Collageen poeder of tabletten?

Wat kan ik het best gebruiken? Collageen tabletten of poeder?

In de ‘beauty wereld’ kom je steeds vaker collageen tegen in sappen, tabletten, crèmes en natuurlijk ook in collageen poeder. Maar wat zijn collageen tabletten en poeder nou eigenlijk? In deze blog leggen we je uit wat het collageeneiwit is.

Het gebruik van collageen

Bij het innemen van collageen supplementen is het wel van belang dat je dit consequent doet. Met consequent bedoelen we: iedere dag. Zorg dWaarom zou je collageen willen gebruiken?

Collageen is iets wat ons lichaam zelf al aanmaakt dus waarom wil je dit extra innemen door middel van suppletie? Vanaf dat je 25 jaar oud bent maakt je lichaam steeds minder collageen aan, hierdoor ontstaan rimpels. Je kunt dit proces stoppen door je collageen niveau aan te vullen waar nodig.

Collageen in tabletvorm

Vaak wordt gevraagd wat beter werkt, collageen tabletten of collageen poeder. Beide wordt even goed opgenomen in je lichaam. Het is dus van belang om te kijken wat beter past in jouw voedingspatroon. Als je dagelijks verschillende tabletten inneemt en dit dus niet snel vergeet zouden we het aanraden een tablet toe te voegen aan je dagelijkse routine.

Collageen in poedervorm

Het voordeel van collageen in poedervorm is dat het makkelijk te vermengen is met een bak yoghurt, een smoothie, koffie of thee. De meeste soorten collageen hebben een neutrale smaak maar er zijn ook varianten met smaakjes verkrijgbaar. Voordat je aan het gebruik van extra collageen begint kijk goed wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Op de verpakking staat ook of het om gehydrolyseerde peptiden gaat of om hele collageen peptiden. We adviseren gehydrolyseerde peptiden omdat dit beter wordt opgenomen door je lichaam.

Van welk collageen is de werkzaamheid beter?

Voor veel mensen werkt collageen poeder beter omdat het makkelijk in te nemen is. Je kunt het makkelijk toevoegen aan je drinken of eten. Bij het gebruik van collageen tabletten moet je er meerdere innemen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Een schepje poeder is dus voor veel mensen makkelijker.

Het kiezen van een puur supplement

We raden aan om bij het kiezen van een product te kijken naar het product met de minste ingrediënten en het product dat het meest puur is (zo min mogelijk overbodige toevoegingen). Waarschijnlijk zal dit collageen hydrolysaat en vitamine C zijn. Vitamine C is een goede toevoeging omdat het bij zal dragen aan het beter opnemen van de collageen eiwitten in je lichaam.

Wat voor type collageen is het beste?

Er zijn verschillende soorten collageen. Het liefst gebruik je collageen type 1. Dit type collageen is namelijk goed voor spieren, kraakbeen, gewrichten, pezen, botten en bloedvaten. Omdat dit type collageen vooral bestaat uit collageen zal het zorgen voor elasticiteit en stevigheid. Vaak zullen specialisten aanraden om gebruik te maken van collageen type 1 omdat dit collageen ook het meest voorkomt in het menselijk lichaam.

Collageen crèmes zijn onzin

De reden hiervan is dat je huid niet direct het collageen tot zich kan opnemen. Crèmes bevatten daarnaast ook heel weinig collageen. Het wordt door de producent meer gebruikt als marketingtrucje. De collageen crèmes werken niet omdat: het collageen in de crèmes dient worden afgebroken in de aminozuren. Aminozuren zijn bouwstoffen van eiwitten. Via die aminozuren zal het uiteindelijk in je bloed kunnen komen maar dit is niet de meest logische weg.