Tips voor een goede darmgezondheid

De belangrijkste adviezen om te werken aan gezonde darmen!

Een van onze belangrijkste organen van het lichaam, de darmen, krijgen het dagelijks flink te voorduren. Wisten jullie dat de dunne en dikke darm bij elkaar hebben een lengte van ongeveer acht meter hebben? Onze darmen zijn bij heel erg veel functies in het lichaam betrokken zoals het uitscheiden van afvalstoffen, het leveren van energie, de vertering van voeding en ons immuunsysteem. Een aantal adviezen zijn erg belangrijk om de darmen gezond te houden.

Eet gezond

Voor gezonde darmen is het essentieel om gezond en gevarieerd te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Voor een goede spijsvertering is het consumeren van vezels erg belangrijk. Fruit, volkoren graanproducten en over het algemeen in plantaardige producten zitten vaak vezels. Het lichaam verteerd vezels niet maar zorgen in de darmen voor goede bacteriën door een voedingsbodem. 

Drink genoeg vocht

Het is aan te raden iedere dag minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Water hoeft niet de enige bron van hydratie te zijn. De inname van vocht kan ook behaald worden door thee, vruchtensap en koffie. De meest gezonde optie is uiteraard water. Vind je het lastig om dagelijks zoveel water te drinken? Je kunt eenvoudig een smaakje toevoegen aan je water door bijvoorbeeld gember, komkommer, blauwe bessen, appel of andere soorten groente of fruit in je water te stoppen. Dit drinkt wat makkelijker door omdat het water zo een smaak heeft.

Zorg voor genoeg beweging

Voor een goed werkende spijsvertering is sport en beweging erg belangrijk. Voor een goede vertering en stoelgang is lichaamsbeweging erg goed omdat het de beweging van de darmen stimuleert. Ook helpt beweging of sport tegen stress en blijf je er mee in conditie. Dit werkt voordeling voor de darmen.

Stress kan in sommige gevallen leiden tot darmklachten omdat de hersenen in verbinding staan met de darmen. Pak af en toe een moment voor jezelf en zorg op regelmatige basis voor ontspanning.

Supplementen ter ondersteuning

Om de gezondheid van de darmen te ondersteunen zijn er voedingssupplementen beschikbaar. Deze kunnen werken als aanvulling op je al gezonde en gevarieerde voeding. Zo is er al een artikel terug te vinden over de supplementen chlorella, probiotica en prebiotica.

Heb je darmklachten?

Neem contact op met de huisarts of een orthomoleculair diëtist als je last hebt van langdurige klachten. In samenspraak met de arts of diëtist kan er gekeken worden naar je klachten en kunnen er mogelijke aanpassingen worden gedaan aan je voeding.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Probiotica

Mattisson Probiotica 1000mg 10miljard CFU met prebiotica

#1
Mattisson Probiotica 1000mg 10miljard CFU met prebiotica

60 capsules
  • Draagt bij aan de darmfunctie
  • Met 10 verschillende probiotica stammen
  • Met toevoeging prebiotica
16.10
Bekijk product
Orthica Orthiflor Original

#2
Orthica Orthiflor Original

30 capsules
  • Probiotica-mix met 9 bacteriestammen
  • Dagelijks te gebruiken
  • Bevat Pro-motor
13.56
Bekijk product
Vitakruid Symflora Basis Sachets

#3
Vitakruid Symflora Basis Sachets

30 sachets
  • Vitakruid Symflora basis bevat maar liefst acht verschillende bacteriële stammen
  • Hoge activiteit in verteringsgestel volgens onderzoek
  • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
39.90
Bekijk product
Bekijk meer Probiotica