Wat is een DIM supplement?

Wat is belangrijk bij het aanschaffen van supplementen met DIM?

Onze hormoonhuishouding kan tijdens verschillende fases in het leven in een disbalans raken. Een supplement met DIM, door de ondersteunende voedingsstoffen uit kruisbloemige groenten, kunnen deze balans helpen te herstellen. In dit artikel lees je alles wat belangrijk is om te weten voordat je een supplement met DIM aanschaft.

De stof Indole-3-Carbinol (I3C) is vaak de enige stof die aanwezig is in DIM supplementen. Er is echter meer nodig dan alleen I3C om DIM aan te maken. Een DIM complex die een combinatie bevat van verschillende ingrediënten kunnen helpen voor een balans in de hormoonhuishouding.

DIM, wat is het?

DIM is metaboliet en de volledig uitgeschreven naam is diindolylmethaan. De stof I3C is de voorlopende stof voor DIM. Geel mosterdzaad, witte kool en kruidbloemige groenten zoals broccoli zijn van nature bronnen die I3C bevatten.

De belangrijkste stoffen om biologische actieve DIM aan te maken zijn glucosinolaten. Deze glucosinolaten zijn van nature terug te vinden in de kruisbloemige groenten. Voor de groenten zelf zorgen deze glucosinolaten voor bescherming tegen insecten. Wanneer insecten die de groenten zien als een maaltijd, zorgen de glucosinolaten voor een bescherming. De insecten die zich toch wagen aan de kruisbloemigen groenten krijgen na het consumeren last hiervan. Voor mensen werkt het juist tegenovergesteld. Bij mensen zijn de glucosinolaten verantwoordelijk voor een positief effect op het lichaam.

Waarmee kan een supplement met DIM ondersteunen?

Ons lichaam produceert zelf de stof DIM. Gevarieerde en gebalanceerde voeding is hierbij wel erg belangrijk. Het gewenste effect om DIM aan te maken wordt bijvoorbeeld niet bereikt door ineens heel erg veel broccoli of bloemkool aan het voedingspatroon toe te voegen.

Slechts 10 tot 20% van I3C wordt omgezet naar DIM bij een gemiddeld voedingspatroon wat bestaat uit ongeveer 20 tot 130mg I3C uit kruisbloemige groenten. Een gezonde hoeveelheid DIM in het lichaam wordt dus niet bereikt bij een voedingspatroon waarbij veel witte kool en broccoli wordt toegevoegd. Bij het koken van deze groenten gaan er ook veel glucosinolaten verloren.

Voor een gezonde hormoonbalans kan dus een supplement met DIM ondersteunen.

DIM wordt aangemaakt door sulforofaan en I3C.

Om DIM aan te maken is I3C een erg belangrijke stof. Een goed supplement met DIM bestaat dus uit I3C in combinatie met glucosinolaten uit de kruisbloemige groenten.

Om DIM is er nog een andere stof nodig naast I3C. De stof sulforafaan begeleid namelijk het omzettingsproces.

Het supplement voor een goede balans in de hormoonhuishouding is DIM Complex
In een DIM Complex zitten essentiële voedingsstoffen die er voor zorgen dat het lichaam zo efficiënt mogelijk DIM aanmaakt. De DIM Complex onderscheidt zich door de onderstaande zes punten:

 1. De toevoeging van extracten van de kruisbloemige groenten zoals geel mosterdzaad, witte kool of broccoli;
 2. De toevoeging van 400mg I3C;
 3. Ter ondersteuning van de hormoonbalans is zink toegevoegd;
 4. Voor een langere aanwezigheid van DIM in het lichaam is NAC toegevoegd;
 5. Een betere opname door de toevoeging van bioperine®;
 6. In één capsule zit de juiste dosering.

Deze onderscheidende eigenschappen worden hieronder verder toegelicht.

De toevoeging van extracten van de kruisbloemige groenten zoals geel mosterdzaad, witte kool of broccoli

Een vereiste voor een goed werkend supplement met DIM is de toevoeging van extracten op basis van kruisbloemige groenten. Voor de vorming van sulforafaan en I3C zijn de kruisbloemige groenten die rijk zijn aan glucosinolaten essentieel.
Het lichaam maakt sulforafaan aan door de omzetting van glucorafanine uit het enzym myrosinase. De hoeveelheid sulforafaan kan toenemen door de toevoeging van gemalen mosterzaad aan gerechten met broccoli. Myrosinase is van nature veel te vinden in mosterdzaden.

Het totaal aan sulforafaan kan worden verviervoudigd op het moment broccoli gecombineerd wordt met mosterdzaad en witte kool is gebleken uit een recentelijk onderzoek. Combineer dit met een DIM supplement en je zit zeker goed.

De toevoeging van 400mg I3C

DIM Complex bevat een enorme, gezonde hoeveelheid aan I3C, namelijk 400mg. Om I3C om te zetten naar DIM werkt deze voedingsstof goed samen met de kruisbloemige groenten. Uit onderzoek is gebleken dat deze hoeveelheid I3C nodig is om het gewenste effect te verkrijgen.

Met een DIM Complex heb je dus genoeg aan een dagelijkse inname van één capsule. Overige supplementen met DIM bevatten 200mg I3C waardoor de dagelijkse inname twee capsules bedraagt.

Ter ondersteuning van de hormoonbalans is zink toegevoegd

Het sporenelement zink ondersteund de aanmaak van weefsels en cellen. Voor een balans in de hormonen is zink dus ook belangrijk voor de celdeling hiervan. Een normale huishouding van de hormonen wordt mede bewerkstelligd door suppletie met zink is gebleken uit onderzoek. Voor DIM heeft zink dus een ondersteunende werking.

Voor een langere aanwezigheid van DIM in het lichaam is NAC toegevoegd

DIM blijft langer in het lichaam actief door het aminozuur N-acetyl-cysteïne (NAC). NAC biedt bescherming tegen stoffen die de hormonen verstoren en gaat de recycling van hormonen tegen. Wanneer lichaamseigen stoffen koppelen met lichaamsvreemde stoffen wordt dit glucuronidering genoemd. Voor de totale werking van DIM draagt NAC bij aan de effectiviteit hiervan.

Een betere opname door de toevoeging van Bioperine®

Het  gepatenteerde zwarte peperextract Bioperine® mag niet ontbreken in een DIM Complex waar verschillende werkende kruidenextract samenwerken. Op opname van diverse kruidenextracten wordt significant met 95-98% verbeterd door dit zwarte peperextract.

In één capsule zit de juiste dosering.

Om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid heb je aan één capsule per dag genoeg.

Als laatste

Je hebt hier kunnen lezen waaraan een goed supplement met DIM moet voldoen. Je weet inmiddels dat de stof I3C in een supplement moet zitten in combinatie met extracten van kruisbloemige groenten zoals geel mosterdzaad, witte kool en broccoli. Deze stoffen mogen niet ontbreken voor de aanmaak van DIM omdat deze goed met elkaar samenwerken.

Het supplement DIM wordt volledig gemaakt door de toevoeging van NAC en het sporenelement zink. Daarbij worden de aanwezige voedingsstoffen versterkt door de toevoeging van het gepatenteerde zwarte peperextract Bioperine®. De totale combinatie van al deze ingrediënten dragen bij aan een gezonde hormoonhuishouding.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 DIM supplement

Vitakruid DIM Complex

#1
Vitakruid DIM Complex

60 capsules
 • Draagt bij aan een normale hormoonhuishouding*
 • Voor het verbeteren van het verwerken van oestrogenen
 • Helpt bij de hormoon balans
49.95
Bekijk product
AOV 1029 Indole 3 carbinol 200mg

#2
AOV 1029 Indole 3 carbinol 200mg

60 capsules
 • 200 mg Indole-3-Carbinol
 • Voorloper van DIM (Di-Indolyl-Methaan)
 • Met unieke mix van kruisbloemige groenten
27.95
Bekijk product
Bekijk meer DIM supplement