Keuzehulp

Chroom

Wat is chroom?

Chroom behoort tot de groep mineralen die je via voeding binnen moet krijgen om je lichaam gezond te houden. Scheikundig gezien is het een chemisch element dat je in verschillende vormen aantreft.

Uit onderzoek blijkt dat chroom vooral invloed op de werking van insuline en dus je bloedsuikerspiegel heeft. Het exacte effect hiervan is echter nog onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Uit eerdere chroom onderzoek is al wel vast komen te staan dat een mensenlichaam chroom nodig heeft. Daarnaast speelt het mineraal chroom een rol bij je vetstofwisseling.

Chroom

Wat doet Chroom precies?

Chroom speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van vetten en koolhydraten. Zo is het van belang bij het gevoelig maken van je cellen voor het insuline hormoon. Insuline staat ook wel bekend als een ‘bloedsuiker hormoon’ omdat het je bloedsuikerspiegel kan reguleren. Dit is dan ook een belangrijke reden dat mensen met diabetes belang kunnen hebben bij chroom, omdat het mineraal voor een stabielere bloedsuikerspiegel kan zorgen en een rol speelt bij de cholesterolhuishouding en energiehuishouding.

Chroom speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling van vetten en koolhydraten.

Waar zit chroom in?

Chroom vind je terug in vele voedingsmiddelen zoals:

  • fruit
  • groente
  • graanproducten (volkoren)
  • bepaalde vlees en zuivelproducten.

De lijst van voedingsmiddelen met chroom is nog groeiende, want er wordt nog steeds onderzocht waar chroom allemaal inzit. Tevens wordt onderzoek gedaan naar de bewering dat chroom zou helpen om de eetlust te verminderen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chroom

De door de Gezondheidsraad vastgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chroom ligt tussen de 50 en 200 microgram per dag.

Vanuit therapeutisch oogpunt wordt chroom soms zelfs tussen de 400-800 mcg per dag ingezet. Dit wanneer er bepaalde ziektebeelden of speciale omstandigheden spelen, zoals bij diabetes type 2. Gebruik echter nooit meer dan de door de Gezondheidsraad vastgestelde limiet, tenzij een arts dit voorschrijft.

Hoe herken je een chroom tekort?

Een chroom tekort herken je aan een:

  • verkeerde omgang met koolhydraten (suikers);
  • een te hoog cholesterol gehalte;
  • duizelig zijn;
  • neuropathie;
  • of een groei achterstand hebben.

Wanneer heb ik teveel aan Chroom?

Gelukkig wordt een chroom supplement als zeer veilig stof en niet toxisch gezien met een vastgestelde bovengrens van 800 mcg. Mensen kunnen bij teveel chroom bepaalde maag- en/of darmklachten ontwikkelen, daarom wordt sterk afgeraden de maximale hoeveelheid te overschrijden.

Chroom afvallen

Chroom supplementen worden steeds vaker in afslankprogramma’s toegepast, omdat een chroom supplement kan helpen om de bloedspiegel stabiel te houden. Het mineraal vind je daarom vaak terug in afslankproducten zoals vetverbranders, vetblokkers en eetlustremmers. Chroom wordt daarom als een factor ingezet die als ondersteuning van het afslankproduct kan werken.

Beste chroom picolinaat tabletten

In producten die chroom voor afvallen inzetten zie je regelmatig de vormen chroomchloride, chroompicolinaat, chroomglycinaat of chroomnicotinaat terugkomen. Maar welk supplemement is nou eigenlijk het beste? Chroom picolinaat tabletten worden als beste chroom supplement gezien. Het chroommolecuul is aan een organisch molecuul gebonden, waardoor het wat makkelijker kan worden opgenomen door de lichaamscellen, mede omdat het actiever is. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat chroom picolinaat veruit het beste wordt opgenomen van alle andere organische chroomverbindingen.

Voedingscentrum

Via het Voedingscentrum leer je meer over voedingssupplementen, bloedvaten, spieren, overgewicht, antioxidanten, en andere evidence-based onderwerpen rondom vitaminen. Welke suppletie is er?

  • Probiotica
  • Chromium
  • Chrome
  • Glucosamine
  • Mineralen
  • Antioxidanten

Chromium tegen overgewicht?

Of chromium echt kan werken tegen overgewicht, is nog onderwerp van wetenschappelijk onderzoek.

Welk effect heeft chroom op je gemoedstoestand?

De effecten van chroom op je gemoedstoestand worden op dit moment nog verder onderzocht. Net als de effecten van probiotica, chroom caps (capsules) en glucosamine. Vraag de dokter naar de effecten op je zwangerschap en diabetes

Chromium picolinate supplementen tegen diabetes

Of chromium picolinate supplementen bijdragen in de strijd tegen diabetes wordt onderzocht. Ook multivitamine, kalium en calcium voedingssupplementen en de effecten op de stofwisselingen en bloedsuikergehalte of andere gezondheidseffecten van mineralen worden onderzocht.

Chroom kopen

Filter

3 artikelen in Chroom

3 artikelen in Chroom

Vitals Elementair chroom

Vitals Elementair chroom

Fittergy Nootropic Supercharge

Fittergy Nootropic Supercharge

Orthica Chroom 200

Orthica Chroom 200

Waarom moet ik Chroom slikken?

 

  • Chroom helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden
  • Chroom draagt bij tot een normaal eiwitmetabolisme
  • Chroom draagt bij tot een normaal vetmetabolisme

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Lees meer Lees minder

In welke voeding zit chroom?

Chroom kan je veel in voedingsproducten terugvinden. Zo komt het veel voor in groentes, graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen, vlees (lever), gevogelte en vis.

Lees meer Lees minder

Kan je afvallen door chroom?

Chroom werkt mee aan de stofwisseling van vet en suiker in het lichaam. Chroom zou het lichaamsgewicht regelen door de honger te stillen en de drang naar suiker te remmen.

Lees meer Lees minder

Is Chroom een IJzer?

Nee, dit komt omdat Chroom minder dan 50 procent ijzer bevat.

 

Lees meer Lees minder