Wat is hydroloseerd collageen?

Gehydrolyseerd collageen, wat is het?

Gehydrolyseerd collageen, collageen hydrolysaat en collageen peptiden, wat zijn dit allemaal? Wat is daarbij het beste collageen poeder en het bijbehorende merk wat in de winkel verkrijgbaar is?

Collageen, wat is het?

Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf aanmaakt. Collageen is het eiwit dat het meest voorkomen eiwit dat het lichaam zelf aanmaakt. Collageen draagt bij aan een gezonde huid, sterke botten, pezen en spieren, en zorgt voor structuur en elasticiteit hiervan. Gehydrolyseerd collageen is eigenlijk niets anders dan eiwitten die al voor een deel zijn gebroken zodat je lichaam deze eenvoudiger kan opnemen. Niet-gehydrolyseerd collageen is het tegenovergestelde hiervan en is een ongedenatureerde collageen die je lichaam lastiger opneemt.

Gehydrolyseerd collageen is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van het collageen in ons lichaam. De overige 10% hiervan is niet-gehydrolyseerd collageen. Deze niet-gehydrolyseerde collageen is vooral te vinden in het kraakbeen.

Gehydrolyseerd collageen vind je voornamelijk terug in de meeste supplementen met collageen. Supplementen van collageen zijn er te vinden in verschillende vormen zoals dranken, tabletten, cremes, poeders en capsules. Het type collageen wat hiervoor wordt gebruikt verschilt ook. Viscollageen en rundercollageen zijn de meest voorkomende soorten collageen.

Plantaardige of veganistische collageen bestaat niet. Collageen is altijd van dierlijke afkomst. Supplementen met collageen die aangeven dat deze plantaardig zijn, zijn dus geen echte collageen maar diverse vitaminen en mineralen die de aanmaak van collageen stimuleren.

Collageen type 1 is meer dan 90% van het collageen in het lichaam. Het is daarmee het meest voorkomende type collageen. Deze vind je terug in de gewrichten, huid, pezen, kraakbeen, botten, huid, haar en nagels. Vanaf je 25e neemt de natuurlijke aanmaak van collageen af. Tot en met je 40e gaat de afname erg traag maar vanaf je 40e neemt de productie van collageen ongeveer met 1% af. Dit zorgt er voor dat op het moment dat je 80 jaar oud bent, je ongeveer 75% minder collageen aanmaakt van nature.

Vis collageen gehydrolyseerd

Viscollageen wordt gemaakt van de schubben van vissen en wordt ook wel zeecollageen of marine collageen genoemd. Deze soort collageen is vooral populair bij pescotariërs omdat zij geen vlees eten en daarom rundercollageen liever links laten liggen.

Viscollageen, hoe wordt het gemaakt?

De bijproducten van de visindustrie is in veel gevallen de grootste bron voor het maken van viscollageen. Schubben en de huid van gevangen vissen worden vaak weggegooid, terwijl er grote hoeveelheden vis worden gevangen voor de visindustrie. De huid en de schubben worden vochtig gemaakt en daarna schoongemaakt om er marine collageen van te maken. Er is hitte nodig om collageen uit de huid en schubben te halen dus wordt het in water warm gemaakt. Het collageen wordt daarna in kleinere eiwitketens gebroken door het gebruik van proteolytische enzymen. Je houdt gehydrolyseerd marine collageen over als dit proces doorlopen is. In tegenstelling tot niet-gehydrolyseerd collageen worden deze beter opgenomen door het lichaam.

Veganistisch gehydrolyseerd collageen

Collageen is, zoals je al hebt kunnen lezen, altijd uit dierlijke (bij)producten. In supplementen van collageen zul je dus altijd producten van dierlijke afkomst tegenkomen. Daarentegen kun je wel collageenboosters vinden. Deze ondersteunen bij de natuurlijke aanmaak van collageen door het lichaam zelf.

Vitamine C is een van de voedingsstoffen die te vinden is in collageen boosters. Vitamine C is een voedingsstof die ondersteunt bij het vormen van collageen. Biotine en zink zijn andere voedingsstoffen die vaak teruggevonden worden in veganistische collageen supplementen. Biotine, oftewel vitamine B8, draagt bij aan het behouden van sterk, glanzend haar en zorgt voor een jonge, gezonde huid. Zink draagt bij aan de gezondheid van je nagels, haar en huid. Je collageen gehaltes in het lichaam op een goed niveau houden is dus ook zeker mogelijk op het moment dat je veganistisch of vegetariër bent.

Gehydrolyseerd rundercollageen

Het maken van rundercollageen is nagenoeg hetzelfde proces als dat van het maken van gehydrolyseerd viscollageen.

Huiden en botten worden met het gebruik van proteolyische enzymen afgebroken nadat runderen verwerkt zijn voor de vleesindustrie. Het collageen wordt afgebroken door deze enzymen waardoor er collageen peptiden (collageen hydrolysaat) overblijft.

Wat is nu het beste gehydrolyseerd collageen?

In de tabel hieronder vind je onze favorieten gehydrolyseerde collageen producten.

Deze tabel is gebaseerd op persoonlijke voorkeur, de ingrediënten declaratie en hoe hoog de concentratie aan collageen is. Omdat gehydrolyseerd collageen beter wordt opgenomen door het lichaam hebben we hier voor gekozen. Ook verspreidt gehydrolyseerd collageen beter in het lichaam.

Je kunt gehydrolyseerd collageen het beste innemen met warme of koude dranken omdat het hiermee het beste mengt. Persoonlijk is collageen poeder ons favoriete supplement wat we meestal mengen in warme dranken zoals thee of koffie. Doe collageen op je (thee)lepel, meng het met de thee of koffie, roer en wacht tot het poeder is opgelost in de vloeistof.

Vitamine C met collageen poeder

Vitamine C wordt vaak toegevoegd bij supplementen met collageen. Vitamine C draagt bij aan een goede collageenvorming wat essentieel is voor sterke botten en de samenstelling hiervan en een goede, gezonde huid volgens wetenschappelijk onderzoek. Wil jij suppletie met collageen in combinatie met vitamine C? Lees dan hieronder onze favoriete supplementen:

De beste 5 gehydrolyseerde collagenen

 MerkCollageen typePrijs per 200g
1.HerbolistRund€29,95
2.Holland & BarrettRund€23,25
3.Arctic BlueVis€33,30
4.LucovitaalRund€125,90
5.RevitaltraxRund€53,30

Collageen van Herbolist is dus onze favoriet. Er zijn twee varianten beschikbaar van Herbolist: Collageen Beauty Blend met vitamine C en hyaluronzuur en Pure Collageen Poeder met vitamine C. Beide varianten hebben een hoge concentratie vitamine C én rundercollageen. In tegenstelling tot andere varianten is de smaak ook niet heel erg slecht. Meng je het door thee of water proef je het wel, maar het is absoluut goed te drinken. Herbolist is daarbij een Nederlands merk die haar producten in Nederland maakt. Iets wat ons ook erg aanspreekt.

Ervaringen met gehydrolyseerd collageen

Goede resultaten hebben volgens diverse onderzoeken aangetoond dat gehydrolyseerd collageen voordelen biedt voor de gewrichten, botten en de huid. Hieronder een overzicht met een aantal voordelen voor de gezondheid bij gebruik van collageen supplementen:

-Gaat veroudering tegen
-Glanzende huid met collageen
-Stralend haar
-Gezonde nagels
-Gewrichten en spieren worden soepel
-Het behoud van sterke botten

De huid en collageen

Het grootste orgaan van het lichaam is de huid. De huid bestaat voor ongeveer 75% uit collageen. We staan er niet dagelijks bij stil maar onze huid vervult een aantal belangrijke functies. De huid helpt vochtverlies te voorkomen, slaat energie op in de vetlaag, maakt vitamine D aan en reguleert de temperatuur van het lichaam. Collageen zorgt voor een elastische, stevige en soepele huid. Vanaf je 25e jaar neemt de natuurlijke aanmaak van collageen af waardoor je een minder elastische huid krijg. Daarbij kunnen de eerste ‘’lijntjes’’ ontstaan die als je ouder wordt uitlopen tot rimpels.

Suppletie met collageen

Suppletie met collageen kunnen tekenen van huidveroudering tegen gaan volgens diverse recentelijke studies. Uit een enquête bleek dat mensen hun huid sterker, elastischer en meer gehydrateerd vonden ogen na suppletie met collageen. Ook rimpels rondom de ogen bleken na 8 weken te zijn verminderd volgens een ander onderzoek. Er is echter meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe dit nu precies tot stand is gekomen.

Suppletie met collageen is ook erg eenvoudig om zo extra collageen in te nemen. Het mengt eenvoudig door koude of warmen dranken zoals thee, koffie of een smoothie. Ook kun je eenvoudig na het diner een capsule of een tablet nemen. In tegenstelling tot andere producten of manieren om huidveroudering tegen te gaan kost suppletie met collageen weinig tot geen extra moeite.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Voor collageen is er nog geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) opgenomen. Dit betekent dat ieder merk op de verpakking een vrije dosering mag aanbevelen. Zover bekend wordt overtollig collageen niet in het lichaam opgeslagen waardoor het niet zinvol is de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking te overschrijden. Begin bijvoorbeeld met 5 gram collageen per dag en monitor wat het doet met je lichaam. Merk je na 3 tot 4 weken nog geen verschillen? Hoog dan de dagelijkse hoeveelheid op naar 10 gram?

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk