Word je van creatine dik?

Word je dikker door het gebruikt van creatine?

Een uiterst populair en veelvoudig onderzocht sportsupplement bij sportschool bezoekers van alle leeftijden en niveaus is creatine. Het is een volledig natuurlijke substantie die door het lichaam zelf wordt aangemaakt ondanks dat het omgeven wordt door vele mythen. In dit artikel besteden we wat meer aandacht aan creatine en beantwoorden we de vraag of je dik van creatine wordt.

Creatine, wat is het eigenlijk?

Creatine is een stof die van nature al voorkomt in het lichaam. Het helpt bij spiercontractie doordat het combineert met andere verbindingen zoals fosfageen om te resulteren in PCr (fosfocreatine). Creatine ondersteunt bij explosieve bewegingen waar geen zuurstof voor nodig is of bij anaerobe oefeningen.

Een beweging die erg krachtig is en niet te lang duurt zoals bijvoorbeeld een squat, is een beweging waarbij het lichaam creatine gebruikt om ATP aan te maken voor energie. ATP, adenosinetrifosfaat, is in het lichaam de belangrijkste energiebron. De prestaties worden geoptimaliseerd waarbij snelle energie beschikbaar is bij explosieve bewegingen.

Word je dikker door het gebruik van creatine?

Aangezien creatine een uiterst effectief supplement is waarbij wetenschappelijk is bewezen dat het prestaties tijdens trainingen verbeterd, klinkt het als een eigenaardige bewering dat creatine je dik zou maken. Het gebruik van creatine kan echter zorgen voor het vasthouden van vocht. Dit zorgt er voor dat je spieren er voller uitzien doordat creatine water aan trekt. Mensen die creatine nemen kunnen dus het gevoel krijgen dat ze er ‘’voller’’ uitzien nadat ze het hebben gebruikt.

Je lichaam werkt erg hard voor een korte tijd omdat creatine explosieve en krachtige bewegingen stimuleert. Tot een lange tijd nadat je training is afgelopen zorgen dit soort oefeningen voor een verhoogde verbranding van calorieën. Op lange termijn verbrandt het dus meer vet, zorgt voor meer spieren maar het stimuleert ook je metabolisme.

Leestip: Wat is eigenlijk beter, creatine of proteine?

Dus bij de vraag: ‘’word je dikker door het gebruik van creatine’’? is het antwoord nee. De weegschaal laat misschien blijken dat je zwaarder bent door een toename in gewicht maar is deze toename te wijten aan het water dat wordt opgenomen door je spieren wat juist positief is. Het duurt langer dat spieren vermoeid zijn en kunnen beter herstellen als deze goed gehydrateerd zijn.

Van nature is creatine een veelvoorkomende stof in het lichaam. Door creatine als supplement te gebruiken maakt je lichaam sneller de hoeveelheid ATP aan.

Belangrijk is dat je bij gebruik van creatine zelf voldoende water drinkt. Gehydrateerd blijven is uiteraard ook belangrijk op het moment als je creatine niet gebruikt als supplement.

Je word dus niet dikker bij het gebruik van creatine. Doordat meer water wordt opgenomen door je spieren lijken ze voller. Je spieren houden dit water vast waardoor je meer weegt. Je spieren kunnen beter presteren, opnieuw opbouwen en herstellen door je hydratie te optimaleren.

Lees ook: Wanneer creatine gebruiken?

Veelgestelde vragen

Laat creatine mij er dikker uit zien?

Doordat creatine er voor zorgt dat je meer water vasthoudt kunnen sommige mensen ervaren dat ze er ‘’voller’’ uitzien.

Word ik dikker van creatine?

Je wordt niet dikker van creatine. Doordat water door je spieren wordt vastgehouden kun je wat meer gaan wegen.
  

Creatine, wat is het?

Het is een molecuul dat in het lichaam zit en energie uit bepaalde cellen vrijmaakt voor het gebruik ervan. Het helpt daarnaast bij de opbouw de cellulaire vorm van energie genaamd ATP.

Leer meer over: Creatine monohydraat