Beste vegan proteine poeder: Top 5 eiwitten 2024

veganistische vrouw sportschool fitness

Wat is proteïne?

Proteïne en eiwitten hebben dezelfde betekenis en is opgebouwd uit meerdere kleine eenheden die aminozuren worden genoemd. In het lichaam zijn 20 verschillende aminozuren te vinden en deze hebben een rol in diverse lichaamsprocessen. Enkele aminozuren kan het lichaam overigens zelf aanmaken, voor andere aminozuren geldt dat je deze uit voedsel en/of supplementen moet halen. Dit worden de essentiële aminozuren genoemd.

Best geteste vegan proteïne poeder 2024

Om te bepalen welk poeder anno 2023 het allerbeste is qua smaak, hebben we van alle geteste eiwitpoeders de vanille smaak gekocht. Belangrijk is dat de smaak niet teveel overheerst waardoor het een chemische smaak kan krijgen. Daarnaast hebben we gekeken welk eiwitpoeder de beste eiwitbron heeft, en samen met de verkoopprijs kwamen we tot de onderstaande rangschikking.

Beste vegan proteïne Eiwitbron Prijs
1. Herbolist Vegan Erwten, soja & rijst vanaf €17,50
2. BOOM Vegan Erwten, & tuinboon vanaf €34,95
3. Mattisson Vegan Erwten vanaf €19,95
4. Change Plant-based Erwten vanaf €39,90
5. Huel Complete Erwten & hennep vanaf €62,00

De 3 best geteste merken zijn in de webshop van Vitamines.com verkrijgbaar. 

1. Herbolist Proteine Poeder Vanille

Herbolist is één van de meest bekende vegan supplementen merken in Nederland, en ze hebben dan ook de beste vegan proteine op de markt weten te zetten met een unieke combinatie van plantaardige eiwitten en dat met een heerlijke vanille smaak (smaakcijfer 9).

De veganistische proteïne van Herbolist bevat een hoog gehalte aan eiwitten en heeft erwten, soja en rijst als eiwitbron en bevat BCAA en EAA-aminozuren met in totaal meer dan 13 verschillende vitamines en mineralen. Zeer compleet dus.

beste vegan proteine poeder

Herbolist is dé oplossing voor de aanmaak van spieren, energie en spierherstel en 100% geschikt voor veganisten, vegetariërs en iedereen die wel wat extra proteïne kan gebruiken.

Koop Herbolist Proteine hier >

2. BOOM Proteïne Vanille

Arie Boomsma is één van de bekendste namen in de Nederlandse fitnesswereld, en van zijn hand kwam vegan proteinepoeder BOOM. De smaak van BOOM werd net als Herbolist met smaakcijfer 9,5 zeer goed gewaardeerd. Boomsma heeft dus een zeer interessant en gewild proteinesupplement weten te ontwikkelen.

Zo is BOOM vegan proteïne een blend van 3 plantaardige eiwitten mét een vleugje Moringa blad. Dit supplement heeft ook een compleet aminozuur profiel, door een mix te creëren van ertwten, tuinboom en pompoen eiwit.

beste veganistische eiwitpoeder

BOOM is een veganistisch eiwitpoeder met zeker de potentie om nummer 1 te worden, en tevens van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen.

Koop BOOM Proteine hier >

3. Mattisson Erwten Proteine

Deze erwten proteïne van Mattisson is een puur erwten-extract (isolaat) en op smaak gebracht met natuurlijk vanille aroma. Het poeder is makkelijk verteerbaar en een goede vervanger van (dierlijke) eiwitbronnen zoals wei en soja proteïnen. Erwten proteïne bevat alle essentiële aminozuren en is glutenvrij.

best geteste erwten proteine

Erwten proteïne van Mattisson is een bron van eiwitten en bevat 77 gram eiwitten per 100 gram product. Zoals bekend is erwten proteïne rijk aan het aminozuur L Glutamine, en het smaakpanel waardeerde de vanille variant met als smaakcijfer 7.

Koop Mattisson Erwten Proteine hier >

4. Change Protein

Change is een plantaardig eiwit supplement gericht op sporters en het ondersteunt verzadiging en helpt je sneller te herstellen. Aangevuld met een compleet aminozuurprofiel kun je simpel een lekkere veganistische eiwitshake te creëren zonder de gebruikelijke plantaardige compromissen.

Het poeder van Change (smaakcijfer 7)  kan gemengd worden met water of plantaardige melk in een shaker, of toegevoegd worden aan je pannenkoeken.

5. Huel Complete Protein

Huel Complete Protein is een volwaardige vegan eiwitpoeder en de vanillesmaak waarderen we met een 6,5. Het poeder is gemaakt van duurzaam gewonnen, hoogwaardige plantaardige ingrediënten van hennep, tuinboon en erwteneiwit.

Het veganistische eiwitpoeder van Huel heeft als groot nadeel dat je dit supplement per twee moet kopen, waardoor je een slordige €62,00 moet neerleggen.

Wat is het beste: vegan of whey protein?

Veel proteine poeders bevatten dierlijke producten, zoals wei in whey protein, waardoor het voor mensen die een veganistisch dieet volgen een uitdaging kan zijn om geschikte plantaardige eiwitten te vinden. Vroeger was de kwaliteit van vegan eiwitshakes minder, maar dat is gelukkig nu anders.

vegan proteine poeder aanbieding

Onderzoek heeft aangetoond dat dierlijk eiwitpoeder niet langer de beste eiwitbron is om aan je smoothie toe te voegen. Veganistische eiwitpoeder opbrengsten zijn net minstens zo goed en dragen talloze anders gezondheidsvoordelen met zich mee ten opzichte van whey protein.

Het mooie van vegan proteïne poeders is dat ze geschikt zijn voor de meeste lichaamstypen, dus iedereen kan het gebruiken en goed verdragen. Aan de andere kant is bekend dat dierlijk wei-eiwit bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaakt, met bepaalde allergieën tot gevolg.

Plantaardige proteïne soorten

Er zijn een aantal soorten van plantaardige eiwitpoeders, waarvan de populairste erwten-eiwit, soja-eiwit, kokos-eiwit. Erwten-eiwitpoeder is ook een van de meest geconcentreerde vormen van eiwit, waardoor deze ook als beste uit onze test komen.

Over het algemeen bevat erwteneiwit 25 gram eiwit per portie van 30 gram. Terwijl dierlijke eiwitproducten, zoals wei, slechts 23 gram per portie bevatten. Het is misschien niet echt een enorm verschil, maar er is ook een groot aantal andere gezondheidsvoordelen verbonden aan plantaardig eiwitpoeder.

“Veganistische eiwitpoeders bieden meer voordelen dan whey protein.”

Daarnaast kunnen de gezonde verzadigde vetten in veganistisch eiwitpoeder je helpen om je eetlust en gewicht te reguleren, je hormoonspiegel, suikerspiegel en spijsvertering te regelen.

Voordelen erwten-eiwit

Poeders van erwten-eiwit zijn een hoogwaardige, licht verteerbare eiwitbron gemaakt van gele erwten. Het is rijk aan ijzer, arginine en vertakte-keten aminozuren en biedt voordelen als verbeterde spiergroei, een vol gevoel en een gezond hart.

Erwten-eiwitten passen bij de meeste diëten, want het is van nature veganistisch, glutenvrij, zuivelvrij en hypoallergeen. Erwten eiwitpoeder is dus een prima optie als je meer eiwitten aan je dieet wilt toevoegen.

Voordelen soja-eiwit

Qua verbetering van spierkracht en hypertrofie lijken erwten- en soja-eiwit niet veel van elkaar te verschillen. Als je merkt dat je al veel soja producten eet, kun je erwteneiwit kiezen voor meer variatie, en omgekeerd. Proteine poeders op basis van erwt smaken (tegenwoordig) ook lekkerder dan soja.

proteïne shake

Als plantaardige eiwitbronnen zijn zowel erwten- als soja-eiwit minder belastend voor het milieu dan wei of andere dierlijke eiwitten. Als je liever genetisch gemanipuleerde, met glyfosaat bespoten soja vermijdt, overweeg dan om biologische soja-eiwitten te kopen.

Voordelen kokos proteine

Kokos proteïne is meer dan een gewone plantaardige eiwitbron. Het is uitzonderlijk rijk aan aminozuren, ideaal voor keto en veganistische diëten. Kokos eiwit is goed voor het hart, lactosevrij, en helpt spieren op te bouwen zonder overtollige calorieën.

Net als andere proteinepoeders is kokosproteïne een ideaal trainingssupplement voor de algehele gezondheid.

Hoe maak je een vegan proteine shake?

Je kunt veganistische eiwitpoeders mengen in voedingsmiddelen of vloeistoffen en zo je eigen vegan proteine shakes creëren. Als je het eiwitpoeder gaat drinken, raden we aan het toe te voegen aan een blender of shakerbeker met je gewenste vloeistof, zoals water of havermelk, om ervoor te zorgen dat je een gladde substantie krijgt.

Kunnen veganistische eiwitpoeders over de datum raken?

Net als andere proteine poeders kunnen ook veganistische eiwitpoeders over de datum raken. Gemiddeld hebben proteinepoeders een houdbaarheid van 2 jaar. Wanneer een supplement over de houdbaarheidsdatum raakt, kun je verwachten dat de kwaliteit afneemt, en uiteindelijk je eiwitpoeder gaat bederven. Bewaar je poeder in een koele en droge omgeving.

Waar wordt veganistisch proteinepoeder van gemaakt?

In plaats van ingrediënten van dieren te gebruiken, gebruiken veganistische proteinepoeders noten, granen, zaden en bonen om het eiwitgehalte te leveren. In het verleden was de veganistische keuze van eiwitpoeders enigszins beperkt tot klassiek soja-eiwit. Er zijn nu allerlei opties, waaronder erwt, hennep, bruine rijst en quinoa als belangrijkste ingrediënten.

veganistische vrouw sportschool fitness

Je vindt vaak andere nuttige toevoegingen zoals chai, zonnebloem en boekweit die vaak worden toegevoegd in gemengde eiwitpoeders. Bij alle proteine poeders heb je de keuze uit isolaat of concentraat formaten. Isolaat houdt meer bewerking in om meer eiwit te leveren, terwijl concentraat niet zo bewerkt is en de neiging heeft om iets minder eiwitten te bevatten. Dat is meestal van groter belang voor veganistische bodybuilders en krachttraining atleten.

Waarom hebben we proteïne nodig?

Elke cel in het menselijk lichaam bevat proteïne. Eiwit heeft meer dan één taak in het lichaam met effecten op spiergroei, immuniteit en energie. Proteine is een van de essentiële macronutriënten (samen met koolhydraten en vetten) en het helpt om spieren op te bouwen, spierweefsel te repareren en enzymen en hormonen aan te maken.

Zonder voldoende eiwit in de voeding bestaat het risico dat deze essentiële gebieden niet in stand worden gehouden, en lopen we het risico ziek te worden. Het is dus belangrijk dat we ervoor zorgen dat we voldoende eiwitten in onze voeding krijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is vastgesteld op 0,75 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht voor volwassenen.

Waarom zou je een vegan eiwitpoeder kopen?

Als je kiest voor een veganistisch eiwitpoeder dat een complete bron van eiwitten is, zullen ze alle negen essentiële aminozuren bevatten. Het lichaam kan deze niet zelf maken en ze spelen cruciale rollen bij spiergroei en herstel van spieltrauma’s. Ze kunnen zelfs je herstelproces tussen de trainingen door helpen versnellen. Erwten, hennep, quinoa en soja proteïnen zijn allemaal complete eiwitbronnen.

Lees ook: Waarom is vegan proteine de beste keuze?

Voor wie zijn vegan proteinepoeders het meest geschikt?

Het is altijd het beste om te proberen alle voedingsstoffen in onze voeding uit echt voedsel en bereide maaltijden te halen. Maar met drukke levensschema’s gaat dat uiteraard lang niet altijd volgens plan. Eiwitpoeders kun je het beste niet gebruiken als maaltijdvervangers, maar als aanvulling op de rest van de voedingsstoffen die je op een dag binnenkrijgt.

Als je je ervan bewust bent dat je dieet wat weinig eiwitten bevat, dan zijn shakes een prima manier om dat voor je op te krikken. Het is vooral belangrijk als je hard traint als je je hersteltijd wilt versnellen en weer wilt doen waar je goed in bent.

vanille veganistische eiwitten

Hoeveel proteine jij persoonlijk nodig hebt kan verschillen, afhankelijk van je levensstijl. Veganistische bodybuilders nemen vaak dagelijks een schepje proteïne. Het mooie van de huidige generatie proteine supplementen, en zeker de beste vegan proteïne poeders uit onze test, is dat ze ook een heerlijk tussendoortje zijn dankzij hun goede smaak.
en muesli.

Conclusie

In onze test kwamen twee merken duidelijk als winnaar uit de bus: Herbolist en BOOM vanille proteine. Beide voedingssupplementen hebben een heerlijke vanille smaak en bieden een compleet aminozuren profiel.

Koop Herbolist Vegan Vanille Proteine >

Het supplement van BOOM is echter wat innovatiever, en Herbolist is een merk dat al langer op de markt is. Welke van deze twee je ook kiest, zowel BOOM als Herbolist behoren tot de allerbeste veganistische proteine poeders.

Beste proteïnepoeder

Plantaardige eiwitshake als perfecte vegan eiwitbronnen voor krachttraining & work-out

Veganisten hebben het tegenwoordig een stuk makkelijker bij het kiezen en kopen van hun beste eiwitpoeder. Zo zijn er goede veganistische eiwitpoeders vol plantaardige eiwitten van pompoen of erwt die passen in een veganistisch dieet. Populaire merken die wij hebben onderzocht zijn Body & Fit, Silverback, XXL Nutrition, Gold Standard en Bulk, naast de 5 genoemde merken in onze top 5.

Klantenservice vitamines.com

De klantenservice van Vitamines.com helpt je graag met alle vragen rondom de beste veganistische eiwitpoeders voor jouw dieet. We schrijven vele blogs over dit onderwerp, maar staan ook graag persoonlijk voor je klaar. Bijvoorbeeld via de chat hieronder, maar je kunt ook alle eiwit gerelateerde vragen stellen via email op [email protected].

Beste vegan eiwitpoeder voor spierkracht in de sportschool

Zoek je direct het beste vegan eiwitpoeder voor extra spierkracht? Vind op Vitamines.com altijd een goed voedingssupplement dat past bij jouw lifestyle en extra spierkracht kan leveren als pre-workout of na je workout als spierherstel. Nieuw zijn voedingssupplementen op basis van vitamine E, gericht op hardlopen en een holistisch vegan protein powder gericht op elke dag naar de sportschool. Denk ook aan supplementen met antioxidanten en creatine wanneer je opzoek bent naar muscle nutrition. Wat je ook zoekt, van ontstekingsremmende poeders tot een heerlijke veganistische proteine shake: je vindt jouw voedingssupplement makkelijk en snel op Vitamines.com

Lees ook: Welke is beter: vegan of whey protein poeder?

Proteine functies

Proteine heeft vele functies in je lichaam en het helpt de weefsels van je lichaam te herstellen en op te bouwen, maakt metabolische reacties mogelijk en coördineert lichaamsfuncties.

Immuunsysteem en afvallen

Behalve dat proteine je vochtbalans op peil houdt, houden ze ook je immuunsysteem sterk, transporteren en slaan ze voedingsstoffen op en kunnen ze zo nodig als energiebron dienen waardoor er proteine poeder ook een hulpmiddel bij het afvallen kan zin.

Veganisten & voldoende eiwitten

Voldoende eiwitten binnenkrijgen blijft een uitdaging voor mensen die een veganistisch dieet volgen. Natuurlijk zijn er een heleboel veganistische eiwitbronnen in verschillende voedingsmiddelen, als je net klaar bent met trainen of weinig tijd hebt – kan een veganistisch eiwitpoeder een snelle en gemakkelijke keuze zijn.

Vegan proteïne smaken

Met vegan proteïne smaken als chocolade, aardbei, kokos, vanille of zelfs tiramisu heeft veganistisch proteine poeder echter nog nooit zo goed gesmaakt; er is voor ieder wat wils. Als je niet volledig veganistisch bent, maar overweegt over te stappen op een meer plantaardige levensstijl, waarom probeer je dan geen veganistische dagen in te bouwen in je huidige routine voordat je er volledig in duikt?

Gezondere optie dan whey protein

Zeker, drastische veranderingen in een bestaand dieet kunnen moeilijk langdurig vol te houden zijn, omdat de meeste voedingsgewoonten diepgeworteld zijn, zeker voor iemand die al jaren wei-eiwit is gewend. Maar, iedereen het er over eens: vegan proteine poeders zijn eigenlijk een gezondere optie dan de ouderwetse whey protein poeders ook als je eiwitmengsels voor weight-loss of als alternatief voor vleesvervangers zoekt.

Label:

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines en supplementen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin. Heb je een opmerking over dit artikel? Mail dan [email protected] of bel hem (tijdens kantooruren) op 020-2101997.