Kan vitamine C verkoudheid verhelpen?

Kan vitamine C verkoudheid verhelpen?

Vitamince C is speelt een belangrijke rol voor een goede weerstand. Maar daarnaast is vitamine C in je lichaam verantwoordelijk voor nog veel meer processen. Wat vitamine C precies voor lichaam doet, welke voedingsmiddelen deze stof bevat en welke gezondheidsvoordelen deze vitamine kan bieden dat lees je in deze blog. Hier zetten we alles wat je wilt weten over vitamine C voor je op een rijtje.

Wat is vitamine C?

Een andere benaming voor deze vitamine is ook wel ascorbinezuur. Het is een wateroplosbare vitamine, net als alle B-vitaminen. Dit betekent dat het overschot via je urine wordt afgevoerd, omdat je lichaam deze stof niet kan opslaan. Zelf kun je ook geen vitamine C aanmaken. Om deze reden moet je je lichaam van deze stof voorzien middels dagelijkse voedingsmiddelen. Alleen mensapen en cavia’s kunnen geen ascorbinezuur aanmaken, verder zijn bijna alle dieren hier toe in staat.

De functie van vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in je lichaam tijdens diverse processen. Vitamine C zorgt bijvoorbeeld voor gezonde botten, huid, tanden en bloedvaten, draagt bij aan voldoende energie en een goed werkend zenuwstelsel. Bij de aanmaak van hormonen en in in je afweersysteem speelt deze vitamine ook een rol. Vitamine C bevordert de ijzer opname uit je voeding. Ook functioneert deze vitamine als antioxidant.

Waar zit vitamine C in?

Fruit, groenten en aardappelen bevatten vitamine C, voorbeelden van voedingsmiddelen zijn:

 • Rode fruitsoorten zoals frambozen, aalbessen, zwarte bessen en aardbeien
 • Koolsoorten zoals boerenkool
 • Citrusvruchten zoals sinaasappels
 • Knolgewassen zoals knolselderij, biet en radijs
 • Paprika
 • Kiwi’s
 • Broccoli
 • Pepers
 • Venkel
 • Spruitjes
 • Peterselie

In welk fruit zit de meeste vitamine C?

Vooral in citrusvruchten zit vitamine C, zoals limoenen, citroenen, mandarijnen en sinaasappels, maar ook in aardbeien, bessen, papaja’s en kiwi’s’. In Guave zit ongeveer 230 milligram per 100 gram, dit is een tropische vrucht en deze bevat de meeste vitamine C. De sinaasappel heeft van alle citrusvruchten de meeste vitamine C, namelijk 50 milligram per 100 gram.

Welke bevat meer vitamine C, een citroen of sinaasappel?

In een sinaasappel zit meer vitamine C dan in een citroen. Zo heeft een citroen 40 milligram per 100 gram vitamine C en zit er wel 50 milligram per 100 gram in een sinaasappel. De sinaasappel bevat ook de grootste concentratie aan vitamine C van alle citrusvruchten. Sinaasappelen bevatten behalve vitamine C ook veel mineralen zoals kalium en calcium.

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en wordt ook wel ascorbinezuur genoemd, die is gevoelig voor zonlicht en hitte. Aardappels verliezen bijvoorbeeld na 3 maanden de helft van hun hoeveelheid vitamine C. Om de meeste vitamine C uit je groente te halen, kun je deze het beste zo kort mogelijk koken in zo min mogelijk water en je groente vers eten. In zure sappen zoals sinaasappelsap blijft vitamine C beter behouden.

De gezondheidsvoorden van vitamine C

Vitamine C biedt naast de voordelen voor je weerstand nog veel meer gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je vijf gezondheidsvoordelen van deze vitamine.

Vitamine C is goed voor je weerstand

Vitamince C speelt een grote rol bij je immuunsysteem. Vitamine C helpt bij het aanmaken van witte bloedcellen, deze beschermen je lichaam tegen infecties. Ook voor het afweersysteem van je huid levert vitamine C een bijdrage. Het stofje kan de genezing van wondjes versnellen en help je huid te versterken.

Vitamine C werkt als antioxidant

Ascorbinezuur kan de schadelijke werking beperken of tegenhouden van vrije radicalen. Door bijvoorbeeld te roken of door te lang in de zon te zitten kunnen vrije radicalen, dit zijn agressieve stoffen, in je lichaam terecht komen. Bij een grote hoeveelheid vrije radicalen in je lijf, kan dit hart- en vaatziekten tot gevolg hebben.  Door de antioxiderende werking van vitamine C kan deze de schadelijke stoffen neutraliseren en tegenhouden.

Vitamine C verlaagd de kans op jicht

Tussen een verlaagd risico op jicht en de inname van vitamine C is in verschillende onderzoeken een verband gelegd. Bij jicht, een vorm van artritis, ontstaan er pijnlijke zwellingen en ontstekingen in je gewrichten. Bij een hoog gehalte aan urinezuur in je vloed treden jichtaanvallen op. Vitamine C kan de kans op aanvallen laten afnemen, doordat uit onderzoek is gebleken dat vitamine C het urinezuur in je bloed kan verminderen.

Vitamine C verlaagt de kans op een tekort aan ijzer

Ijzer is essentieel voor het transporteren van zuurstof door je lichaam en de aanmaak van rode bloedcellen, dit is dus een belangrijk mineraal. Ijzer komt in twee vormen voor in voeding: heemijzer en non-heemijzer.

In dierlijke producten tref je alleen heemijzer, zoals gevogelte, eieren, vis en vlees. In plantaardige producten zit voornamelijk non-heemijzer, zoals in groenten, noten, zaden, brood en aardappelen.

Heemijzer wordt gemakkelijker opgenomen door je lichaam dan non-heemijzer. De opname van non-heemijzer wordt verbeterd door ascorbinezuur. Combineer je brood met fruit, dan kan di ervoor zorgen dat je lichaam het ijzer beter opneemt uit je brood. Je kunt dus de kans op een tekort aan ijzer verlagen door voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Vitamine C heeft een positief effect op je huid

De gezondheid van je huid wordt ook beïnvloed door vitamine C. Door roken, uv-straling en vervuiling kunnen huidcellen beschadigen. Vitamine C kan bescherming bieden tegen deze vorm van beschadiging aan je huid. Hier zijn zelfs speciale producten voor ontwikkeld zoals vitamine C crème en vitamine C serum. Het is niet door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat deze producten de mogelijke voordelen zouden bieden.

Om collageen in je huid aan te maken, gebruikt je lichaam ascorbinezuur. Dit eiwit zorgt onder andere voor elasticiteit en stevigheid. Rimpels en cellulitis kan ontstaan wanneer er onvoldoende collageen wordt aangemaakt door je lichaam.

De ADH van vitamine C

Voor volwassen vrouwen en mannen ligt de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamine C op ongeveer 75 milligram per dag. Voor zwangere vrouwen en kinderen is hiervoor een uitzondering:

 • 25 mg voor kinderen tot 2 jaar
 • 30 mg voor kinderen van 3 tot 5 jaar
 • 40 mg voor kinderen van 6 tot 8 jaar
 • 85 mg voor zwangere vrouwen

Nuttig je regelmatig alchohol of heb je een eenzijdig eetpatroon, dan kan je baat hebben bij het innemen van supplementen omdat je lichaam wellicht extra vitamine C nodig heeft. Overleg met een diëtiste of huisarts of je supplementen nodig hebt.

Symptomen bij een tekort

Een vitamine C tekort kan diverse klachten veroorzaken, zoals:

 • Scheurbuik
 • Vermoeidheid
 • Slapeloosheid
 • Vertraagde wondgenezing
 • Bloedingen in slijmvliezen en tandvlees
 • Slechte huid of huidafwijkingen
 • Zwelling van ledematen
 • Reumatische klachten
 • Verminderde weerstand

Om de veelvoorkomende en dodelijke ziekte scheurbuik te voorkomen werden verse groente en citrusvruchten al in de 16e eeuw gebruikt door zeelieden. Het verband tussen ascorbinezuur en scheurbuik werd pas veel later gelegd.

Wat is het gevolg van een vitamine C overschot?

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, dit betekent dat een teveel in je lijf wordt afgevoerd via je urine. Bij een overschot aan vitamine C komen er vrijwel geen bijwerkingen voor, echter kunnen er wel klachten ontstaan wanneer de hoeveelheid van 1500 mg per dag wordt overschreden. Je nieten kunnen hierdoor overbelast raken. Ook is je lichaam dan minder goed in staat om koper goed op te nemen. Terwijl de ijzer opname juist wordt bevorderd. Op deze manier kan er een overschot aan ijzer ontstaan. Een ascorbinezuur overschot kan leiden tot diarree of klachten aan je darmen. Je hoeft je hierover niet snel zorgen te maken. De kans dat je 1500 milligram vitamine C of meer binnenkrijg bij een normale inname van fruit en groente is minimaal. Een van de meest voedingsmiddelen die het rijkst is aan vitamine C is een paprika. Je moet zeker zeven paprika’s eten om de bovengrens van 1500 mg te overschrijden.

Vitamine C poeder

Een vrij nieuw, maar steeds populairder product is vitamine C poeder. Naast vitamine C poeder zijn er ook producten voor je gezicht zoals vitamine C crème en vitamine C serum. Het niet door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd of dit soort poeder daadwerkelijk de mogelijk voordelen biedt. Het ontstaan van rimpels en donkere vlekken door schadelijke uv-straling zou het poeder kunnen verminderen. Doordat vitamine C de aanmaak van collageen verbetert, zou het ook de verslapping van je huid kunnen voorkomen. Ook zou je sneller kunnen genezen en de kans op littekens kleiner worden bij het aanbrengen van vitamine C poeder op een wond. Om deze aannames te kunnen bevestigen moet er nog meer onderzoek gedaan worden. Dit geldt ook voor vitamine C crème en vitamine C serum.

Wat is ascorbinezuur?

Ascorbinezuur is een scheikundige (chemische) benaming voor vitamine C. Bij producten wordt ascorbinezuur op de ingredientenlijst aangeduid met L-ascorbinezuur. Voor een langere en betere houdbaarheid wordt E-nummer van ascorbinezuur toegevoegd aan een product, dit E-nummer is E-300 of E-301.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine C

Vitakruid Vitamine C 1000

#1
Vitakruid Vitamine C 1000

100 tabletten
 • Antioxidant en goed voor het immuunsysteem*
 • Citrus-bioflavonoïden voor betere opname vitamine C
 • Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen*
15.22
Bekijk product
Vitakruid Gebufferde Vitamine C

#2
Vitakruid Gebufferde Vitamine C

100 capsules
 • Hét supplement voor een verhoogde weerstand
 • Effectieve immuniteit-ondersteunende formule*
 • Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
21.50
Bekijk product
Daily Co Vitamine C 1000

#3
Daily Co Vitamine C 1000

60 tabletten
 • maar liefst 1000 mg per tablet
 • met extra toegevoegde citrus bioflavonoide en rozenbottel
 • slechts 1 tablet per dag
22.50
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine C