Wat doet foliumzuur?

Foliumzuur is een vitamine. Je vindt het terug in verse groene groentes in de vorm van folaat, maar ook in fruit en andere verse producten Foliumzuur speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het is nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen, maar ook voor de werking van de zenuwen. Daarnaast is het belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van jouw ongeboren baby. Bij slikken is belangrijk, want foliumzuur kan je niet zelf aanmaken.

Foliumzuur de aanbevolen hoeveelheid

Om gezond te blijven heeft iedereen foliumzuur nodig. Dit kan je halen uit voeding. Het bevordert het celdelingsproces, aan de bloedvorming en draagt bij tot een goede werking van het immuunsysteem. Foliumzuur is ook goed voor psychologische functies zoals de concentratie, het leer- en redeneervermogen, het geheugen en de stressbestendigheid. Ook speelt foliumzuur een belangrijke rol bij de vermindering van vermoeidheid. Voor een volwassen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 0,2 tot 0,3 mg.

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat vitamines en mineralen minder goed worden opgenomen. Zo ook foliumzuur. Houd hier vooraf rekening mee en overleg eventueel met een arts over de inname van foliumzuur.

Foliumzuur in groene groenten

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van foliumzuur haal je zonder problemen als je gezond en gevarieerd eet elke dag. Zorg er daarom voor dat je verse groene groenten en fruit op het menu zet. Foliumzuur zit immers in de vorm van folaat in vooral groene (blad)groenten zoals sla, spinazie, broccoli en spruiten. Daarnaast vind je ook in peulvruchten veel foliumzuur. En een aantal fruitsoorten zoals aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen, volkoren- en melkproducten. 

Extra foliumzuur en zwangerschap

Wil je zwanger worden of ben je zwanger? Dan is het handig om extra foliumzuur te nemen. Voor en tijdens een zwangerschap heeft je lichaam extra foliumzuur nodig, ook al eet je supergezond en denk je dat je voldoende binnen krijgt. Een preventieve en dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur kan het risico op een kindje met een open rug verkleinen met 50%. Ook speelt Foliumzuur een belangrijke rol in het celdeling proces en draagt bij tot de weefselgroei van de moeder. Foliumzuur ondersteunt de bloedvorming. Zo draagt foliumzuur bij tot het vergroten van de rode bloedcellen van de moeder, de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten.

Vragen over foliumzuur tijdens zwangerschap.

Heb je vragen over zwangerschap supplementen en weet je niet helemaal zeker wat je moet slikken tijdens je zwangerschap? Vraag ernaar bij je dokter of apotheker!

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk