is verkrijgbaar in handige vitamine D druppels. Deze kan je door het eten van je kind mengen.

De Gezondheidsraad adviseert dat kinderen onder de 4 jaar 10 microgram vitamine D extra per dag krijgen.

Multivitamine voor kinderen

Een multivitamine kan een goede aanvulling zijn als uw kind chronisch weinig groente en fruit binnenkrijgt of ongezond eet. Als het doorslikken van gewone capsules niet gemakkelijk is voor uw kind, zijn er ook variaties in de vorm van gummies. Maak duidelijk dat gummies geen snoep zijn en dat uw kind er niet zelf bij kan. Een gezonde voeding kan natuurlijk nooit worden vervangen door een multivitamine, maar alleen als aanvulling (indien nodig).

bestsellers