Welke vitamine voor een gezond hart?

Welke vitamine voor een gezond hart?

Welke vitaminen en mineralen kunnen helpen bij de ondersteuning van de gezondheid van het hart en de bloedvaten? Je leest het hieronder!

Vitamine C

Een positief effect op de bloeddruk wordt gezien als een van de vele voordelen van vitamine C. Volgens onderzoek kan door het innemen van extra vitamine C je bloeddruk verlaagd worden. Dit onderzoek loopt echter nog. Aardappelen, fruit en groenten zijn natuurlijke bronnen van vitamine C. Het helpt daarbij ook bij een goede weerstand.

Vitamine B12

Onderzoek heeft aangetoond dat risico’s van hart- en vaatziekten wordt verlaagd bij het gebruik van extra vitamine B12 bij vegetariërs.

B12 vitaminen komen namelijk alleen voor in dierlijke producten of producten van dierlijke afkomst die vegetariërs natuurlijk niet eten.

Foliumzuur

Het aminozuur homocysteïne wordt verlaagd in het bloed door foliumzuur. Een verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt vaak in verband gebracht met een te hoog  homocysteïnegehalte. In volkoren producten, groenten en fruit komt vaak foliumzuur voor.

Vitamine D

Vitamine D is een vitaminen met erg veel positieve eigenschappen. Onderzoek heeft recentelijk aangetoond dat extra vitamine D de gezondheid van het hart kan verbeteren. Ook heeft vitamine D een positieve invloed op het cholesterolgehalte. Van nature komt vitamine D voor in margarine en vette vis. Je huid maakt daarnaast ook vitamine D aan als het in contact komt met de zon.

Kalium

Kalium helpt bij het verlagen van de bloeddruk, waar zout juist zorgt voor een verhoging ervan. Het stabiel houden van de bloeddruk wordt mede gedaan door natrium en kalium. Mensen krijgen over het algemeen te weinig kalium binnen en te veel natrium (zout). Voor een goede samentrekking van het hart en de spieren is kalium belangrijk. In groenten, aardappelen brood en zuivel komt een grotere hoeveelheid kalium voor maar kalium zit in bijna alle voedingsmiddelen.

Magnesium

Net als kalium zorgt magnesium ervoor dat je spieren goed samentrekken, waaronder het hart. Ook magnesium zit in kleine hoeveelheden in nagenoeg alle voedingsmiddelen. Groene groente, pure chocolade, garnalen en noten zijn van nature bronnen die rijk zijn aan magnesium.

Verwen je hart door variatie

Voor het behoud van een gezond hart zijn diverse vitaminen en mineralen nodig. Als je gevarieerd en gezond eet krijg je voldoende van deze voedingsstoffen binnen. Dit betekent dus genoeg zuivel, vis, granen en groenten consumeren. Omdat niet iedereen dit voor elkaar krijgt zou een multivitaminen met een lage dosering kunnen ondersteunen.

Geraadpleegde bronnen:

Juraschek SP et al. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials. AJCN. april 2012

Kwok T et al. Vitamin B12-supplementation improves arterial function in vegetarians with subnormal vitamin B-12 status. Journ. of Nutr. april 2012

Anouk van der Laan
author
Meer advies van Anouk van der Laan
bestsellers
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk