Wat is Chloride?

Wat is Chloride?

Chloride, of chloor, kan je vooral in keukenzout vinden. Chloride is samen met natrium en kalium nodig voor een goed evenwicht in de vochtbalans van je lichaam. In de vorm van zoutzuur komt chloride ook voor in maagzuur. Het klinkt wellicht als een chemisch goedje, maar het is een bron van voeding die wij dagelijks innemen zodra wij zout gebruiken.

Chloride waar zit het in?

Chloride komt het meest voor in keukenzout, dit is dan ook de belangrijkste bron. Zout bestaat voor 60% uit chloride en de overige 40% is natrium. In bijna alle voedingsmiddelen vind je deze vorm van chloride. Er wordt altijd zout toegevoegd tijdens het productieproces, tijdens het koken of aan tafel.

Wat is de juiste hoeveelheid Chloride?

Er wordt over het algemeen aangenomen dat je niet meer dan 1.5 gram keukenzout per dag nodig hebt om aan je chloridebehoefte te voldoen.

Er zijn verder geen negatieve effecten van te veel chloride bekend. Maar de gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken.

Gevolgen van een chloride tekort

In Nederland zal je niet snel te kort komen aan chloride, dit is omdat in vrijwel alle voedingsmiddelen zout zit. Zo krijgen zelfs mensen die een zoutarm dieet volgen nog steeds genoeg chloride binnen.

Gevolgen van te veel chloride

Chloride wordt via zout opgenomen in je lichaam. Om te voorkomen dat je te veel chloride binnenkrijgt, kun je je gemiddelde zoutinname het best onder de 9 gram per dag houden. Als je je aan deze hoeveelheid houdt krijgt je lichaam meer dan genoeg chloride binnen en ontstaat er geen overschot.

Een hoge bloeddruk kan ontstaan als je te veel keukenzout binnenkrijgt en dus te veel vocht vasthoudt. Er zijn geen andere negatieve gevolgen van te veel chloor.