Wat doet probiotica?

Wat is het nut van probiotica?

Probiotica zijn in principe goede bacteriën. Deze zorgen voor een goede darmflora. Een goede darmflora is weer goed voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. In onze huidige leefstijl krijgen we weinig van deze goede bacteriën binnen. Maar je zou de goede bacteriën kunnen aanvullen door bijvoorbeeld meer zuivelproducten te eten.

Dit komt mede door voedselbewerking en dat ons voedsel niet meer rechtstreeks uit de natuur komt. Het gevolg van een langdurig zwavelgebrek kan negatieve effecten hebben voor belangrijke lichaamsfuncties. Door MSM toe te voegen aan je voedingsschema kan je dit voorkomen. Je kunt MSM innemen via een poeder of capsules. MSM kan een hoop positieve effecten hebben op je lichaam.

Wat doen probiotica?

Probiotica geven je lichaam een extra handje. Zo zorgen ze voor een goede werking van de darmen en helpen ze bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Hierdoor ben je extra beschermd tegen ziektes. Het is dus erg belangrijk om een goede darmflora te hebben, dit kan door het consumeren van probiotica. Probiotica zijn vaak te vinden in yoghurt, melkdrankjes of supplementen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat probiotica goede bacteriën zijn en de gezondheid bevorderen en compleet veilig zijn.

Wanneer noem je een bacterie probiotica?

Je kan niet zomaar elke goede bacterie probiotica noemen. Standaard bacteriën die bijvoorbeeld voorkomen in yoghurt, zijn niet meteen probiotica. Probiotica moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • De bacterie moet de darm levend bereiken, en niet onderweg ‘overlijden’ door het maagzuur en galsap.
  • Probiotica verbeteren de gezondheid en dat effect moet wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd worden.

Uit dit onderzoek en de onderbouwing kunnen meerdere werkingsmechanismes van probiotica blijken.

  • Het verzuren van de darminhoud: hier kunnen slechte bacteriën niet goed tegen
  • Bepaalde voedingsstoffen verbruiken waardoor er voor de slechte bacteriën minder voedingsstoffen overblijven om te overleven
  • Het versterken of alert houden van het immuunsysteem
  • De barrière tussen de darminhoud en het lichaam versterken
  • Helpen bij de vochthuishouding van de darmen en de vertering van vezels