Welke vitamine voor mooie huid?

Welke vitamines zijn het beste voor een stralende huid?

Deze vitamines zijn goed voor je haar en een mooie huid

Een mooie huis en glanzend, gezond haar dat gaat helaas niet vanzelf! De basis wordt gevormd door een gevarieerd voedingspatroon. De regel “gezond van binnen, mooi van buiten” geldt. Vitamines en mineralen zorgen voor de rest, zodat je haar groeit, glanst en krachtig is. Met deze 11 vitamines en mineralen ga je stralen.

Je haar en je huid

Ons grootste orgaan is onze huid, deze biedt bescherming. Je hebt vitamines en mineralen nodig om je huid in goede conditie te houden. Voor gezond haar geldt dit ook! Haaruitval kan ontstaan door een tekort of een teveel. Op ons hoofd zitten er gemiddeld ongeveer 100.000 haren. Hiervan verliezen we er dagelijks tussen de vijftig tot honderd. Haren hebben ongeveer een levensduur van 2 jaar, daarna worden deze haren verruild voor nieuw haar. Het is dan ook heel normaal om een beetje haaruitval te hebben.

Je kunt tijdelijk haaruitval ervaren na een bevalling of door bijvoorbeeld invloeden van het seizoen.

Welke vitamines en mineralen invloed hebben op je huid en haar, zetten we hieronder op een rij:

 1. Collageenpoeder is een populair product voor minder diepe rimpels en sterker haar
 2. Biotine (Vitamine B8) wordt ook wel het beauty supplement genoemd en wordt veel gebruikt voor de huid
 3. Silicium, de rage op dit moment van TikTok! Dit omdat het wondergoedje zorgt voor babyhaartjes en het verdwijnen van hormonale acne bij influencers
 4. Vitamine A zorgt voor een goede conditie van je huid
 5. Vitamine B2 zorgt voor een gezonde huid
 6. Vitamine B3 zorgt net als vitamine B2 voor een gezonde huid
 7. Vitamine C zorgt voor de stevigheid van je huid
 8. Zink is belangrijk voor je nagels, huid en haar
 9. Jodium zorgt voor een gezonde huid
 10. Seleen is goed voor een gezonde conditie van je haar en je nagels
 11. Koper zorgt voor voldoende pigment in je haar en je huid

Het gebruik van crèmes met vitamines

Een mooiere huid uit een potje, er zijn veel verschillende zalfjes en crèmes die de belofte doen van een mooie huid. Aan de meeste crèmes en zalfjes zijn vitamines toegevoegd. Volgens de reclames zorgen deze vitamines die aan de crèmes worden toegevoegd voor een mooiere en gezondere huid. Deze vitamines zouden dan via de huid moeten worden opgenomen en ter plaatse hun werking doen. Exact waar jij het nodig hebt.

Alleen zo eenvoudig is het helaas niet. De huid werkt namelijk als een barrière om je te beschermen tegen stoffen van buitenaf. Dit betekent dat het binnendringen van je lichaam alleen mogelijk is voor vitamines uit zeer hoog gedoseerde crèmes. Er zitten te weinig werkzame stoffen in de gewone cosmetica. Jammer!

Hoe je dan wel kan zorgen voor een gezonde huid? Door gezond te eten. De vitamines die in je lichaam worden opgenomen via de voeding, hebben ook een positieve werking op de huid.

Lees ook het Botox artikel: Hoe snel werkt botox?

Multivitamine supplementen

Om je dosis beauty vitamines voor een mooie huid en gezond haar binnen te krijgen, zul je dus gezond moeten eten. Dit is de beste manier. Is het voor jou niet mogelijk om aan je dagelijkse vitamines en mineralen te komen via je voedingspatroon, dan kun je suppleren met een normaal gedoseerde multivitamine. In dat geval zal het zeker goed zitten met jouw voorraad beauty vitamine.