Wat zijn vitaminegummies?

Vitaminegummies, wat zijn het precies?

Vitaminegummies zijn zachte voedingssupplementen. De vitaminegummies lijken het meest op een winegum snoepje en smaken ook bijna hetzelfde. Vitaminegummies zijn er in verschillende vormen. Zo komen ze voor kinderen vaak in de vorm van een beertje en zien ze er weer anders uit voor volwassenen, sporters of vrouwen in verwachting. Een gummie kan verschillende vitamines bevatten, het wordt dan een multivitaminen gummie genoemd. Er zijn ook gummies beschikbaar met alleen vitamine C en D of voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je sterke haren en nagels behoudt.

Waarom zou je een gummie gebruiken?

Vitaminegummies zijn makkelijk weg te kauwen. Dit komt door de goede smaak, structuur en de grootte van de gummie. Dit zorgt ervoor dat mensen liever gummies nemen in plaats van supplementen in de vorm van capsules, tabletten of druppels. Voor kinderen kan het een goede oplossing zijn omdat zij nog niet alles door kunnen slikken of de smaak van andere supplementen niet lekker vinden. De gummies zijn op steeds meer plekken verkrijgbaar, zowel in winkels als online.

Zoetstoffen of een andere soort suiker?

De vitaminegummies zijn verkrijgbaar in verschillende soorten smaken, vormen en kleuren. De zoete smaak van de gummies komt omdat er suiker of andere soort zoetstoffen aan worden toegevoegd. Het kan dat gummies daarnaast ook smaakversterkers of natuurlijke aroma’s bevatten. Deze worden gebruikt om de gummie de smaak te geven van bijvoorbeeld framboos, kers of een andere smaak. Wanneer een vitaminegummie meer dan één gram suiker bevat kun je dat al vergelijken met het suikergehalte wat in een normaal snoepje zit. Naast vitamines en mineralen worden er ook andere toevoegingen gedaan aan een gummie om zo de gewenste structuur en flexibiliteit te krijgen.

Wat zit er in een gummie?

Het kan zo zijn dat naast de vitamines en mineralen voor gummies ook plantenextracten en vezels worden gebruikt. Voor veganisten zijn er ook gummies te verkrijgen die alleen natuurlijke (soms ook suikervrije) zoet- en smaakstoffen bevatten. Voor veganistische gummies worden geen dierlijke hulpstoffen gebruikt. Dit staat vaak vermeld op de verpakking.

Zorg dat je het etiket raadpleegt

Op het etiket wordt vermeld welke soort vitamines en mineralen in een gummie zitten en welke hoeveelheid gummies je op een dag mag nemen. Ook kun je lezen welke hulp, zoet- of smaakstoffen de gummie bevat. Er zijn gummies die door volwassen gebruikt kunnen worden maar ook door kinderen. Voor kinderen wordt vaak aangeraden een mindere hoeveelheid gummies op een dag te nemen dan volwassenen. Lees daarom aandachtig de aanbevolen dagdosering op het etiket en zorg dat deze niet wordt overschreden.

Wees voorzichtig bij het gebruik van gummies voor kinderen

Zorg dat je als ouder duidelijk maakt dat een gummie niet hetzelfde is als een snoepje. Zorg dat de gummies voor kinderen buiten bereik liggen zodat een hogere dosering dan aanbevolen kan worden voorkomen. Veel potjes beschikken over een veiligheidssluiting zodat de gummies alleen in de aanbevolen hoeveelheid aan kinderen kunnen worden gegeven. Zorg dat het alleen gebruikt worden als aanvulling op je dagelijkse voeding. Gevarieerd en gezond eten is nog steeds het meest belangrijk.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Multivitamine

Vitals Elke Dag Basis

#1
Vitals Elke Dag Basis

60 tabletten
  • Vitals Elke Dag is speciaal ontworpen voor volwassenen
  • Verantwoorde doseringen B-vitaminen in juiste verhouding
  • Vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur in biologisch actieve vorm
23.95
Bekijk product
Vitakruid Multivitamine Nacht Man

#2
Vitakruid Multivitamine Nacht Man

30 tabletten
  • Uitgekiende formule speciaal voor de nacht
  • Zink & SeleenSeLECT® zijn goed voor het sperma*
  • Uitsluitend de best opneembare vormen
16.90
Bekijk product
Vitakruid Multivitamine Basis

#3
Vitakruid Multivitamine Basis

30 tabletten
  • Slechts één tablet volstaat
  • Slechts één tablet volstaat
  • Géén etiketvulling, uitsluitend nutriënten in effectieve dosering
8.41
Bekijk product
Bekijk meer Multivitamine