Wat is postbiotica?

Wat is de invloed van postbiotica op de bacteriën in de darmen?

Probiotica is misschien iets waar je al ooit een keer wat over gehoord hebt. Probiotica zijn bacteriën die een positieve werking op de darmen kunnen hebben en de darmen zitten er vol mee. Als voedingssupplement zijn probiotica ook te koop, vaak als capsule of in een sachet. Maar was je er al bekend mee dat je naar probiotica ook postbiotica hebt? Ook deze biotica zijn ontzettend belangrijk voor het lichaam omdat ze zorgen voor een goede werking van de darmen en de stoelgang. Om het makkelijk te maken heb je daarnaast ook nog prebiotica. In dit artikel lees je alles over deze biotica!

Postbiotica kunnen bijdrage aan een goede gezondheid, dat is de conclusie van de Universiteit van Wageningen in samenwerking met Danone Nutricia. Mogelijk hebben postbiotica een aanvullende werking op probiotica. Welke voordelen voor onze gezondheid pre-, pro- en postbiotica hebben en wat het nu precies postbiotica zijn is terug te vinden in dit onderzoek. Wat postbiotica voor jou kunnen betekenen lees je hier in dit artikel.

Postbiotica, wat zijn het?

Het maken van bacteriën in voedingsmiddelen door middel van goede bioactieve stoffen, dat is in het kort gezegd postbiotica. Biotica betekent ‘levende organismen’ en post betekend ‘na’. Tijdens een fermentatieproces worden zogenoemde micro-organismen geproduceerd. Dit is volgens de onderzoekers de beschrijving van postbiotica.

Er is dus een vorm van fermentatie nodig voor het verkrijgen van postbiotica. In producten die je dagdagelijks eet komt van nature al fermentatie voor door een proces van bacteriën. Producten die worden gemaakt door middel van fermentatie zijn bijvoorbeeld zuurkool en yoghurt. Als je bij melk bepaalde bacteriën toevoegt krijg je uiteindelijk yoghurt als eindproduct. Postbiotica is het stofje dat vrijkomt door dit proces.

De effecten op de gezondheid

De gezondheidseffecten van probiotica worden ondersteund doordat de postbiotica zorgen voor een gezonde omgeving in de darmen. De van nature voorkomende bacteriën in de darmen zijn probiotica. Om je darmen in een goede balans te houden zijn er diverse bacteriën die hiervoor zorgen.

Het zuurder maken van de darmomgeving is ideaal voor de groei van de goede bacteriën in de darmen. Dit kan worden gedaan door gefermenteerde producten te consumeren die rijk zijn aan postbiotica. Het heeft daarbij ook een positief effect op het lichaam en de darmen omdat het zorgt voor een levensvatbare en stabiele omgeving.

Niemand is hetzelfde

Belangrijk om te weten is dat niemand hetzelfde is. Bij iedereen is de samenstelling van bacteriën, de microbioom, anders. Ieder lichaam functioneert anders en iedereen heeft een verschillend eetpatroon. Per persoon kan dus de werking en de bijbehorende positieve effecten van pro- en postbiotica verschillen. Het is belangrijk voor je gezondheid dat de samenstelling van bacteriën in de darmen in balans is.

En wat nu?

Postbiotica heeft bewezen dat het bij personen kan helpen om bepaalde klachten of ongemakken te verminderen. Daarnaast dragen postbiotica bij aan de algehele gezondheid van het lichaam. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden naar de werking van postbiotica, de complexe wisselwerkingen en de bijbehorende effecten op de gezondheid van de darmen.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Probiotica

Mattisson Probiotica 1000mg 10miljard CFU met prebiotica

#1
Mattisson Probiotica 1000mg 10miljard CFU met prebiotica

60 capsules
  • Draagt bij aan de darmfunctie
  • Met 10 verschillende probiotica stammen
  • Met toevoeging prebiotica
16.10
Bekijk product
Orthica Orthiflor Original

#2
Orthica Orthiflor Original

30 capsules
  • Probiotica-mix met 9 bacteriestammen
  • Dagelijks te gebruiken
  • Bevat Pro-motor
13.56
Bekijk product
Vitakruid Symflora Basis Sachets

#3
Vitakruid Symflora Basis Sachets

30 sachets
  • Vitakruid Symflora basis bevat maar liefst acht verschillende bacteriële stammen
  • Hoge activiteit in verteringsgestel volgens onderzoek
  • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
39.90
Bekijk product
Bekijk meer Probiotica