Afvallen en in de overgang?

De vijf voedingsstoffen die kunnen helpen bij gewicht verliezen tijdens de overgang

Krijg je naast de al vele ongemakken ook nog te maken met het aankomen van gewicht? Om de ingrijpbare levensfase van de menopauze iets dragelijker te makken willen we je graag helpen. In dit artikel kom je meer te weten over het verliezen van gewicht in de menopauze. Ook lees je welke vijf voedingsstoffen je kunnen ondersteunen.

Hoe komt het dat je aankomt in de overgang?

Je lichaam maakt een transitie van een vruchtbare naar een onvruchtbare levensfase tijdens de overgang. Je menstruatie blijft uit omdat de voorraad eitjes in de eierstokken uitgeput raken.

Voor zowel de fysieke als mentale gesteldheid kan deze levensfase heel veel met zich meebrengen. Het is lastig te accepteren dat je het vruchtbare leven achter je laat, je zit niet meer zo goed in je vel en door de hormonale schommelingen wordt je gemoedstoestand beïnvloed. Is gewicht verliezen zo veel lastiger in de overgang en waar komt die toename in gewicht vandaan?

Je hormonen zijn op zoek naar een nieuwe balans tijdens de overgang. Dit komt door de oestrogeen- en progesteronspiegels die veranderen. De stofwisseling kan worden vertraagd door deze hormonale verschuivingen waardoor het mogelijk is dat je sneller gewicht aankomt. Het hormoon dat zorgt voor een gereguleerde bloedsuikerspiegel, insuline, kan tijdens de overgang minder gevoelig worden. Daarbij komt dat dit zorgt voor meer problemen met slapen en meer vermoeidheid wat op zijn beurt ook weer kan zorgen voor een toename in gewicht. Een afname van spontane activiteiten is een van de grootste boosdoeners voor het aankomen van gewicht of de moeite om gewicht te verliezen. Het rondje wandelen na het avondeten is niet de spontane activiteit die we hiermee bedoelen! Hiermee bedoelen we de activiteiten die je doet zonder externe motivatie of zonder concrete aanleiding. Mensen met een hogere spontane activiteit hebben vaker minder gewicht dan de mensen die een lagere mate van spontane activiteit hebben.

Hoe ondersteun ik gewichtsverlies in de overgang?

Het aankomen van gewicht hoeft niet meteen iets heel ergs te zijn. Je lekker in je vel voelen en een gezond gewicht is iets waar we altijd wel voorstander van zijn. De distributie van vetten is iets waar je voornamelijk op moet letten. Kom je in de overgang voornamelijk aan in buikvet? Buikvet wordt ook wel visceraal vet genoemd en brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee, voornamelijk bij vrouwen. Het is dus beter voor je welzijn om buikvet te verliezen, of je nu wel of niet in de overgang bent.

Vijf voedingsstoffen die kunnen helpen tijdens de menopauze

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat de energiestofwisseling stimuleert. Daarnaast laten studies zien dat magnesium een belangrijke rol vervult in de insuline regulatie. Magnesium komt van nature voor in onder andere raapstelen, spinazie en boerenkool. Voeg dit dus vaker toe aan je dagelijkse voeding!

Rode klaver

Rode klaver kunnen we kennen als het bloeiende kruid dat familie is van de boon en erwt. Ter ondersteuning van overgangsverschijnselen kunnen de gedroogde blaadjes erg effectief zijn.

Hop

Net als rode klaver, is hop een van nature rijk aan fyto-oestrogenen. Dit plantje wat komt uit de hennepfamilie is volgens een studie uiterst effectief tegen de vroegere overgangssymptomen. 

Vezels

Vezels zijn erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering en stoelgang maar heeft ook positieve effecten op de beheersing van het gewicht en insuline. Een vezelrijk dieet kan dus helpen om gewicht te verliezen in de overgang!

Blad- en kruisbloemigen groenten

Veelbelovend nieuws werd door het tijdschrift de North American Menopause Society (NAMS) in 2011 gepubliceerd! Bij inname van voldoende blad- en kruisbloemige groenten kunnen lichamelijke problemen die optreden in de overgang significant verminderd worden. Dat betekent dus heerlijk eten met spruitjes, broccoli, bloemkool, rucola, spinazie of boerenkool!

Wat kunnen in de overgang nog meer oorzaken zijn van een dikke buik?

In de overgang kun je vaker last krijgen van een opgeblazen buik. Gewichtstoename is niet altijd het gevolg van een dikke of opgezette buik. Bepaalde gassen gaan zich in de darmen ophopen doordat door de hormonale verschuivingen de spijsvertering trager werkt. Buikproblemen en ongemakken kunnen hierdoor ontstaan. In de overgang komt het vaak voor dat je vocht vasthoudt. Je kunt je zorgen voor meer beweging, je darmen ondersteunen, voldoende water blijven drinken en je dagelijkse koffie vervangen door een kruidenthee.

Luister naar je lichaam

Je lichaam en geest moeten hard werken in de overgang. Strenge diëten volgen is dus het laatste wat je wil. Met welke voedingsstoffen zou ik mijn lichaam nog kunnen ondersteunen? Op welke vlakken zou ik wat gezonder of gevarieerder kunnen eten en welke natuurlijke ondersteuning kan hierbij helpen?

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Vitamine pillen

Vitals Elke Dag Basis

#1
Vitals Elke Dag Basis

60 tabletten
  • Vitals Elke Dag is speciaal ontworpen voor volwassenen
  • Verantwoorde doseringen B-vitaminen in juiste verhouding
  • Vitamine B2, B6, B12 en foliumzuur in biologisch actieve vorm
23.95
Bekijk product
Daily Co Vitamine D3

#2
Daily Co Vitamine D3

60 softgels
  • Slechts één tablet voorziet in je vitamine D behoefte
  • Best opneembare vorm van Vitamine D
  • Kleine softgels, gemakkelijk door te slikken
9.95
Bekijk product
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

#3
Vitakruid Vitamine D3 25mcg

120 tabletten
  • Hoge dosering, 25 mcg per tablet
  • Best opneembare vitamine D
  • Slechts 1 klein tablet per dag voor je vitamine D behoefte
14.37
Bekijk product
Bekijk meer Vitamine pillen