Hoe krijg je voller haar? 15 tips!

Veel mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met haaruitval. Veel voorkomende oorzaken zijn veroudering, veranderingen in de hormoonspiegel, erfelijkheid, medicijnen en medische aandoeningen. Hoe kun je weer voller haar krijgen?

Wat te doen bij plotseling dunner wordend haar?

Wanneer je te maken hebt met een plotselinge haaruitval, dan zou dit kunnen komen door een medische aandoening, en dan is het belangrijk je huisarts te bezoeken.

Het is gebruikelijk om 50 tot 100 haren per dag te verliezen, dus meer dan dit kan betekenen dat je meer uitvalt dan je zou moeten, wat kan bijdragen aan algemeen dunner wordend haar.

hoe krijg je voller haar

In tegenstelling tot plotselinge haaruitval, hoeft dunner wordend haar niet noodzakelijk kaalheid te veroorzaken. Dunner wordend haar gebeurt meestal geleidelijk, wat betekent dat je de tijd hebt om de oorzaken vast te stellen en de beste behandelingsmaatregelen uit te zoeken.

Wat kunnen oorzaken van dunner wordend haar zijn?

Dunner wordend haar kan veroorzaakt worden door leefgewoonten, genetica of beide. Ook bepaalde medische aandoeningen kunnen leiden tot dunner wordend haar.

Maar ook ‘slechte’ gewoonten kunnen voller haar krijgen in de weg staan:

 • Het ‘overbehandelen’ van je haar: Hieronder vallen kleurbehandelingen, permanenten en relaxers.
 • Gebruik van agressieve haarproducten: Tot deze haarproducten behoren extreem fixerende haarsprays en gels.
 • Strakke kapsels dragen: Of je nu een updo draagt of je haar omhoog trekt in een paardenstaart voor het sporten, dit kan aan je haar trekken en het van de follikels afbreken, waardoor na verloop van tijd dunne plekken ontstaan.
 • Te weinig voedingsstoffen in je dieet: IJzer, foliumzuur en andere mineralen helpen de follikels allemaal om op natuurlijke wijze haar te produceren.
 • Het ervaren van chronische stress: Stress heeft te maken met een opleving van hormonen als cortisol. Te veel stresshormonen kunnen een aandoening als telogeen effluvium veroorzaken, waarbij je haar kan uitvallen en de haarzakjes een lange ‘rustfase’ ingaan waarin geen nieuw haar groeit.

Dunner wordend haar kan ook erfelijk zijn of voortkomen uit onderliggende medische aandoeningen. Je kunt dunner wordend haar hebben als je:

 • Pasgeleden een baby hebt gekregen
 • Pasgeleden gestopt bent met anticonceptiepillen
 • Hormonale veranderingen ondergaat
 • In korte tijd veel gewicht hebt verloren
 • Behandeld wordt voor een auto-immuunziekte
 • Tekortkomingen van het immuunsysteem hebt
 • Een huidaandoening of infectie hebt
 • Een vitamine D tekort hebt

Soms kan dunner wordend haar worden veroorzaakt door:

 • Aan je haar trekken
 • Eetproblemen
 • Een hoge koorts

Wat kun je doen voor voller haar?

Nu weten wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn, kunnen we doornemen wat mensen doen voor voller haar. Zijn er goede vitamine pillen of middeltjes voor voller haar die wel werken?

1. Biotine

Biotine is een B-complex vitamine (B8) die belangrijk is bij veel lichaamsprocessen. Mensen met een tekort aan biotine hebben vaak last van haaruitval, broze nagels en een droge huid. Biotine is een in water oplosbaar vitaminecomplex. Dit betekent dat je lichaam er geen overtollige hoeveelheden van opslaat, waardoor een overdosis onwaarschijnlijk is.

2. Zeewier

Zeewier, zoals kelp, is al eeuwenlang een populair voedingsmiddel in Azië. Nu wordt het een populaire toevoeging aan het dieet van gezondheidsbewuste mensen in België en Nederland.

Zeewier is rijk aan omega-3 vetzuren en vitaminen die in verband worden gebracht met een gezonde huid en gezond haar. Zeewier is volop verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels als voedingsmiddel en ook als supplement.

zeewier voor voller haar

In een recente studie werkten onderzoekers met groepen muizen waarvan het haar was verwijderd. Bij de muizen die zeewier te eten kregen, groeide het haar sneller terug dan bij de muizen die granen of kruiden te eten kregen.

4. MSM (methylsulfonylmethaan)

Methylsulfonylmethaan, beter bekend als MSM, is een organische zwavelverbinding. Het wordt gebruikt om pijn en ontstekingen te helpen verminderen. Het is als supplement algemeen verkrijgbaar in de meeste reformwinkels.

Een onderzoek testte MSM met magnesium ascorbyl fosfaat (MAP) om te zien of het haar zou helpen groeien bij muizen waarvan het haar was verwijderd. De onderzoekers vonden dat MSM en MAP effectief waren om het haar sneller te laten groeien.

5. IJzer

Onderzoek suggereert een verband tussen haaruitval en ijzertekort. Het kan daarom interessant zijn voor mensen die een vollere haardos willen om gescreend te worden op ijzer tekort. Als er een ijzer tekort bestaat, kan het corrigeren van het probleem de haargroei doen toenemen.

6. Lavendelolie

Etherische oliën zoals lavendelolie zijn vloeistoffen afkomstig van bepaalde planten, en ze worden vooral gebruikt bij aromatherapie en andere vormen van alternatieve geneeskunde. Lavendelolie is door sommige mensen met succes gebruikt voor voller haar. Lavendel wordt vaak gecombineerd met andere oliën, zoals die van rozemarijn en tijm.

Test wel eerst een kleine hoeveelheid van de lavendelolie op je arm en wacht 24 uur om te zien of er een reactie ontstaat. Roodheid of andere irritatie, netelroos of huiduitslag kunnen duiden op een allergische reactie.

7. Multivitamine

Multivitaminen kunnen misschien bijdragen aan voller haar door mogelijke voedingstekorten aan te vullen. Gezond haar is namelijk afhankelijk van je algehele goede gezondheid. Bij ondervoeding, of bij bepaalde eetstoornissen, kan er geen nieuw haar uit de follikels komen. Een bloedtest kan helpen bepalen of je een tekort aan voedingsstoffen hebt.

vol haar vitamines

Als je een tekort hebt op verschillende belangrijke gebieden, kan je arts een dagelijkse multivitamine aanbevelen. Gezond haar heeft ijzer, foliumzuur en zink nodig om dik en sterk te blijven groeien. Zoek naar dagelijkse supplementen voor mannen en vrouwen die aan deze criteria voldoen.

Voor de vegans onder ons, wist je dat er zelfs vegan multivitaminen op de markt zijn? Lees er meer over in dit artikel over de beste vegan multivitamines.

8. Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine B soort die belangrijk is voor het aanmaken van nieuwe cellen. Enkele studies hebben gesuggereerd dat een tekort aan foliumzuur in verband kan worden gebracht met sommige vormen van haaruitval. Maar net als bij multivitamines is er nog niet genoeg bewijs dat foliumzuur gegarandeerd helpt om je haar dikker te maken.

9. Omega-3 en omega-6 vetzuren

Omega-3 (vaak verkocht als visolie) en omega-6 vetzuren worden essentiële vetzuren genoemd. Dit komt omdat ze niet door het menselijk lichaam gemaakt kunnen worden. Omega-3 helpt je lichaam ontstekingen te bestrijden, een onderliggende oorzaak van tal van aandoeningen. Voortijdige haaruitval kan namelijk verband houden met ontstekingen.

Omega-6 daarentegen is belangrijk voor de algehele gezondheid van de huid, wat de hoofdhuid en voller haar ten goede kan komen. Plantaardige oliën zijn primaire bronnen van omega-6, terwijl omega-3 vetzuren voorkomen in vis en sommige zaden.

10. Finasteride

Finasteride is een geneesmiddel op voor mannelijke haaruitval en via de huisarts op recept verkrijgbaar. In tegenstelling tot topische behandelingen zoals minoxidil, wordt Propecia geleverd als een dagelijkse pil die mannen innemen tegen haaruitval.

Mensen die van plan zijn zwanger te worden of op een leeftijd zijn waarop ze zwanger kunnen worden, moeten dit medicijn vermijden vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen tijdens de zwangerschap.

man met vol haar

Ook moet je nooit online Finasteride of Propecia zonder recept kopen, omdat vooral online illegale nep-medicijnen worden verkocht die zeer schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Altijd via de huisarts dus.

11. Lasertherapie

Lasertherapie wordt gebruikt door dermatologen en andere huidspecialisten. Lasertherapie wordt ingezet om je haar te helpen groeien om voller haar te krijgen. Het kan enkele maanden duren voordat de resultaten effect hebben.

12. Proteine

Proteïne wordt vaak gebruikt voor kracht, glans, hydratatie en om haarbreuk te verminderen. Ook zijn er verschillende onderzoeken die het belang van proteine voor je haar aantonen.

Lees ook: Wat doet proteine met je haar?

13. Evenwichtig dieet voor voller haar

Haaruitval kan in verband worden gebracht met een gebrek aan micronutriënten, zoals ijzer, en macronutriënten zoals eiwitten. Als je hulp nodig hebt bij het plannen van maaltijden, overweeg dan om met een diëtist te praten.

14. Stop met roken (als je rookt)

Hoewel je misschien gehoord hebt van de negatieve effecten van roken in het hele lichaam (inclusief je huid), is roken ook in verband gebracht met haaruitval.

In het algemeen kan roken haaruitval verergeren vanwege de ontstekingsremmende effecten in het lichaam. Onderzoekers geloven ook dat roken de groeicyclus van je haren kan verstoren, en zelfs kan leiden tot kleurverlies.

15. Probeer stress te verminderen

Hoewel stress een natuurlijk onderdeel van het leven is, kan langdurige stress schade toebrengen aan je gezondheid, inclusief je haar.

Onderzoekers denken namelijk dat cortisol, een stresshormoon dat door je bijnieren wordt afgegeven, je haargroeicyclus kan verstoren.

stress vrouw haar

Om stress te helpen beheersen is het belangrijk om wat tijd voor jezelf te nemen, of dat nu een meditatiesessie is of een ontspannende hobby waar je van geniet.

Je kunt ook overwegen om met een therapeut te praten als je het moeilijk hebt met chronische stress.

16. Maak goede haarverzorging de standaard

Hoewel je misschien gericht bent om op korte termijn voller haar te krijgen, is het ook belangrijk om te proberen een lange termijnstrategie van goede haarverzorging te maken.

Overweeg zachte haarproducten als die beschikbaar zijn, en kam en borstel het haar alleen als dat nodig is. Je kunt je haar ook minder belasten door het gebruik van verwarmde stylingtools en strakke kapsels te beperken.

17. Silicium

Silicium of kiezelzuur zou als haarsupplement voordelen hebben. Het is vooral bekend om de gunstige invloed op de huid, haar en nagels. Silicium bevordert overigens niet de haargroei, maar versterkt wel het haar en voorkomt dus uitdunning. Het doet dit door essentiële voedingsstoffen te leveren aan je haarzakjes

Lees er meer over in het artikel: Silicium druppels voordelen

Kan haar teruggroeien en dikker worden?

Dunner wordend haar kan teruggroeien en dikker worden, afhankelijk van de oorzaak van het dunner worden. Mensen met dunner wordend haar door tekorten aan voedingsstoffen, stress, zwangerschap en andere niet-genetische redenen kunnen weer voller haar krijgen.

Als je last hebt van nieuwe haaruitval of dunner wordend haar, kun je het beste je arts raadplegen. Sommige medische aandoeningen kunnen gepaard gaan met dunner wordend haar.

Welke shampoo moet ik gebruiken tegen dunner wordend haar?

Omdat dunner wordend haar om een aantal verschillende redenen kan voorkomen, kan het even duren tot dat je de juiste haarverzorgingsproducten voor een vollere haardos vindt.

Sommige shampoos zijn gericht op het verminderen van haarverlies, terwijl andere bedoeld zijn voor een vollere haarbos.

Wat doe jij om voller haar te krijgen?

Hoewel het proces van dunner wordend haar in het begin verontrustend kan zijn, zijn er heel wat stappen die je kunt ondernemen om weer voller haar te krijgen.

Als je plotseling last hebt van nieuwe haaruitval of haarverdunning, of als je kale plekken ontwikkelt, is het heel verstandig je huisarts te contacten. Die kan je helpen eventuele onderliggende medische aandoeningen op te sporen en je eventuele bijbehorende medicijnen aanbieden.

Haartransplantaties kunnen ook nog een andere optie zijn voor gevorderde alopecia.

Lees verder over: Haaruitval vitamine tekort

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk