Wat is biotine?

Wat houdt vitamine B8 (biotine) in: voeding en tekort symptomen

Vitamine B8, ook wel bekend als biotine, is één van de vitaminen in het B-complex. Deze vitamine is een wateroplosbare vitamine. Biotine speelt in rol in de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten. Ook draagt het bij aan de productie van vetzuren en speelt dus automatisch ook een rol in de energievoorziening.

Wist je dat…

…. Vitamine B8 goed is voor gezond haar, een gezonde huid en een goed zenuwstelsel. Biotine wordt niet voor niets het beauty supplement genoemd.

Bronnen van biotine – vitamine B8

Er is een groot aantal voedingsmiddelen waar B8 in terug te vinden is.

Vitamine B8 zit bijvoorbeeld in eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Bekijk daarom goed in welke producten vitamine B8 zit.

Hoeveel biotine, vitamine B8 per dag is nodig?

Er is niet precies een aanbevolen hoeveelheid vitamine B8 per dag. Wel wordt gesteld dat vitamine B8 regelmatig moet worden genuttigd. Voor baby’s tot 5 maanden ligt de hoeveelheid op 4 microgram per dag. Voor volwassenen geldt een regelmatige inname van 40 microgram per dag.  

Gevolgen van te veel biotine vitamine B8

Nadelen van een te grote hoeveelheid vitamine B8 ofwel biotine zijn niet bekend, daarom zijn er geen veilige marges. Meestal gaat men uit van vijfmaal de aanbevolen hoeveelheid, als ergste geval. Er wordt dus geen specifieke bovengrens gesteld. Dit betekent dus ook dat er geen te hoge dosis van vitamine B8 bestaat.

Gevolgen van te veel vitamine B8

Vitamine B8 is nodig voor het functioneren van het menselijk lichaam. Een biotine-tekort komt dan ook zelden voor. Dit komt omdat de vitamine in heel veel voedingsmiddelen terug te vinden is. Gevolgen van een tekort zijn; afwijkingen aan de huid en ontstekingen in de tong. Daarnaast kan een mindere eetlust, vermoeidheid, spierpijn, depressie en bloedarmoede ook optreden. Wat de opname van vitamine B8 kan verminderen is de stof avidine. Deze stof komt voor in kippeneiwit, maar het verdwijnt bij verhitting. Dus gekookte of gebakken eieren en gebakken kipfilet kunnen geen kwaad.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk