10 tips voor meer energie

10 Tips voor meer Energie

Voelt u zich de laatste tijd steeds vermoeider en uitgeputter, niet in staat om vooruit te komen? Bent u echt nergens voor in de stemming, vooral niet voor een gezellig avondje uit met vrienden of familie? Of zakt u na een lange werkdag in elkaar op de bank en blijft u daar zitten tot het tijd is om te slapen? Dan is het tijd om in actie te komen om zo snel mogelijk meer energie te krijgen!

Er zijn verschillende redenen waarom je je structureel uitgeput kunt voelen. Dieet is vaak een factor, maar ook psychologische problemen, stress, te weinig of juist te veel beweging, en een gebrek aan zonlicht kunnen allemaal een rol spelen. Dus, als je op zoek bent naar meer energie, zou ik je graag willen helpen! Dus lees snel verder voor de top tien energie bootsende tips.

De bron van weinig energie

Voordat we kunnen nadenken over een mogelijke oplossing voor je gebrek aan energie, moeten we eerst naar de oorzaak kijken! De beste manier om problemen op te lossen is immers te weten waar het probleem vandaan komt!

Er zijn talrijke redenen voor ons lage energieniveau. Een van de belangrijkste oorzaken van een laag energieniveau is een gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Helaas zorgen we door onze gehaaste en hectische levensstijl niet altijd goed voor ons lichaam. Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam echter een dagelijkse aanvoer van vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, antioxidanten en vetten nodig. Niets is immers belangrijker dan uw natuurlijke weerstand!

Een andere belangrijke factor is onze gehaaste en hectische levensstijl, die ertoe bijdraagt dat we niet meer gezond kunnen eten. Mensen besteden minder tijd aan ontspanning en werken alle uren van de dag en de nacht! We zijn niet ziek genoeg als we ziek zijn. Het werk kan niet worden voltooid zonder onze hulp! Als we niet met ons werk bezig zijn, vraagt het gezin onze aandacht, of is er iets te doen in of om het huis. Geboorte, ruzie, echtscheiding, ziekte en dood zijn allemaal belangrijke levensgebeurtenissen die onze energie beïnvloeden. Al deze situaties veroorzaken stress, maar ze zorgen er ook voor dat we steeds minder slapen – en goed slapen is gelijk aan energie!

Tenslotte zijn er psychologische en medische factoren die kunnen bijdragen aan een gebrek aan energie. Stress, depressie en/of angststoornissen hebben allemaal een impact op je energieniveau. Deze factoren verbruiken zoveel mentale energie, dag en nacht, dat je al uitgeput bent voordat je uit bed komt! Andere medische oorzaken van vermoeidheid zijn problemen met de schildklier, bloed en/of bloedarmoede, medicijngebruik, en uitdroging (je drinkt niet genoeg vocht per dag)

Ontdek onze 10 energie verhogende tips.

Zoals je ziet, kan de oorzaak van weinig energie uit verschillende bronnen komen! Als je een gebrek aan energie hebt, heb je ongetwijfeld een of meer oorzaken gevonden die op jouw specifieke situatie van toepassing zijn! Als je vermoedt dat je energieprobleem medisch of psychologisch van aard is, moet je altijd je arts of een specialist raadplegen om je bevindingen te bespreken!

De meeste oorzaken van weinig energie liggen echter in je eigen levensstijl! En maak dit iets wat je zeker kunt veranderen! Hoe u dit kunt doen vindt u in de onderstaande 10 energie-opwekkende tips!

Consumeer voedzame voedingsmiddelen.

Het klinkt eigenlijk heel redelijk. Van gezonde voeding krijg je meer energie. Het is ook goed om veel water te drinken. Vermoeidheid kan ook wijzen op uitdroging. Te veel suiker daarentegen kan je een tijdelijke energiestoot geven, maar je op de lange duur moe en futloos laten voelen. Probeer een paar weken lang minder suiker te eten. Het kan nooit misgaan met veel fruit en groenten! Het is rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten. Wat voeding betreft, is het van cruciaal belang dat je alle bouwstoffen (vitaminen, mineralen, gezonde vetten, vezels en eiwitten) binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft! Probeer dus gezond, maar gevarieerd te eten!

Het ontbijt mag niet worden overgeslagen.

Zoals eerder gezegd, is voeding de belangrijkste energiebron van je lichaam. Omdat je bloedsuikerspiegel ‘s morgens laag is, heeft je lichaam extra energie nodig. Een goed ontbijt kan daarbij helpen. Begin de dag bijvoorbeeld met yoghurt, een banaan of eieren. Je kunt je dag ook goed beginnen met een eiwit shake!

Superfoods voor meer energie

Gezonde voeding kan u helpen om energiek te blijven. Een vitaminetekort, maar ook andere tekorten, kunnen vermoeidheid veroorzaken. Natuurlijk kan het in uw specifieke situatie te moeilijk zijn om bij te houden of u alle voedingsstoffen binnenkrijgt! Superfoods kunnen in deze situatie helpen! Superfoods bevatten veel voedingsstoffen en zijn ideaal als aanvulling op een gezond voedingspatroon. Het mooie van superfoods is dat je ze gemakkelijk in je dagelijkse voeding kunt opnemen met slechts een theelepel of capsule per dag!

Er zijn verschillende superfoods die voor meer energie kunnen zorgen:

Ashwagandha kan verlichting geven bij vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieproblemen. Wilt u Ashwagandha kopen? <Klik hier!

Guarana wordt beschouwd als een natuurlijk energiesupplement uit het Amazonegebied. Dit supervoedsel bevat echter veel cafeïne. Het is daarom meer geschikt voor sporters die op zoek zijn naar een korte energie boost.

  • Ginseng wordt gebruikt als een natuurlijke energiegenerator. Daarnaast vermindert het stress effecten en helpt het te ontspannen. Ginseng kopen? <Klik hier!
  • Maca poeder is populair onder atleten omdat de energie geeft en je uithoudingsvermogen verbetert. De Inca’s geloofden dat het de krijgers energie en kracht gaf. Wilt u maca kopen? <Klik hier!
  • Mucuna is de rijkste natuurlijke bron van l-dopa, de voorloper van dopamine. Dopamine maakt je energieker en gelukkiger. Mucuna Pruriens kopen? <Klik hier!
  • Rhodiola heeft een stimulerend effect bij vermoeidheid en kalmerend bij rusteloosheid. Het zorgt voor een heldere geest en een betere focus. Rhodiola kopen? <Klik hier.

Matcha zorgt ervoor dat je alerter bent en dat je je beter kunt concentreren. Matcha bevat cafeïne, maar de energie komt met een vertraging vrij. Je gaat dus niet stuiteren. Ook veroorzaakt het geen pieken en dalen in je energieniveau.

Chlorella werkt goed tegen vermoeidheid en stress. Het zit boordevol heilzame eiwitten, vitaminen en mineralen. Het is vooral bekend om zijn ontgiftende werking. Bovendien bevordert het je weerstand.

Spirulina geeft je krachtige energie! Spirulina draagt bij aan een verbetering van bijna alle lichaamsprocessen. U voelt zich lichamelijk en geestelijk sterker.

Sport, sport en nog eens sport

Daar gaan we weer, want sport speelt, net als gezonde voeding, een belangrijke rol in je energieniveau. En, laten we eerlijk zijn, we weten allemaal dat je je beter gaat voelen van lichaamsbeweging. Dat komt onder meer doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je lichaam het ‘geluk hormoon’ endorfine aanmaakt. Endorfine zijn chemische stoffen die ons een goed gevoel geven. Lichaamsbeweging is vooral belangrijk als u weinig energie hebt. Bewegen en sporten verplaatsen zuurstof door uw lichaam en verlagen het stresshormoon. Dit zal uw slaap verbeteren en u meer energie geven.

Bedenk wel dat te veel of te lang bewegen een averechts effect kan hebben!

Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol.

Cafeïne, nicotine en alcohol geven je op korte termijn misschien meer energie en concentratie, maar ze hebben een negatieve invloed op je slaapritme. Het resultaat is dat je uiteindelijk minder energie hebt. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne en alcohol dan anderen. Iedereen reageert er anders op. Maar het is zeker het proberen waard! Als het je niet lukt om cafeïne, nicotine of alcohol helemaal op te geven, probeer dan te minderen! Alle beetjes helpen!

Zorg voor een regelmatig slaappatroon.

Het spreekt voor zich dat een regelmatig slaapschema meer energie oplevert. Als je niet genoeg slaapt, raakt je lichaam immers uitgeput en kun je de dag niet meer doorkomen! Gelukkig kun je veel doen om je slaapgewoonten te verbeteren. Meer informatie vind je op de blog: 8 tips voor beter slapen en een goede nachtrust.

Verminder je stress.

Een beetje stress is niet noodzakelijk een slechte zaak. Het houdt ons geconcentreerd en alert. Overmatige stress kan echter een negatieve invloed hebben op je energieniveau. Heb je veel stress vanwege je werk of de zorg voor iemand anders? Doe het dan een tijdje rustig aan. Zorg goed voor jezelf, neem een paar dagen (of weken) vrij, en probeer zoveel mogelijk dingen te doen om te ontspannen (lees: energie). En, hoe moeilijk het ook lijkt, bedenk dat ‘nee’ ook een antwoord is op je stressprobleem.

Tip: Yoga of een dagje wellness kan je ook helpen om stress te verminderen!

Ga naar buiten.

De zon is een belangrijke bron van energie. Zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D is essentieel voor sterke spieren en botten, maar het stimuleert ook het immuunsysteem. Onvoldoende zonlicht betekent gewoon minder energie. Probeer dus, ongeacht het weer, zo veel mogelijk tijd buiten door te brengen!

Neem van tijd tot tijd een pauze.

Vind je het moeilijk om je te concentreren deze dagen? Neem dan een pauze. Maak een wandeling, lees een tijdschrift, of ga gewoon zitten en staar. Als u gedurende de dag niet genoeg of geen pauzes neemt, raakt u uitgeput en daardoor minder effectief. Regelmatig korte pauzes nemen zal u helpen uw energieniveau op peil te houden.

Mediteren is heilzaam

Mediteren stelt u in staat uw geest leeg te maken en uw batterijen weer op te laden. Stress en vermoeidheid kunnen worden verlicht door meditatie. Als u minder gestrest bent, heeft uw lichaam meer energie voor andere activiteiten. Mensen die regelmatig mediteren hebben minder last van angst en woede. Ze voelen zich beter over zichzelf en hebben meer tijd om van de kleine dingen in het leven te genieten als ze mediteren.

Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan
bestsellers
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk