Wat doet lactoferrine?

lactoferrine melk

Lactoferrine is een natuurlijk voorkomend eiwit dat voorkomt in melk en lichaamsvloeistoffen. Maar wat doet het in je lichaam?

Lactoferrine is een natuurlijk voorkomend eiwit dat voorkomt in melk en lichaamsvloeistoffen. Het is een krachtig antimicrobieel en modulator van het immuunsysteem. Lactoferrine kan tevens de ijzerstatus, de gezondheid van de huid, de immuniteit en meer verbeteren.

Wat lactoferrine doet in het kort

Lactoferrine heeft antimicrobiële eigenschappen en moduleert het immuunsysteem. Lactoferrine is belangrijk voor de immuunfunctie van zuigelingen en kan de ijzerstatus, gezondheid van de huid en immuniteit verbeteren.

Lactoferrine heeft ontstekingsremmende, antibacteriële en antioxiderende eigenschappen. Het kan ook helpen bij de ontwikkeling van het maagdarmkanaal en immuunsysteem bij zuigelingen. Ook kan lactoferrine de ijzeropname bevorderen en de gezondheid van de huid bevorderen.

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine (ook bekend als lactotransferrine of LF) is een soort ijzerbindende glycoproteïne die meestal wordt afgescheiden uit lichaamsvloeistoffen zoals melk, speeksel, tranen, vaginale vloeistoffen, sperma, afscheidingen van longen en neus, gal, spijsverteringssappen en urine.

Het levert antibacteriële en immuunondersteunende activiteit aan menselijke zuigelingen. Door zijn hoge antimicrobiële activiteit is LF een onderdeel van het immuunsysteem dat verantwoordelijk is voor de verdediging op mucosaal niveau.

Lactoferrine is cruciaal voor immuunfuncties bij zuigelingen.

Lactoferrine is cruciaal voor de toename van immuunfuncties bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Ook wordt aangenomen dat het van groot belang is voor het behoud van de immuunfuncties verder in het leven na de kindertijd.

Lactoferrine wordt ook gevonden in secundaire neutrofiele korrels, bloed en vruchtwater. Het bindt ook aan DNA en andere moleculen in melk zoals IgA, caseïne, albumine, etc. Daarnaast helpt het maagdarmstelsel en het immuunsysteem van pasgeborenen te ontwikkelen.

De ijzergebonden vorm van lactoferrine heet holo-lactoferrine, terwijl de lactoferrine zonder ijzer apo-lactoferrine is.

Lees meer over: Wat is lactoferrine?

wat doet lactoferrine

Is lactoferrine goed of slecht?

Of lactoferrine goed of slecht is, hangt af wie je het vraagt. De voorstanders komen met veel argumenten, maar er zijn ook zeker twee negatieve argumenten die het vermelden waard zijn.

We zetten de voordelen van lactoferrine voor je op een rij.

Lactoferrine voordelen

  • Lactoferrine het immuunsysteem en voorkomt ontstekingen
  • Ondersteunt de opname van ijzer
  • Beschermt te vroeg geboren kinderen
  • Anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-viraal
  • Bevordert de gezondheid van de botten

Lactoferrine nadelen

  • Hoge lactoferrine doses kunnen de spijsvertering verstoren
  • Supplementen zijn niet goed onderzocht bij mensen

Lactoferrine verklapt ontstekingen en infecties

Lactoferrine doodt bacteriën en beschermt tegen infecties. Daarom stijgen de natuurlijke lactoferrine-spiegels in ons lichaam in tijden van infecties en ontstekingen.

Om bacteriële infecties te bestrijden stijgt lactoferrine in het bloed snel en daalt het ijzergehalte tijdens een E. coli-infectie in het bloed bij muizen.

Artsen testen lactoferrine in de ontlasting om ontstekingen in de darmen op te sporen, vooral om inflammatoire darmziekten vast te stellen.

Fecale lactoferrine niveaus stijgen ook van nature bij Clostridium difficile infecties bij mensen.

Antioxiderende eigenschappen

Omdat ijzer oxidatieve stress kan veroorzaken, kan lactoferrine de oxidatieve stress verminderen door ijzer te binden en te verwijderen, wat celschade of celdood voorkomt.

Lactoferrinesuppletie kan als antioxidant het immuunsysteem ondersteunen.

Belangrijk voor immuniteit

Er zitten lactoferrine-receptoren op veel immuuncellen, zodat lactoferrine direct invloed heeft op hoe deze cellen functioneren.

Lactoferrine kan veranderingen uitoefenen op witte bloedcellen, door verhoging van de activiteiten van natural killer cellen, neutrofielen en macrofagen. Dit verhoogt de productie van cytokinen en stikstofoxide en beperkt de groei van ziekteverwekkers.

Lactoferrine beïnvloedt ook adaptieve immuuncellen (T-cellen en B-cellen).

Bij zuigelingen is lactoferrine cruciaal voor de ontwikkeling van hun natuurlijke immuunsysteemfunctie om infecties te voorkomen.

antioxiderende eigenschappen

Ontstekingsremmende effecten

Hoewel het directe mechanisme nog niet is vastgesteld, is lactoferrine een bekend ontstekingsremmend bestanddeel bij de mens.

Lactoferrine in het vruchtwater is een belangrijke component voor het verminderen van foetale ontstekingen bij zwangere vrouwen door het verminderen van IL-6 niveaus en het tegengaan van infecties die de ontsteking veroorzaken.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen bij interactie met het immuunsysteem tegen het Epstein-Barr virus, waarbij het ontsteking vermindert door de activering van TLR2 en TLR9 in het DNA van het virus te remmen.

Antibacteriële eigenschappen

Lactoferrine helpt de activiteit van bacteriën te stoppen. De meeste bacteriën hebben ijzer nodig om te functioneren, en lactoferrine kan voorkomen dat bacteriën ijzer opnemen in het menselijk lichaam.

Daarnaast kan het het koolhydraatmetabolisme van bacteriën blokkeren, hun celwanden destabiliseren, of een interactie aangaan met lysozymes in melk om bacteriën tegen te houden.

Rollen in de ontwikkeling van foetussen en zuigelingen

Zuigelingen hebben lactoferrine nodig om zich te ontwikkelen en aan te passen aan het darmstelsel. Het is verantwoordelijk voor de differentiatie van dunne darm epitheelcellen en beïnvloedt de dunne darm massa, lengte en enzymexpressie.

In menselijke foetussen dient lactoferrine als botgroeiregulator in de vroege fasen van de menselijke botontwikkeling.

Lactoferrine bevordert de groei van kraakbeenweefsel in verschillende stadia van de foetale ontwikkeling door het stimuleren van onvolgroeide osteocyten en osteoblasten.

Bij menselijke foetussen bevordert LF de ijzeropname en de ontwikkeling van de borstelrand, waardoor een gezonde groei en darmontwikkeling vóór de geboorte mogelijk is.

Hoge niveaus van LF in de foetus voorkomen infecties en scheuren van foetale vliezen, terwijl ze het gemak van de bevalling vergroten.

waar is lactoferrine goed voor

Waarvoor is lactoferrine bewezen goed?

Lactoferrine is zeker goed bij ijzertekort tijdens de zwangerschap en om de gezondheid van de huid kan verbeteren. Het kan ook voortijdige geboorte voorkomen en de effectiviteit van de standaardbehandeling voor hepatitis C vergroten. We nemen de meest interessante onderzoeksconclusies wat betreft de lactoferrine werking met je door.

1. Helpt ijzeropname verhogen bij zwangere vrouwen

Lactoferrine helpt de ijzeropname in de darm te verhogen. Het is daarom verantwoordelijk voor de levering van ijzer aan de cellen.

Volgens een meta-analyse van vier klinische onderzoeken en 600 zwangere vrouwen is orale boviene lactoferrine even goed als ijzersulfaat in het verbeteren van hematologische parameters met minder gastro-intestinale bijwerkingen.

Zo toonde lactoferrine ook betere effecten op het hemoglobinegehalte bij zwangere vrouwen met matige bloedarmoede.

3. Mogelijk goed voor de huidconditie

36 jongvolwassenen kregen melk met lactoferrine en hun huidconditie verbeterde. Ze hadden minder acne en huidontsteking in vergelijking met de placebogroep.

22 psoriasispatiënten hadden ook baat bij topische toepassing. De roodheid en grootte van hun huidlaesies verbeterden na het aanbrengen van 10% of 20% LF crème (even effectief).

Bij 55 diabetespatiënten verbeterde topische toepassing van recombinant lactoferrine de genezing van voetzweren zonder bijwerkingen.

lactoferrine kind moeder

4. Mogelijk goed bij het afvallen

Obese Japanse mannen en vrouwen (n=26) kregen gedurende acht weken lactoferrinetabletten (300 mg). De behandeling verminderde hun vetmassa, lichaamsgewicht (-1,5 kg), BMI en heupomtrek (-2,6 cm).

Lactoferrine lijkt de vetophoping bij mensen onder controle te houden. Er is ook enig bewijs dat ijzertekort zou kunnen bijdragen aan overgewicht, maar er moeten meer studies worden gedaan.

Lactoferrine houdt mogelijk de vetophoping onder controle.

Verder onderzoek is nodig om de voordelen van lactoferrine voor gewichtsbeheersing te bevestigen. Caloriebeperking en regelmatige lichaamsbeweging blijven de beste aanpak die geen supplementen kunnen vervangen.

Lees ook: Afvallen met eiwitshakes

5. Misschien goed voor de spijsvertering

In een onderzoek bij 32 Japanse vrouwen onderdrukte LF de groei van E. coli en Salmonella, terwijl het de groei van heilzame Bifidobacteriën bevorderde. Het resultaat was dat de behandeling de spijsvertering aanzienlijk verbeterde en constipatie verlichtte.

Lactoferrine bijwerkingen

Lactoferrine is veilig en wordt goed verdragen; hoge doses (>1.100 mg per dag) kunnen wat buikpijn, diarree of constipatie veroorzaken. Bij sommige mensen kunnen injecties van 5 mg LF de leverenzymen verhogen. Verdere studies zijn nodig om de veiligheid van LF-injecties bij mensen te testen.

Zit lactoferrine ook in gepasteuriseerde melk?

Lactoferrine is hittebestendig en kan pasteurisatie overleven, maar geen hogedrukbehandeling.

5 studies hebben aangetoond dat het lactoferrine gehalte in gepasteuriseerde melk niet significant afneemt in vergelijking met rauwe melk, behalve één studie waarbij pasteurisatie met UV-C werd toegepast en die vond dat lactoferrine significant afnam na pasteurisatie.

In melk en colostrum is de concentratie lactoferrine 7g/L.

Hoe wordt lactoferrine opgenomen?

Ongeveer 60 – 80% van de ingenomen lactoferrine uit koemelk overleeft bij de mens de maagvertering, afhankelijk van of het gebonden is aan ijzer.

Sommige lactoferrine wordt verteerd door maagenzymen zoals pepsine. Deze vertering resulteert in kleinere eiwitten of peptiden die sterkere antimicrobiële activiteiten hebben dan het eiwit zelf.

Lactoferrine en zijn peptiden worden ofwel gewoon door darmcellen opgenomen, ofwel via de Intelectin 1 receptor. Het wordt opgenomen in het lymfestelsel voordat het in de systemische circulatie komt. Het kan ook in het immuunsysteem van de darm worden getransporteerd.

Zodra lactoferrine in de systemische circulatie komt, wordt het snel opgeruimd door de lever.

Conclusie

Meestal krijgen mensen alleen aanzienlijke hoeveelheden lactoferrine na de geboorte binnen via borstvoeding, omdat tot 15% van de moedermelk uit lactoferrine bestaat. Lactoferrine wordt ook aangetroffen in wei-eiwitisolaat, zij het in een kleine hoeveelheid van ongeveer 0,5%.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er flink wat lactoferrine voordelen te benoemen, waardoor lactoferrine ook als supplement veel aandacht kreeg.

Recente ontwikkelingen hebben geleid tot hooggedoseerde voedingssupplementen met lactoferrine uit koemelk als aanvulling op de natuurlijke productie van lactoferrine in het lichaam.

Verder lezen over: Beste middel tegen acne

Bronnen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2915836/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0958694606001579 https://www.mdpi.com/1420-3049/27/9/2941 https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01830595

Wat is en doet lactoferrine?

Lactoferrine is een glycoproteïne, wat betekent dat het uit een combinatie van eiwitten (proteïnen) en suikers (glyco-) bestaat. Het komt van nature het meest voor in moedermelk, maar ook in onze tranen, ons speeksel en andere lichaamsvloeistoffen is lactoferrine aanwezig.

Lactoferrine heeft verschillende functies, maar een van de belangrijkste is het binden van ijzer in ons lichaam.

Waarom het woord lactoferrine?

Misschien verraadt het woordje “lacto” het al, maar lactoferrine heeft zijn naam te danken aan melk. Lactoferrine werd namelijk als eerst ontdekt in koemelk. “Ferrine” wijst op het vermogen om ijzer te binden, een van de belangrijkste functies van lactoferrine.

Vooral de eerste melk, bekend als biest of colostrum, is rijk aan lactoferrine, zowel bij mensen als andere zoogdieren. De concentratie van lactoferrine is dus het hoogst in moedermelk aan het begin van de lactatieperiode.

Waar zit lactoferrine in?

Lactoferrine wordt niet gezien als essentiële voedingsstof, omdat je lichaam het in principe zelf produceert. Zo zit het bijvoorbeeld in onze tranen, ons speeksel en natuurlijk in moedermelk. Toch kan je lactoferrine ook binnenkrijgen door verschillende voedingsproducten te eten, zoals vlees, eieren en (koe)melk.

Hoe wordt lactoferrine gemaakt?

Lactoferrine wordt dus door ons lichaam zelf aangemaakt en komt voor in ons voedsel. Voor supplementen wordt lactoferrine meestal gewonnen uit koemelk, met name uit colostrum, de eerste melk die wordt geproduceerd door koeien direct na de geboorte.

Colostrum staat namelijk bekend om zijn hoge concentraties lactoferrine. Daarna wordt een ingewikkeld technisch proces toegepast, waardoor er geconcentreerde lactoferrine overblijft.

Wat voor lactoferrine supplementen zijn er?

Supplementen van lactoferrine bestaan in drie verschillende vormen: capsules, tabletten en poeder. Ook bestaat er een crème van lactoferrine. Capsules en tabletten zijn veelvoorkomende vormen van lactoferrinesupplementen.

Deze zijn namelijk handig in te nemen en maken het fabrikanten gemakkelijk om juiste doseringen te leveren. Poedervormige lactoferrinesupplementen zijn ook beschikbaar en kunnen worden gemengd met vloeistoffen of voedsel voor consumptie.

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.