Zijn BCAAs geschikt voor voetbal?

Zijn BCAA´s goed te gebruiken voor voetbal?

In de fitnessbranche is een van de meest gebruikte supplementen BCAA’s. Wat houden deze branch chain amino acids precies in? Leucine, isoleucine en valine zijn drie belangrijke aminozuren waaruit deze bestaan. Het lichaam kan deze niet zelf produceren waardoor deze als essentieel worden beschouwd omdat ze dus uit voeding gehaald moeten worden.

Wanneer je lichaam een calorietekort heeft kunnen branch chain amino acids een nuttig supplement zijn. Er is meer kans op spierafbraak omdat je je voeding beperkt tot een bepaalde calorie inname. Je mist mogelijk belangrijke aminozuren omdat je bepaalde hoeveelheden voeding neemt. Ongeacht je doel of je huidige dagelijkse calorieën kunnen BCAA supplementen helpen bij het voorkomen van spierafbraak. Kunnen daarnaast BCAA supplementen helpen bij voetbal, en op welke manier? Je leest het in hier.

Voetbal en BCAA’s

Is het dus raadzaam om voor, tijdens of na een wedstrijd BCAA’s te nemen?

Absoluut! Terwijl je 90 minuten lang aan het voetballen bent helpen BCAA’s om spierafbraak te voorkomen. Het beste neem je BCAA’s voor de wedstrijd of tijdens de rust om de volgende drie redenen:

Het is goed verteerbaar

Ze blijven niet op je maag liggen. Om meer BCAA’s in je lichaam te krijgen kun je voor de wedstrijd of tijdens de rust iets eten. Dit kan echter zorgen voor een ongemakkelijk gevoel of een ‘’vol’’ gevoel. In de rust heb je bijvoorbeeld maar een kwartier om je eten te verteren.

Het is eenvoudig in te nemen

BCAA supplementen zijn er in poedervorm en tabletten. Deze zijn snel er gemakkelijk in te nemen. BCAA in poedervorm voeg je eenvoudig toe aan je waterfles om het zo makkelijk te consumeren.

Hoge kwaliteit aminozuren

Je zorgt er voor dat je eten voor of na een wedstrijd op een goed niveau is. Supplementen werken alleen goed naast een goed gebalanceerde voedingsstijl. Om spierafbraak en om je energie niveau op pijl te houden zijn koolhydraten en eiwitten voor een wedstrijd erg belangrijk.

Wanneer gebruik je het supplement BCAA?

Eet een fatsoenlijke maaltijd ongeveer 90 tot 120 minuten voor de wedstrijd begint. Hiermee geef je het lichaam meer dan genoeg tijd om het eten goed te verteren en op te slaan om later te gebruiken.
Hetzelfde geldt voor na een wedstrijd. Consumeer goede koolhydraten, zowel complexe als eenvoudige en neem gezonde eiwitten. Om het herstelproces direct te starten neem je deze het liefst zo snel mogelijk na je wedstrijd.

Een gemakkelijke en snelle manier om je lichaam te laten herstellen is om eiwitpoeder van goede kwaliteit, inclusief een BCAA-profiel, te eten met een banaan om je glycogeenvoorraad weer bij te vullen. Deze voorraad wordt tijdens een wedstrijd gebruikt omdat glycogeen zorgt voor energie voor het lichaam. In combinatie met BCAA supplementen voor de wedstrijd zorg je er voor dat je het lichaam op een goede manier voedt om zo het beste herstel te krijgen.

Persoonlijk haalde ik altijd het meeste uit mezelf door BCAA’s te combineren met cafeïne. In het suppletiegebied van energie kunnen BCAA’s namelijk ook voorkomen. Een aantal producten voeden je lichaam met voedingsstoffen zoals  leucine, isoleucine en valine maar bevatten bijvoorbeeld ook mineralen, vitamines en cafeïne. BCAA’s komen namelijk in hoge mate ook voor in de meeste pre-workouts. Hiermee krijg je van alles wat essentieel is voor je lichaam binnen.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk