Beste vegan proteine poeder

Als je geen dierlijke producten eet, kan het lastig zijn om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Maar geen stress! Wij zetten de beste veganistische eiwitpoeders voor je op een rij.

arie boomsma proeft vegan proteine shake

Beste vegan proteïne poeders

De 5 beste plantaardige eiwitten.

Wat is proteïne?

Proteïne, ook wel eiwitten genoemd, bestaan uit grote complexe moleculen die veel belangrijke rollen spelen in het lichaam. Ze doen het meeste werk in cellen en zijn nodig voor de structuur, functie en regulatie van de weefsels en organen van het lichaam.

Proteïne is opgebouwd uit honderden of duizenden kleinere eenheden, aminozuren genaamd, die in lange ketens aan elkaar vastzitten. Er zijn 20 verschillende soorten aminozuren die gecombineerd kunnen worden om een eiwit te maken.

De volgorde van aminozuren bepaalt de unieke driedimensionale structuur van elk eiwit en zijn specifieke functie. Aminozuren worden gecodeerd door combinaties van drie DNA-bouwstenen (nucleotiden), bepaald door de volgorde van de genen.

Beste vegan eiwitpoeder

Om de beste vegetarische proteïnepoeder supplementen te kunnen rankingschikken, hebben we allereerst gekeken naar de samenstelling. Hoe completer, hoe meer punten. Daarnaast is smaak een belangrijk component in deze review, zeker bij een vegan eiwitshake die je elke dag wilt drinken.

Om te bepalen welk vegan eiwitpoeder het allerbeste is qua smaak, hebben we van alle geteste eiwitpoeders de vanille smaak gekocht. Belangrijk is dat de smaak niet teveel overheerst waardoor het proteïne poeder een chemische smaak kan krijgen.  

Beste vegan proteïne poederVegan eiwitbronnenPrijs per gramReview cijfer
1. BOOM Vegan ProteineErwten, soja & rijsteiwit €0,049.5
2. Mattisson Vegan ProteinErwten & rijst eiwitten €0,048.5
3. Purasana Vegan ShakeErwten, mais & gierst€0,068.3
4. Go-Keto Vegan ProteïneErwten eiwitten €0,047.7
5. Purasana 100% VeganErwten eiwit€0,057.2
Review datum: 26 mei 2024

1. BOOM Vegan Proteine

Wie denkt aan vegan proteïne, denkt aan BOOM – het meest bekende vegan supplementen merk van Nederland en ontwikkeld door Arie Boomsma. BOOM heeft een sterke reputatie opgebouwd door de focus op kwalitatieve sportsupplementen die ook nog eens aantrekkelijk geprijsd zijn.

BOOM Vegan Proteïne is geen uitzondering en staat met recht op de eerste plaats in onze vegan proteïne review. Deze veganistische proteïne is samengesteld uit een mix van erwteneiwit isolaat, soja-eiwit isolaat en rijsteiwit concentraat.

Dit zorgt voor een volledig aminozuurprofiel, wat ideaal is voor spierherstel en -opbouw. Daarnaast is het gezoet met kokosbloesemsuiker en stevia, wat het een natuurlijke en aangename smaak geeft.

beste vegan proteine Boom

Koop BOOM Vegan Proteine →

Elke portie van BOOM Vegan Proteïne biedt een uitgebalanceerde mix van hoogwaardige eiwitten, met een vleugje vanille aroma of echte vanillezaadjes. De toevoeging van middellange keten triglyceriden uit kokosolie draagt bij aan de energievoorziening en het verzadigingsgevoel, wat dit supplement perfect maakt voor zowel na de training als een tussendoortje.

Bovendien is BOOM Vegan Proteïne vrij van kunstmatige toevoegingen en verdikkingsmiddelen. Het gebruik van johannesbroodpitmeel als verdikkingsmiddel zorgt ervoor dat de shake een fijne consistentie heeft, zonder dat er klontjes ontstaan.

Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt BOOM Vegan Proteïne met slechts 9 cent per gram een van de beste opties op de markt. Het is eenvoudig te gebruiken: meng één schep met 250 ml water of plantaardige melk en je hebt een heerlijke, voedzame shake.

BOOM Vegan Proteïne is in mijn ogen zonder twijfel dé nummer 1 in deze Top 5 vegan proteïne test, en gezien de samenstelling is het zowel de beste keuze voor mannen als vrouwen.

Gefeliciteerd BOOM, met jullie predicaat beste vegan proteïnepoeder en het zeer goed eindcijfer: een 9,5.

Voordelen en nadelen van BOOM

VoordelenNadelen
Volledig aminozuurprofiel    Geen nadelen gevonden
Natuurlijk gezoet met stevia          
Bevat middellange keten triglyceriden
Geschikt voor alle veganisten      
Gemakkelijk oplosbaar in water       
Geen kunstmatige toevoegingen      
Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

2. Mattisson Vegan Protein

Wil jij ook genieten van een heerlijke eiwitshake, maar liever geen dierlijke producten gebruiken? Dan is het vegan protein poeder van Mattisson in deze Top 5 dé perfecte keuze voor jou!

Deze biologische mix van gefermenteerde erwten en bruine gekiemde rijst proteïne is aangevuld met erythritol, vanille aroma en bourbon vanille, wat zorgt voor een optimaal en compleet aminozuurprofiel dat bijna gelijkwaardig is aan wei isolaat.

best geteste vegan protein mattisson

Koop Mattisson Vegan Protein →

Met maar liefst 23 gram eiwit per portie van 30 gram, waarvan 4,5 gram BCAA’s, biedt Mattisson Vegan Protein een ideaal vegan alternatief voor wei proteïne. De keuze voor gefermenteerde erwten proteïne zorgt er trouwens voor dat de smaak veel zachter en romiger is dan die van reguliere erwten proteïne, en bovendien is dit supplement wat makkelijker verteerbaar.

Kortom, Mattisson Vegan Protein Erwten & Rijst vanille bio is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardig, plantaardig proteïnepoeder met een geweldige smaak en een volledig aminozuurprofiel.

Voordelen en nadelen van Mattisson

VoordelenNadelen
Volledig aminozuurprofiel     Bevat erythritol (verdraagt niet iedereen)
Biologische ingrediënten       
Makkelijk verteerbaar
Bevat 23 gram eiwit per portie          

3. Purasana Vegan Shake

We gaan verder met dit heerlijke eiwitpoeder: de Purasana Vegan Shake. Dit plantaardige proteinepoeder op basis van erwteneiwitisolaat en een glutenvrije mix van mais, rijst en gierst is niet alleen lekker, maar ook voedzaam en goed voor het milieu. Met een uitgebalanceerde mix van ingrediënten biedt deze shake een compleet aminozuurprofiel dat je helpt bij het behouden en laten groeien van spiermassa.

Het Purasana Vegan Shake eiwitpoeder bevat natuurlijke aroma’s, chicorei inuline, lijnzaad, guarana en een verdikkingsmiddel (guarpitmeel), wat zorgt voor een aangename textuur en een verzadigd gevoel. De kokosbloesemsuiker en steviolglycosiden voegen een natuurlijke zoetheid toe zonder extra calorieën, waardoor je kunt genieten van een heerlijke en gezonde shake.

purasana vegan shake

Koop Purasana Vegan Shake →

Met Purasana Vegan Shake krijg je een hoogwaardig eiwitpoeder dat je eenvoudig kunt mengen met water, plantaardige melk of je favoriete smoothie. Het is ook veelzijdig genoeg om toe te voegen aan yoghurt, muesli, ontbijtgranen of zelfs gebak en brood.

Voordelen en nadelen van Purasana Vegan Shake

VoordelenNadelen
Hoogwaardig vegan proteine poederBevat guarana (niet voor iedereen)
Natuurlijke ingrediënten
Veelzijdig in gebruik
Interessante toevoegingen zoals lijnzaad

4. Go-Keto Vegan Protein

Dit hoogwaardige eiwitpoeder van Go-Keto is samengesteld uit een combinatie van erwtenproteïne-isolaat en rijstproteïne concentraat, wat zorgt voor een volledig aminozuurprofiel dat bijdraagt aan spierherstel en spieropbouw.

Met 100% palmvrije MCT-olie, bestaande uit 60% caprylzuur (C8) en 40% caprinezuur (C10), biedt Go-Keto Vegan Protein niet alleen een bron van hoogwaardige eiwitten, maar ook van gezonde vetten die je energie geven en helpen bij het volgen van een keto-dieet.

De acacia vezels en xanthan gom zorgen voor een aangename textuur en een verzadigd gevoel, terwijl de steviolglycosiden van stevia een natuurlijke zoetheid toevoegen zonder extra calorieën.

go keto veganistische proteine

Koop Go-Keto Vegan Proteïne →

Iedere portie van Go-Keto Vegan Proteïne levert een krachtige mix van voedingsstoffen die je helpen je fitnessdoelen te bereiken. Het natuurlijke aroma maakt deze shake bovendien extra lekker, en het poeder is gemakkelijk oplosbaar in water, plantaardige melk of je favoriete smoothie.

Go-Keto Vegan Proteïne is dus een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardig, plantaardig eiwitpoeder dat perfect past binnen een keto-dieet (vandaar de naam natuurlijk ook). Met natuurlijke ingrediënten en een heerlijke smaak is dit product zeker een goede dagelijkse aanvulling plantaardige eiwitten.

Voordelen en nadelen van Go-Keto

VoordelenNadelen
Volledig aminozuurprofiel     Beperkte smaakopties
Bevat 100% palmvrije MCT-olie        MCT-olie en acacia vezels (niet voor iedereen)
Natuurlijke zoetheid van stevia         
Vetarm en koolhydraatarm   
Geschikt voor keto dieet       

5. Purasana 100% Vegan

Wil je een 100% biologisch en plantaardig eiwitpoeder met een heerlijke vanillesmaak? Dan is Purasana 100% Vegan eiwitpoeder hét supplement voor jou! Dit eiwitpoeder op basis van erwteneiwit bevat enkel pure en natuurlijke ingrediënten en geen synthetische additieven, waardoor je een schoon en eerlijk product krijgt.

Met een hoog eiwitgehalte van 74% uit erwten, helpt deze mix je spiermassa en normale botten te behouden. Elke portie van 25 gram bevat een flinke hoeveelheid eiwitten, essentieel voor iedereen die actief bezig is met fitness en gezondheid.

purasana protein

Koop Purasana Protein Pea 74% →

Purasana 100% Vegan vanille bevat eiwitpoeder van erwt (87,5%), kokosbloesemsuiker en natuurlijk vanillearoma (4,2%). Deze ingrediënten zorgen niet alleen voor een hoge voedingswaarde maar ook voor een heerlijke smaak zonder kunstmatige toevoegingen.

Het is verder makkelijk te gebruiken: meng één schepje met 250 ml water of plantaardige melk voor een smakelijke en voedzame shake. Je kunt het ook toevoegen aan yoghurt, muesli, ontbijtgranen of zelfs gebak en brood.

Met slechts 4.1 gram vet en 10.7 gram koolhydraten per 100 gram is dit eiwitpoeder een gezonde en voedzame keuze. Bovendien is het vetarm en gemakkelijk verteerbaar, wat het ideaal maakt voor dagelijks gebruik, ongeacht je fitnessniveau.

Voordelen en nadelen van Purasana

VoordelenNadelen
Hoog eiwitgehalte (74%)Beperkte smaakopties
100% biologisch en plantaardig        Bevat kokoksbloesemsuiker
Pure en natuurlijke ingrediënten      
Natuurlijke vanillesmaak       
Vetarm en gemakkelijk verteerbaar  

Hoe hebben de beste plantaardige eiwitpoeders getest?

Waarom zou je onze review eigenlijk vertrouwen? Simpel. Het Vitamines.com team bestaat uit sporters, personal trainers en pure fitness- (en dus supplementen) liefhebbers.

Om de beste veganistische proteïnepoeders van dit moment te bepalen, hebben we 22 verschillende profielen van de beste veganistische merken uit de industrie getest, waarbij we een meerpuntsmethodologie gebruikten om elk profiel te beoordelen op een schaal van 1 (laagst) tot 5 (hoogst).

Hieronder staan een aantal categorieën en onderdelen die een rol hebben gespeeld in onze ranglijst.

Type eiwit en textuur

Er zijn vier belangrijke soorten veganistisch eiwitpoeder: erwteneiwit, hennepeiwit, bruine rijsteiwit en soja-eiwit. De poeders op deze lijst kunnen een mengsel zijn van twee of meer van deze poeders of een enkel type.

Hoe dan ook, oplosbaarheid en textuur zijn belangrijk bij veganistisch eiwitpoeder, omdat veel van deze poeders korreliger zijn dan wei-eiwit. We hebben ervoor gezorgd dat alle poeders op deze lijst – ongeacht waar ze van zijn afgeleid – goed oplosbaar zijn.

“BOOM Vegan Proteïne Vanille is als beste getest door de zeer complete plantaardige samenstelling.”

Macronutriënten

Eiwit, vet en koolhydraten worden beschouwd als macronutriënten (macro’s). Veel veganistische eiwitpoeders bevatten vaak meer koolhydraten, omdat ze van planten afkomstig zijn. Maar de meeste poeders op onze lijst leveren macro’s die vergelijkbaar zijn met die van wei-eiwit, dat veel minder koolhydraten (2-9 gram) en vetten (0-6 gram) bevat.

vegan proteine aanbieding

We hebben echter nog steeds opties opgenomen die iets meer koolhydraten en vetten bevatten voor degenen die de voorkeur geven aan een robuustere formule. Het maakt niet uit waar je voorkeur naar uitgaat, in deze gids kun je de juiste macro-splitsing vinden om aan je behoeften te voldoen.

Micronutriënten

Enkele van de micronutriënten die veganisten misschien missen in hun dieet zijn vitamine B12, ijzer, jodium, zink, calcium, vitamine D en lange-keten vetzuren zoals EPA en DHA – die allemaal veel makkelijker zijn binnen te smokkelen in een dierlijk dieet.

We wilden ook eiwitpoeder supplementen opnemen die enkele van deze toegevoegde micronutriënten bevatten, omdat veel veganisten naar eiwitshakes kijken om deze gaten in hun dieet op te vullen.

Smaak

We denken niet dat smaak de belangrijkste factor is om te overwegen bij het kiezen van een plantaardig eiwit, maar het is nog steeds belangrijk. Je wilt tenslotte niet nippen van een drankje dat te aards of kalkachtig aanvoelt.

We hebben verschillende smaken geproefd (om allerlei smaakvoorkeuren aan te spreken) en ons best gedaan om een objectief beeld van de smaak te schetsen.

Leestip: Wat zijn de beste eiwitshakes?

best geteste plantaardige eiwitpoeder

Veelgestelde vragen

Moet ik een vegan proteïnepoeder kopen?

Veganistische proteïnepoeders zijn over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar de volgende mensen moeten misschien voorzichtig zijn voordat ze een proteïnepoeder gebruiken en een professional in de gezondheidszorg raadplegen.

  • Mensen met een chronische nierziekte. Eiwit kan de nieren belasten, vooral bij de hoge concentraties in eiwitpoeders. Als je een chronische nierziekte hebt, moet je waarschijnlijk wegblijven van eiwitpoeders en met een zorgverlener overleggen wat voor jou de veiligste manier is om eiwit te consumeren.
  • Mensen die minimaal actief zijn. Als je vrij zittend bent of alleen aan matig intensieve lichamelijke activiteit doet, heb je waarschijnlijk geen eiwitpoeder nodig om aan je eiwitbehoefte te voldoen. Je richten op het eten van een goed afgerond dieet zou voldoende moeten zijn om aan je eiwitbehoefte te voldoen.
  • Degenen die een verscheidenheid aan eiwitbronnen eten. Als je een goed afgerond dieet hebt met regelmatig verschillende eiwitbronnen, dan heb je waarschijnlijk geen eiwitpoeder nodig. Plantaardige eiwitbronnen zijn onder andere bonen, tofu, tempeh, noten, zaden, sojamelk of erwtenmelk.

Veganistische eiwitpoeders kunnen een gunstige aanvulling zijn voor mensen met een meer dan gemiddelde eiwitbehoefte of die niet genoeg eiwitbronnen consumeren.

Veganistische proteine poeders kunnen vooral nuttig zijn voor:

  • Plantaardige atleten. Atleten, vooral degenen die veel aan krachttraining doen, hebben een hogere eiwitbehoefte dan minder actieve mensen. Voor veganistische sporters die moeite hebben om aan hun hoge eiwitbehoefte te voldoen met voedsel of die een handigere manier willen om eiwitten binnen te krijgen na de training, kan veganistisch eiwitpoeder helpen.
  • Oudere volwassenen. Verlies van spiermassa is een gezondheidsprobleem voor oudere volwassenen. Als de spiermassa afneemt, kan dit de kracht verminderen en het risico op blessures bij ouderen vergroten. Een manier om dit tegen te gaan is een combinatie van krachtoefeningen en het eten van voldoende eiwitten (en totale calorieën). Het kan voor deze leeftijdsgroep een uitdaging zijn om voldoende eiwitten uit voeding te halen, vooral als ze een verminderde eetlust hebben. Eiwitpoeders kunnen vooral nuttig zijn om de eiwitinname te verhogen.
  • Zwangere vrouwen. Voldoen aan je verhoogde eiwitbehoefte tijdens de zwangerschap kan moeilijk zijn, vooral als je misselijk bent. Raadpleeg voordat je met een eiwitpoeder begint altijd een zorgverlener voor individuele begeleiding. Als een zorgverlener het gebruik van een eiwitpoeder heeft aanbevolen als onderdeel van een goed uitgebalanceerd dieet, kies er dan altijd een die duidelijk door derden is getest.

Is een veganistisch eiwitpoeder net zo goed als whey protein?

Onderzoek naar sommige bronnen van veganistisch eiwit is nog een beetje chaars omdat ze relatief nieuw zijn vergeleken met wei-eiwit. Soja, erwten en hennep zijn complete eiwitten zoals wei, maar eiwitbronnen zoals zilvervliesrijst zijn geen complete eiwitten zoals whey protein.

Erwteneiwitpoeders kunnen echter net zo nuttig zijn als wei-eiwit bij het onderhouden en opbouwen van spieren. Mensen met lactose-intolerantie kunnen problemen hebben met het verdragen van whey en dus kunnen er baat bij hebben om over te stappen op een veganistisch eiwitpoeder.

Welke veganistische eiwitpoederbron is het beste?

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren sommige internationale protein powder onderzoeken dat producten met een mix van plantaardige eiwitten hogere hoeveelheden leucine kunnen bevatten en effectiever kunnen zijn voor spieropbouw dan veganistische eiwitpoeders met één bron.

Lees meer: Waar zitten veel eiwitten in?

Wat is de allerbeste veganistische eiwitshake?

Je kunt elk veganistisch eiwitpoeder mengen met vloeistof om een makkelijk drinkbare shake te maken. We raden aan om het toe te voegen aan een blender of shakerbeker met de gewenste vloeistof, zoals water of havermelk, om op die manier een lekker gladde consistentie te krijgen.

veganistische vrouw sportschool fitness

Waarom kiezen voor zuivelvrije eiwitshakes?

Mensen met lactose-intolerantie hebben vaak problemen met het verdragen van eiwitshakes op basis van zuivel. Hoewel wei-eiwit minder lactose bevat dan melk zelf, bevat het nog steeds een beetje lactose dat verteringsproblemen kan veroorzaken.

Zuivelvrije eiwitshakes zijn ook geschikt voor mensen met een melkallergie of mensen die een plantaardig dieet volgen.

Hoeveel proteine heb ik nodig?

De benodigde hoeveelheid eiwitten per dag varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals lichaamssamenstelling, leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en persoonlijke doelen. Daardoor kan de vraag ‘hoeveel eiwitten per dag?’ niet eenduidig voor iedereen worden beantwoord.

De algemene richtlijn is dat een volwassene dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft. Voor mensen met overgewicht of degenen die willen afvallen, is een hogere eiwitinname vaak ook nuttig.

Voor spieropbouw wordt vaak een hogere eiwitinname aanbevolen, doorgaans tussen de 1,2 en 2,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht, afhankelijk van de intensiteit van de training en het individuele herstelvermogen. Dit helpt niet alleen bij spierherstel, maar bevordert ook de groei van spiermassa.

Lees ook: Waar is proteine goed voor?

Conclusie

De beste complete veganistische eiwitbronnen bevatten niet alleen eiwit, maar ook aminozuren, die essentiële bouwstenen zijn voor eiwit. Sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals quinoa, bevatten beide.

Maar je kunt gemakkelijk complete eiwitbronnen maken door verschillende plantaardige voedingsmiddelen te combineren, zoals rijst en bonen.

Het meest complete supplement in deze test is BOOM Vegan Proteine Vanille.

Verder lezen: Wat is de beste creatine voor vrouwen?

Vegan Proteine Poeder

Over dit veganistische proteïne artikel (zoals pompoen, hennepzaad, chiazaad, tofu en quinoa)

Dit artikel met de best geteste proteine poeder supplementen is geupdate op 26 mei 2024. Ontdek de kracht van vegan proteïne voor een evenwichtige lifestyle. Verrijk je voeding met plantaardige bronnen zoals zonnebloempitten, pompoen, quinoa, linzen, hennepzaad, chiazaad en tofu. Optimaliseer je spierkracht met eiwitmengsels en voedingssupplementen, perfect voor sportvoeding.

Proteine shakes met spirulina, bietenpoeder voor een goede vertering en spieropbouw

Er zijn ook vegan proteïne shakes, verrijkt met spirulina, bietenpoeder en amandelboter. Deze bieden essentiële voedingsstoffen voor een goede vertering en verbeterde prestaties. Met plantaardige proteïne stimuleer je niet alleen je spieropbouw, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld.

Bronnen

Je een artikel las in de categorie:

  • Beste veganistische proteine poeder

 

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.