Berberine: gevaarlijk of juist niet?

berberine afvallen

Wat is berberine?

Berberine is een alkaloïde die voorkomt in de schors, bladeren, twijgen, wortelstokken, wortels of stengels van verschillende planten, zoals de berber, de Oregon druif en boomkurkuma. Van oudsher wordt berberine gebruikt als antimicrobieel, antiprotozoaal en antidiarreemiddel in de Ayurvedische geneeskunde en de traditionele Chinese geneeskunde.

Lees meer: Wat doet berberine?

Is berberine potentieel gevaarlijk of veilig?

Berberine is in normale doses niet gevaarlijk, al is meer lange termijn onderzoek nodig om vast te stellen hoe veilig berberine is. Bij sommige mensen heeft berberine bijwerkingen veroorzaakt zoals diarree, constipatie, winderigheid en maagpijn.

Vanwege zijn vermogen om de bloedsuiker te verlagen kan berberine in hoge doses het risico op hypoglykemie verhogen. Berberine heeft een grote kans op interactie met een aantal geneesmiddelen, waarbij sommige van deze interacties de kans op ernstige complicaties vergroten.

Wat zijn mogelijke voordelen van berberine?

Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar berberine, bij mensen met diabetes type 2 en stofwisselingsstoornissen bijvoorbeeld. Ook wordt er onderzoek gedaan of je met berberine afvallen kunt.

Hoe werkt berberine?

Het belangrijkste mechanisme waardoor berberine zijn werking uitoefent lijkt de stimulatie te zijn van het enzym adenosinemonofosfaat-geactiveerd eiwit kinase (AMPK), een meesterregulator van de cellulaire energiehomeostase die betrokken is bij een groot aantal biologische processen, waaronder de regulering van het glucose-, vet- en eiwitmetabolisme.

Hoe wordt berberine soms ook genoemd?

Berberine moet niet verward worden met:

  • Piperine (extract van zwarte peper)
  • Berberol (merknaam)
  • Berberrubine (metaboliet)

Berberine dosering

Berberine heeft een lage toxiciteit in de aanbevolen dosering (200 tot 2000 mg/dag) en kan langdurig worden gebruikt. Met name bij de hogere doseringen hebben sommige mensen last van lichte maagdarmklachten zoals constipatie, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid. Te veel berberine kan leiden tot maagklachten, kramp en diarree.

Lees ook: Waarom is teveel vitamine E gevaarlijk?

Is berberine gevaarlijk?

Wanneer de instructies op het etiket worden gevolgd, zijn supplementen in Nederland in principe gewoon veilig.  Overschrijding van de aangegeven hoeveelheid kan echter gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

In het geval van ernstige bijwerkingen, is het belangrijk om onmiddellijk het gebruik te staken en zowel de fabrikant als Lareb (het nationale bijwerkingencentrum) te informeren.

Wat berberine is (in het kort)

Berberine is een chemische verbinding die voorkomt in verschillende plantensoorten. Het staat bekend om zijn gele kleur en wordt al eeuwenlang gebruikt in traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde. Berberine wordt gewaardeerd om zijn potentieel therapeutische eigenschappen, waaronder antimicrobiële, ontstekingsremmende en bloedsuikerregulerende effecten.

berberine afvallen

Waar komt berberine vandaan?

Berberine wordt gewonnen uit de wortels, stengels en schors van verschillende planten zoals Berberis (zuurbes), Coptis chinensis (Chinese goudthread), Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel), en Phellodendron amurense (Amoer kurkboom). Deze planten komen veel voor in Azië, Europa en Noord-Amerika.

Wat zit er in berberine?

De hoofdcomponent van berberine is de berberine zelf, een alkaloïde. Dit betekent dat het een stikstof bevattende chemische verbinding is. Berberine staat bekend om zijn opvallende gele kleur. Naast berberine bevatten de planten waaruit het wordt gewonnen ook andere alkaloïden en fytochemicaliën die bijdragen aan hun potentiële gezondheidsvoordelen.

Welke berberine supplementen zijn er?

Berberine supplementen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder capsules, tabletten, en soms vloeistoffen. Deze supplementen bevatten vaak een gestandaardiseerde hoeveelheid berberine, soms in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten om de opname of effectiviteit te verbeteren.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.