Is kurkuma thee gezond?

De 5 gezondheidsvoordelen van kurkuma thee

Kurkuma wordt ook wel het heilige kruid van India genoemd maar wat is het nu eigenlijk? Naast dat je kurkuma kunt gebruiken ter verrijking van kerriegerechten en curry kun je het ook gebruiken voor een kop thee. Ook wel bekend als een kurkuma latte. Is deze kurkumadrank nou echt zo goed voor je? In deze blog vertellen we je meer over het ‘vloeibare goud’.

Wat is het heilige kruid afkomstig uit India?

Kurkuma kennen veel mensen in de originele wortelvorm of als geel poeder. Deze gedroogde wortel en het poeder hebben hun typerende gele kleur te danken aan curcumine. De hoofdbestandsdelen van curcuminoïden zijn: demethoxy, curcumine en bisdemethoxy curcumine. Dit zijn de belangrijkste stoffen die de specerij bevat.

Van waar komt de kurkumawortel?

De Indiase geelwortel, turmeric, koenier of kurkuma worden uit de wortel van de plant ‘Curcuma longa’ gewonnen. Het grootste deel is afkomstig uit India. Door de gele kleur wordt het ook wel het Indiase saffraan genoemd. De gemberfamilie is een nauw verwant.

Gember is iets geler maar wat betreft vorm lijken ze erg veel op elkaar. In India wordt kurkumapoeder gebruikt als huidverzorging, denk bijvoorbeeld aan kruidenthee of een gezichtsmasker.

Het drinken van kurkuma is gezond

Kurkuma wordt al jaren gebruikt in de keuken vanwege alle goede eigenschappen maar wat vinden wetenschappers eigenlijk van dit heilige kruid? Er zijn een aantal goede eigenschappen die we aan het kruid kunnen toedichten. 

De werkzame stof in kurkuma is curcumine. Curcumine zorgt dat je darmen het eten beter kunnen verteren. Dat is fijn voor het maagdarmstelsel. Als we over vertering praten komt ook de relatie tussen de lever en kurkuma om de hoek kijken. 

Kurkuma doet de lever stimuleren en zo reinigt het ook het lichaam van gifstoffen en afvalstoffen. Het lichaam maakt zelf vrije radicalen aan om de afvalstoffen die cellen kunnen beschadigen tegen te gaan. Het lichaam wordt hierbij geholpen door antioxidanten. Kurkuma kan een boost geven aan de antioxidanten die zich al in het lichaam bevinden. 

Waarom zou je kurkuma thee drinken? Hieronder 5 redenen

Naast het verrijken van soep of currygerechten met kurkuma is het ook verstandig om de vloeibare variant te drinken. Dit kan in de vorm van golden milk of kurkuma thee. Van origine komt de kurkuma latte uit India.

De traditionele wijze om het heldergele goed te maken is door plantaardige- of koeienmelk op te warmen met specerijen zoals gember en kaneel samen met kurkuma. Na het lezen van de onderstaande 5 redenen zul je waarschijnlijk ook dagelijks een kop kurkuma latte of thee willen drinken:

1.Een kopje golden milk of kurkuma thee is rijk aan antioxidanten en daardoor een goede aanvulling. Het zal je lichaam ondersteunen bij de bescherming van weefsels en cellen.
2.Het drinken van kurkuma biedt ondersteuning bij je spijsverteringsgestel. Daardoor wordt winderigheid voorkomen, verteer je beter je voeding en voorkom je een opgeblazen gevoel.
3.Het drinken van kurkuma helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Wanneer je net iets hebt gegeten piekt je bloedsuikerspiegel namelijk. Voor je alvleesklier is dit het sein om insuline aan te maken. Dan wordt vet opgeslagen in het lichaam in plaats van dat het wordt verbrand. Kurkuma kan helpen bij afvallen omdat bij een stabiele bloedsuikerspiegel je lichaam beter verder kan met de verbranding van vet.
4.Het drinken van kurkuma zal je lichaam ondersteunen tijdens de herfst- en winterperiode. Om zo de snotneuzen in deze seizoen tegen te gaan.  Tenslotte helpt een kopje kurkuma thee ook bij een goed humeur. Het zou namelijk de productie van neurotransmitters dopamine en serotonine bevorderen.

De bijwerkingen van kurkuma thee

Curcumine kun je niet in water laten oplossen en daardoor is het moeilijk op te nemen voor het lichaam. Je kunt de opnamemogelijkheid met een simpele truc al snel verbeteren. Dit doe je door het kruid te combineren met zwarte peper en vetten in je drankje.

Een grote hoeveelheid kurkuma drinken per dag is niet een goed idee. Als je voor een langere periode elke dag zes gram of meer consumeert kun je last gaan krijgen van bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen dunnere ontlasting of een droge mond zijn.

Het is in sommige situaties goed om met een arts of therapeut te overleggen hoeveel je van de kurkuma specerij mag nemen. Bijvoorbeeld wanneer je medicatie gebruikt, problemen hebt met de schildklier of zwanger bent. Probeer een goede balans te houden en gebruik kurkuma in combinatie met een gezonde levensstijl voor het maximale effect.

Tip: draag een voedselhandschoen bij het snijden van een verse kurkumawortel. De kleur die de wortel kan afgeven zal anders moeilijk van je handen afgaan.

Tips bij het maken van kurkuma thee

Start je dag goed door op een nuchtere maag een mix van gember, citroensap, geelwortel, zwarte peper, een kleine scheut lijnzaadolie en lauwwarm water te nemen.
-Combineer de plakjes kurkumawortel met schijfjes verse gemberwortel in het hete water. Maak de thee af door er een scheut amandelmelk bij te doen.
-Doe in je groene thee een theelepel geelwortel, citroensap en wat peper.

Tot slot

Naast het verfraaien van de smaak van je curry kan je dus ook profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma. Dit kun je doen door iedere dag een kop golden latte of kurkuma thee te drinken. Wanneer je de oranje wortel verwarmd kan het een loopneus voorkomen en werkt het goed voor je spieren en spijsvertering.

Met een scheut melk en wat zwarte peper heb je een erg goede mix. Kurkuma thee is een goede toevoeging aan de dagelijkse portie gezondheid.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan