Welke vitamines tegen acne?

Acne en vitaminen

Vitaminen die acne kunnen genezen is wellicht iets wat je ooit gehoord hebt. Maar hoe staan vitaminen in verband met onze huid? Het grootste orgaan van het lichaam is de huid. De huid functioneert het beste, net als alle andere organen, bij goede voeding.

Je huid moet gezond zijn om acne te bestrijden. Het gebruik van hydraterende producten is prima om je huid gezond en schoon te houden maar je huid moet vanuit binnen ook goed gevoed worden. Hieronder geven we je een aantal voedingsstoffen die hierbij kunnen helpen.

Vitamine A

Vitamine A voorkomt acne omdat het zorgt voor een verminderde vetproductie en versterkt het beschermende weefsel van de huid. De muceuze membraanweefsels en de huid wordt hiermee hersteld.

Vitamine A zorgt ook voor een grote hoeveelheid antioxidanten die er voor zorgen dat afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Voor een optimale werking gebruik je 10.000IU vitamine A per dag. Als je zwanger bent dien je deze hoeveelheid te halveren.

Vitamine B Complex

Een groep van verschillende B vitaminen wordt Vitamine B Complex genoemd. Vitamine B helpt -naast het behouden van een gezonde huid- ook tegen stress en angsten. Acne is vaak het gevolg van het ervaren van stress. De volgende vitaminen zijn te vinden in Vitamine B Complex:

B1/Thiamine – Dit antioxidant zorgt voor een natuurlijke lichaamsreiniging en bevorderd de bloedcirculatie. Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid: 100mg

B2/Riboflavine is goed te gebruiken in combinatie met vitamine A. Deze vitaminen zorgen voor gezonde haren, huid en nagels. Een tekort aan vitamine B2 wordt vaak gezien als oorzaak van acne. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 100mg.

B3/Niacinamide zorgt voor een verbeterde stofwisseling en bloedcirculatie. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hiervan is 200mg.

B5/Pantothenic Zuur zorgt voor stressvermindering. Vitamine B5 is goed voor de adrenalineklieren. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 100mg.

B6/Pyridoxine versterkt het immuunsysteem doordat het de productie van antistoffen stimuleert. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 100mg.

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid doses vitamine B complex is drie maal per dag.

Vitamine C.

Vitamine C is belangrijk voor meer dan 300 functies in het lichaam en wordt ook wel een supervitamine genoemd. Vitamine C is een antioxidant en bestrijdt vrije radicalen en infecties. Het immuunsysteem wordt ook nog eens versterkt bij gebruik van vitamine C. Een dosis tussen de 1000 en 1600mg , drie keer per dag wordt meestal aanbevolen. Neem contact op met je arts als je diabetes hebt.

Vitamine E.

Voor de genezing van de huid is vitamine E erg belangrijk. Vitamine E bestrijdt vrije radicalen en vetoxidatie om zo beschadiging aan de huidcellen te voorkomen. Het is aan te raden 400IU vitamine E per dag te gebruiken als je last hebt van acne.

Multivitaminen slikken is dus erg belangrijk om dit dagelijks te doen. Bekijk altijd goed of je iedere dag voldoende van de bovengenoemde vitaminen binnenkrijgt met de aanbevolen hoeveelheden. Overleg met een dermatoloog op het moment dat je vitaminen gaat slikken tegen acne. De aanbevolen hoeveelheden kunnen namelijk afhangen van je gewicht en de toestand van je gezondheid.  

Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan
bestsellers
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk