Waar is proteine goed voor?

Proteïne blijft een populair voedingssupplement in Nederland. Niet zonder reden: eiwit is een essentieel macronutriënt en hierdoor is proteine goed voor je spieren op te bouwen, weefsel te herstellen en enzymen en hormonen aan te maken. Waar proteine nog meer goed voor is én welke proteine soorten er zijn ontdek je in dit artikel.

Veel soorten eiwitpoeder

Omdat er veel verschillende soorten eiwitpoeder zijn, waaronder melk- en vegan proteine poeders. In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen en de verschillende soorten proteine poeders. Eiwitten zijn de bouwstenen van je botten, spieren en de huid. Het lichaam heeft het nodig om hormonen, enzymen en andere chemicaliën te produceren. We zetten de mogelijke gezondheidsvoordelen van eiwitpoeders in

Een nieuw (vegan) proteine merk met een heerlijke smaak is BOOM.

Goed voor je gewichtsbeheersing

Het eten van eiwitrijke gerechten en het innemen van proteïne supplementen kunnen mensen helpen zich langer vol te voelen. Een vol gevoel leidt meestal tot kleinere porties en minder vaak snacken, wat iemand kan helpen een gezond gewicht te behouden of indien nodig af te vallen.

waar is proteine goed voor

Een onderzoek uit 2017 liet zien dat supplementen met wei-eiwit het lichaamsgewicht en de totale vetmassa kunnen verminderen bij mensen met overgewicht of obesitas. Eiwitten kunnen ook de bloeddruk, het totale cholesterolgehalte en andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten verlagen.

Eiwitshakes voor goede spiergroei

Eiwit is essentieel voor spiergroei. Veel atleten en sportschoolliefhebbers consumeren daarom eiwitshakes omdat ze geloven dat deze drankjes hen zullen helpen bulk-up na krachttraining. Een analyse uit 2018 van 49 studies ondersteunt het gebruik van eiwitshakes voor dit doel. Het onderzoek suggereert ook dat eiwit supplementen de spieromvang en kracht aanzienlijk kunnen verbeteren bij gezonde volwassenen die weerstandsoefeningen doen, zoals het heffen van gewichten.

Eiwitten goed voor mannen én vrouwen

Eiwit supplementen zijn even effectief bij mannen en vrouwen. De effectiviteit kan echter afnemen met de leeftijd, omdat oudere volwassenen een hogere eiwitbehoefte hebben dan jongere mensen. De onderzoekers merkten ook op dat zodra het eiwitgehalte hoger werd dan 1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht de deelnemers geen extra voordelen meer ondervonden.

Ondersteund een sneller spierherstel

Behalve dat eiwit bijdraagt aan spiergroei, kan het ook helpen bij het herstel van beschadigde spieren en weefsels. Daarom kunnen sporters eiwitpoeder gebruiken om het herstel van spierpijn na de training te versnellen. Studies melden dat het innemen van eiwitsupplementen na het sporten het herstel kan bevorderen door spierschade te verminderen en de spierprestaties en spiereiwitsynthese te verbeteren.

“Eiwitten zijn bouwstenen voor je botten, spieren en de huid.”

Voor mensen die het een uitdaging vinden om aan deze hoeveelheden te voldoen, waaronder mogelijk sommige veganisten en vegetariërs, kan eiwitpoeder een gemakkelijke oplossing zijn. Atleten, gewichtheffers, oudere volwassenen en mensen met een chronische ziekte overschrijden soms iets de algemene aanbeveling voor eiwitinname.

Soorten eiwitpoeder

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder. Wei is het populairste eiwitsupplement en het supplement waarop onderzoekers zich hebben geconcentreerd, maar het zeker niet het enige. Veel voorkomende soorten eiwitpoeder zijn: wei, caseïne, soja, erwten & hennep (vegan) proteine poeders.

Wei (whey protein)

Whey protein is een in water oplosbaar melkeiwit dat zeer populair is bij sporters. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle aminozuren bevat die het menselijk lichaam nodig heeft uit voedsel. Het lichaam neemt wei-eiwit zeer snel en gemakkelijk op.

Caseïne

Caseïne is een type eiwit dat rijk is aan glutamine, een aminozuur dat het spierherstel na inspanning kan versnellen. Caseïne komt uit zuivel, waardoor het ongeschikt is voor veganisten en mensen met een melkallergie. Het lichaam verteert dit eiwit langzamer, dus het is beter om het ‘s avonds in te nemen.

Soja-eiwitten

Soja-eiwit is een prima alternatief voor wei of caseïne supplementen en geschikt voor mensen die geen zuivel consumeren. Het bevat ook alle essentiële aminozuren.

proteine poeder supplementen

Nieuw vegan poeder van Arie Boomsma

De beste vegan proteine poeders bevatten erwten eiwit, dat een hoogwaardig alternatief is voor soja- en zuiveleiwitten. Erwteneiwit is ook een zeer goede bron van het aminozuur arginine. Mocht je vegan zijn en een goed vegan proteine poeder zoeken: Arie Boomsma heeft een kwalitatieve vegan proteinepoeder uitgebracht onder de naam: BOOM.

Hennepzaden zijn tevens een volwaardig alternatief en bevatten alle essentiële vetzuren. Dat feit maakt hennep dus ook een uitstekende keuze voor veganisten of mensen met een zuivel- of soja-allergie.

Hoe kun je het beste eiwitpoeder innemen?

Wanneer je een eiwitpoeder zonder smaak hebt, kun je die prima toevoegen aan een fruitsmoothie. De meeste proteinepoeders met een vanille of banaan smaakje worden simpelweg aangelengd met water en vervolgens in een shake baker geschud.

Het is echter het beste om niet te veel eiwitten te consumeren. Sommige poeders bevatten tot 80 g per portie, wat voor de meeste mensen te veel is. Uit een onderzoek uit 2013 bleek dat langdurige overmatige consumptie van eiwit de nieren en de lever kan beschadigen en de bot- en calciumbalans van het lichaam kan aantasten.

“De voordelen van proteine poeders worden bevestigd in vele studies.”

Een te hoog eiwitgehalte in de voeding kan tevens leiden tot een verminderde inname van andere heilzame voedingsmiddelen, zoals vezelrijk fruit, groenten en peulvruchten, die het lichaam gebruikt om de darmbacteriën te voeden en in stand te houden.

De optimale timing van eiwitsuppletie is onduidelijk. Veel mensen stellen voor om het na de training te nemen, maar onderzoeksresultaten zijn niet overtuigend vanwege studies die tegenstrijdige resultaten opleveren.

Zo meldde een studie uit 2018 bijvoorbeeld dat het innemen van eiwitsupplementen bij de maaltijd effectiever is voor gewichtsbeheersing en het verminderen van vetmassa dan het innemen ervan tussen de maaltijden. Daarentegen meldde een studie uit 2014 dat een dosis eiwit na het sporten de eiwitsynthese verbetert bij mensen die een caloriearm dieet volgen.

Conclusie

De voordelen van proteine poeders worden bevestigd in vele studies. Echter, eiwitshakes variëren in prijs en kwaliteit en daarom kun je beter voorzichtig te werk gaan bij het kopen van eiwitpoeders en een product kiezen van een gerenommeerde leverancier zoals Vitamines.com.

Vitamines.com

Essentiele aminozuren tegen spierpijn

Jazeker essentiele aminozuren werken heel goed voor je nieren en afweersysteem. Ook gewichtsverlies kan door eiwit worden gerealiseerd. Stop het in een juicer en de scheikundige energie komt al snel vrij om ziekten te voorkomen. Denk ook aan workout of darmspoeling volgens voedingscentrum. Twijfel je neem dan de contact op met een psychotherapeute of de huisarts zodat je toxische schade of diabetes voorkomt met een koolhydraatarm dieet net als botontkalking als veganist.

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink