Wat is calcium?

Wat is calcium?

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw van de botten en onderhoud van het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking en als we ouder worden is calcium essentieel voor een goede werking van de spieren en zenuwen, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

Calcium kan je met name vinden in melk, melkproducten en kaas, maar ook in verschillende graanproducten zoals brood en ook in bepaalde groente. Eet je geen zuivelproducten is de kans op een calciumtekort groot.

Leestip: Calcium tabletten: wanneer innemen?

Waarbij helpt calcium?

Calcium is een mineraal dat in ons ‘melkland’ Nederland heel erg bekend is. Calcium staat ook wel bekend als kalk en heeft meerdere rollen:

  • Ondersteunt je tanden en botten
  • Zorgt voor een normale spierwerking
  • Draagt bij aan normale prikkeloverdracht in je zenuwen
  • Ondersteunt de stolling van je bloed
  • Draagt bij aan de aanmaak van weefsels en celgroei
  • Ondersteunt je spijsvertering
  • Helpt energie vrij te maken uit je voeding

Lees verder: Waar is calcium goed voor?

Waar komt calcium in voor?

Calcium zit vooral in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten ook calcium, maar veel minder dan in zuivelproducten. Maar natuurlijke dragen deze producten ook me aan je totale calcium voorziening.

Welke hoeveelheid calcium?

De juiste hoeveelheid calcium die je lichaam nodig heeft hangt af van je leeftijd en geslacht. Volgens het advies van de Gezondheidsraad, het onafhankelijke adviesorgaan van de overheid, hebben mensen in de leeftijd 25-50 gemiddeld 950mg calcium per dag nodig. Dit zijn zo ongeveer 4 à 5 glazen melk.

2.500 mg per dag is de maximale veilige dosis, dit is ongeveer 2 liter melk. Er wordt bij het vaststellen van een maximale veilige dosis gebruikt gemaakt van een gemiddelde behoefte waarbij een ruime marge is aangehouden.

Factoren die de opname van calcium beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de manier waarop je lichaam calcium opneemt. Voldoende beweging en vitamine D zijn erg goed voor de opname van calcium. Weinig beweging en vitamine D verslechteren de opname van calcium. Ook hebben de overgang en dus de hormoonhuishouding bij vrouwen een negatieve invloed op de opname. Mensen boven de 70 jaar nemen ook minder calcium op. En ten slotte, de slechterik voor je gezondheid: alcohol. Alcohol zorgt er ook voor dat je lichaam minder calcium opneemt.

De gevolgen van een calcium tekort

Bij baby’s kan een tekort aan calcium zorgen voor spierkrampjes. Op latere leeftijd kan een tekort aan calcium zorgen voor een vertraagde bloedstolling en – bij een groot tekort – spierkrampen.

Wanneer je lichaam een tekort aan vitamine D heeft en calcium niet goed kan opnemen, kan osteomalaxie ontstaan. Dit is een verweking van je botten. Bij ouderen kan te weinig calcium leiden tot osteoporose, oftewel botontkalking.

Lees meer over: calcium tekort symptomen

Gevolgen van te veel calcium

Wanneer je te veel calcium binnenkrijgt kan dit de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor verstoren. Dit kan leiden tot een tekort aan mineralen. Daarnaast loop je ook het risico op nierstenen en kan de opbouw van je botten verslechteren, waardoor deze zwakker worden.

Verder lezen over: Plantaardige calcium bronnen