Is watermeloen gezond?

Is een watermeloen gezond?

De naam watermeloen heeft het met een reden gekregen. 95% van de watermeloen bestaat uit water. Een watermeloen bevat daarnaast ook kalium, betacaroteen, lycopeen, vitamine C, ijzer en vezels. Het mineraal kalium heeft een bloeddrukverlagend effect en zorgt voor het goed functioneren van spieren en zenuwen.

L-Citrulline zit ook in een watermeloen. L-Citrulline wordt in stikstofmonoxide en arganine omgezet in het lichaam. Stikstof in het bloed zorgt voor een sneller spierherstel omdat het voedingsstoffen beter naar de spieren vervoerd. Na een zware inspanning wordt spierpijn verminderd door L-Citrulline.

De watermeloenpitten worden vaak weggegooid en dat is zonde! Een watermeloen pit bevat veel vitamines en mineralen en bestaan voor 35% uit proteïne. Rooster deze pitten eens en doe ze door granola of salades om van de gezondheidsvoordelen te genieten!

Wat zijn de voedingswaarde van een watermeloen?

In een schijf meloen van ongeveer 300 gram zitten de volgende voedingswaarden:

108 kcal
2,4 gram koolhydraten
1,8 gram vezels
1,5 gram eiwit
0,02 gram zout

Je lichaam houdt veel vocht vast doordat je dagelijkse voeding vaak zout bevat. Dit zorgt voor onnodig extra gewicht en is slecht voor de bloeddruk. Een watermeloen drijft vocht af, en verlaagt de bloeddruk. Ook is het gewoon een hele gezonde dorstlesser!

Is watermeloen groente of fruit?

Het lijkt heel eenvoudig maar watermeloen is familie van de komkommer en wordt hierdoor gerekend onder de groentes. Het wordt verkocht als fruit omdat het een zoete vrucht heeft. Er zijn meer dan 70 verschillende meloensoorten te vinden mede omdat een meloen goed gekruist kan worden.

In de maanden juli tot en met september smaakt een watermeloen het best. Het is in de warme maanden een hele lekkere frisse snack. Een meloen is een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Je koopt de beste watermeloen door er op te kloppen. Als deze hol klinkt en stevig aanvoelt heb je een goede watermeloen. Daarnaast moeten er geen beurse of zachte plekken op zitten.

Wat kan ik met watermeloen maken?

Om zomerse gerechten te maken is een watermeloen uitermate geschikt. Een frisse (fruit)salade, zomerspies of een fruitpizza zijn hier zomaar voorbeelden van.  

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Vitals Elke Dag Basis

#1
Vitals Elke Dag Basis

60 tabletten
  • Vitals Elke Dag is speciaal ontworpen voor volwassenen
  • Verantwoorde doseringen B-vitaminen in juiste verhouding
  • Vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur in biologisch actieve vorm
23.95
Bekijk product
Daily Co Vitamine D3

#2
Daily Co Vitamine D3

60 softgels
  • Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
  • Best opneembare vorm van Vitamine D
  • Kleine softgels, gemakkelijk door te slikken
9.95
Bekijk product
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

#3
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

120 tabletten
  • Hoge dosering, 25 mcg per tablet
  • Best opneembare vitamine D
  • Slechts 1 klein tablet per dag voor je vitamine D behoefte
14.37
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen