IJzer bisglycinaat: de best opneembare vorm van ijzer

Wat is de best opneembare vorm van ijzer?

Voor de vorming van hemoglobine is ijzer een onmisbaar mineraal. In onze rode bloedcellen is hemoglobine een speciaal eiwit. Om energie vrij te maken uit het voedsel wat we eten is dit mineraal ook belangrijk. Je leest hier waar ijzer allemaal goed voor is en het lichaam en waarom je voor de ijzer inname het beste kiest voor ijzer bisglycinaat.

Het mineraal ijzer: wat is het?

Op aarde is ijzer het meest voorkomende element. In de vorming van rode bloedcellen speelt het mineraal ijzer een belangrijke rol. Voor het vervoer van zuurstof naar de weefsels en longen zijn de rode bloedcellen verantwoordelijk.

Ook vervult ijzer andere functies. De functie van de schildklier wordt bevorderd en ijzer draagt bij aan het behoud van cognitieve functies. Het herstellend vermogen van de huid wordt tevens ondersteund door ijzer.

Wat is ijzerrijk voedsel?

Er zijn twee soorten ijzer die voorkomt in voeding: non-heemijzer en heemijzer. In dierlijke producten komt heemijzer voor. Deze variant is beter opneembaar in het lichaam dan non-heemijzer. Een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten zijn:

Schaaldieren
Schaaldieren zijn een goede bron van ijzer. Er zit veel heem-ijzer in oesters en mosselen. Er zit bijvoorbeeld al 50% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) aan ijzer in mosselen (6,7mg).

Spinazie
Vanuit de tekenfilmserie Popeye is bij menig mens bekend dat je van spinazie sterk wordt door de hoeveelheid ijzer. 100 gram gekookte spinazie bevat ongeveer 17% van de ADH, wat neer komt op 2,4mg ijzer. Omdat spinazie plantaardig is vind je in spinazie non-heemijzer wat minder goed door het lichaam wordt opgenomen. De opname van ijzer in het bloed wordt echter verbeterd door de hoeveelheid vitamine C in spinazie.

Orgaanvlees
Er wordt weinig orgaanvlees gegeten in Nederland. Het is daarentegen een van de meest voedzame vleessoorten. Onder orgaanvlees valt zoal het hart, de nieren of de lever. Er zit 47% van de ADH ijzer in 100 gram runderlever, wat neer komt op 6,3 mg ijzer. Ook zit er in runderlever veel selenium, vitamine A en choline.

Peulvruchten
In peulvruchten zitten veel voedingsstoffen zoals magnesium, kalium, foliumzuur en vezels. Ook bevatten peulvruchten veel ijzer. 200 gram rode linzen bevatten bijna 39% van de ADH aan ijzer.

Pompoenpitten
Vitamine K, zink, mangaan en magnesium vind je terug in pompoenpitten. Er zit ongeveer 4,2 mg non-heemijzer in een handjevol pompoenpitten. 4,2 mg non-heemijzer staat gelijk aan 30% van de ADH ijzer.

Hoeveel ijzer moet ik binnenkrijgen?

De hoeveelheid ijzer die je per dag moet binnenkrijgen verschilt per geslacht en leeftijd. Volgens de Gezondheidsraad zijn per leeftijdscategorie en geslacht dit de ADH aan ijzer:

Geslacht en leeftijdADH in milligram
Mannen 
9 t/m 13 jaar11 mg
14 t/m 17 jaar11 mg
18 jaar en ouder11 mg
Vrouwen 
9 t/m 13 jaar11 mg
14 t/m 17 jaar15 mg
18 t/m 50 jaar (voor de overgang)16 mg
Vrouwen na de overgang11 mg
Zwangere vrouwen16 mg
Vrouwen die borstvoeding geven15 mg

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, ligt de ijzerbehoefte hoger bij vrouwen dan bij mannen. Op vruchtbare leeftijd verliezen vrouwen meer bloed doordat ze menstrueren. Omdat tijdens de zwangerschap het lichaam 1,5 liter extra bloed aanmaakt, hebben zwangere vrouwen ook een extra hoge behoefte aan ijzer.

Supplementen met ijzer: waarom zou ik hiervoor kiezen?

Non-heemijzer is het type ijzer wat het merendeel van de mensen dagelijks uit voeding binnenkrijgt. Iedere dag voldoende ijzer binnen krijgen kan op die reden een uitdaging zijn. Een supplement met ijzer is aan te raden voor mensen die veganistisch of vegetarisch eten. Ook voor mensen die een hogere behoefte aan ijzer hebben. Weet je niet zeker of je genoeg ijzer binnen krijgt? Laat de ijzerstatus dan bepalen bij een bloedtest bij de huisarts.

Ijzer bisglycinaat, wat is het?

IJzer bisglycinaat is een vorm van ijzer die optimaal biologisch verkrijgbaar is. IJzer bisglycinaat is gekoppeld aan een aminozuur. Deze vorm gaat ‘zonder uit elkaar te vallen’ door de maag en dunne darm. Het wordt hierdoor effectiever opgenomen. Dat supplementen met ijzer een vervelend effect kunnen hebben op de maag is bekend. IJzer bisglycinaat is minder verstoppend en milder voor de maag.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk