Symptomen Magnesiumtekort? Dit zijn de signalen

Wat zijn de symptomen van een tekort aan magnesium?

Voor verschillende processen in het lichaam is magnesium een essentieel mineraal. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling en bloeddrukregulatie, de goede werking van het immuunsysteem, de overdracht van zenuwprikkels, de functie van de spierwisseling en de opbouw van botten. Daarnaast werkt magnesium kalmerend en zorgt het voor ontspanning van bloedvaten en spieren. Hierdoor wordt het ook wel het anti-stress mineraal genoemd. De behoefte aan magnesium neemt toe op het moment dat je veel stress of spanning ervaart.

Magnesium moeten we uit supplementen of voeding halen omdat het lichaam dit mineraal niet zelf kan aanmaken. Er zijn veel Nederlanders die kampen met een magnesiumtekort. Een magnesiumtekort kan uiteindelijk zorgen voor verschillende psychische- en lichamelijke ongemakken omdat het bij zoveel verschillende essentiële processen betrokken is.

Wat zijn de symptomen van een magnesiumtekort?

De spieren voelen stijf aan

Voor een goede werking van de spierfunctie is magnesium van groot belang. Spierzwakte en stijve spieren kunnen uiteindelijk het gevolg zijn van een magnesiumtekort.

Rusteloosheid en slapeloosheid

Op het zenuwstelsel heeft magnesium een ontspannende werking. Door deze kalmerende werking draagt magnesium bij aan een goede nacht slaap. Een magnesiumtekort kan om deze reden zorgen voor slapeloosheid of zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt.

Stress

Hierboven valt al te lezen dat magnesium ook wel de bijnaam ‘anti-stress mineraal’ heeft. Een tekort aan magnesium kan voorkomen op het moment dat je veel stress ervaart, omdat je dan veel magnesium verbruikt. Bij een magnesiumtekort blijft het lichaam constant alert omdat er meer adrenaline vrij komt, wat er dan weer voor zorgt dat je meer stress kan ervaren.

Minder gezonde botten

De afname van botkwaliteit en botmassa wordt botontkalking genoemd. Voor het behouden van sterke botten speelt magnesium een belangrijke rol. De kans op zwakkere botten is hoger bij een tekort aan magnesium.

Obstipatie

Door de spierontspanning heeft magnesium een laxerend effect. Ook zorgt magnesium ervoor dat water naar de darm trekt wat er voor zorgt dat de ontlasting wordt verzacht en de bewegelijkheid van de darm wordt versterkt. Een gevolg van een magnesiumtekort kan obstipatie zijn.

Een te hoge bloeddruk

Een van de belangrijkste risicofactoren van hart- en vaatziekten is een hoge bloeddruk. Een magnesiumtekort verhoogt de kans op een te hoge bloeddruk.

Laag energiepeil

Magnesium draagt bij aan het leveren van goede prestaties, concentratie en houdt de mentale gezondheid in balans. Ook stimuleert magnesium de energiehuishouding. Een tekort aan magnesium kan de prestaties, het leervermogen, de gemoedstoestand en het energiepeil op een negatieve manier beïnvloeden.  

Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Meer advies van Anouk van der Laan
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk