Waarom is vegan proteine de beste keuze?

Mensen gebruiken al heel lang whey protein poeders om te helpen herstellen na de training en om magere spieren op te bouwen, maar deze poeders komen ook zeker niet zonder nadelen. In dit artikel leggen we uit waarom je beter vegan proteine poeder kopen kunt.

Wat is hét nadeel van whey protein?

Wei-eiwit is bijzonder zwaar voor je spijsvertering, en te veel whey protein kan leiden tot misselijkheid, indigestie, acne, en vele andere negatieve bijwerkingen. En nu het goede nieuws: er is een heel goed alternatief voor wei-eiwitten. In feite kunnen veganistische eiwitpoeders zelfs beter voor je zijn dan traditioneel wei-eiwit.

vegan proteine poeder

Een vegan proteine poeder biedt een goed alternatief voor wei dat het lichaam verder kunnen helpen dan alleen spieropbouw. Ze zijn veel beter voor je spijsvertering dan wei-eiwit en kunnen je cardiovasculaire gezondheid stimuleren. Met gezonde doses vezels kunnen ze ook de vetverbranding stimuleren.

Wat zegt onderzoek over vegan proteine?

Onderzoek heeft aangetoond dat dierlijk eiwitpoeder niet langer de enige optimale eiwitbron is om aan je smoothie toe te voegen. Veganistische eiwitpoeders blijken net zo goed te kunnen zijn en dragen talrijke andere gezondheidsvoordelen met zich mee ten opzichte van dierlijk eiwitpoeder.

Het mooie aan plantaardig proteine poeder is dat het geschikt is voor de meeste lichaamstypen, dus dat iedereen het kan gebruiken en verdragen. Er zijn namelijk best veel mensen die bij dierlijk wei-eiwitten bij last krijgen van spijsverteringsproblemen en bepaalde allergieën tot gevolg.

Lees meer over: Vegan of whey protein poeder?

Wat zijn de beste proteine poeders?

Er zijn verschillende soorten plantaardige proteine poeders, waarvan de bekenste erwten-eiwit, soja-eiwit en kokos-eiwit zijn. Hiervan is erwten-eiwitpoeder één van de best geconcentreerde vormen van eiwit: 25 gram eiwit per portie van 30 gram.

“Vegan proteine poeder is voor de meeste lichaamstypen geschikt.”

Dierlijke eiwitproducten, zoals wei, bevatten ongeveer 23 gram per portie. Het is misschien geen enorm verschil, maar er is ook een groot aantal andere gezondheidsvoordelen verbonden aan vegan proteine poeders, en deze voordelen zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Plantaardige proteine wordt gemakkelijker opgenomen

Plantaardige proteine is veel gemakkelijker af te breken, te verwerken en door het lichaam op te nemen dan wei-eiwitpoeder. Dit geldt vooral voor gekiemd plantaardig eiwit.

Gekiemde veganistische eiwitpoeders zijn biologisch beter beschikbaar. Dit betekent dat je lichaam het kan afbreken en beter kan gebruiken voor celgroei en om spierweefsel te herstellen. Dit is geweldig nieuws als je last hebt van voedselintoleranties, een opgeblazen gevoel en een trage stofwisseling.

2. Vegan eiwitpoeders zijn een goede bron van ijzer

Rood vlees zal altijd een geweldige bron van ijzer zijn, maar erwten-eiwitpoeder is net zo effectief, zo niet effectiever. Eén portie erwten-eiwitpoeder bevat 35% van je dagelijkse behoefte aan ijzer. Ter vergelijking: dezelfde portie dierlijke eiwitten bevat 0% van je dagelijkse behoefte aan ijzer.

Kort gezegd betekent dit dat je meer rood vlees moet eten om aan dezelfde ijzerinname te voldoen. Daarnaast krijg je ook extra eiwit binnen, samen met ijzer als je erwten-eiwitpoeder gebruikt. Erwten eiwit kan super makkelijk in je dieet worden opgenomen als eiwitpoeder, net zoals bij whey protein, het dierlijke eiwitpoeder.

Lees ook: Proteine shake als ontbijt: een goed idee?

3. Plantaardig eiwitpoeder bevat gezonde vetten

Veel vormen van veganistisch proteine poeder bevatten gezonde vetten die essentieel zijn in de voeding voor de opname van belangrijke vitamines en vele andere functies. Een veganistisch eiwitpoeder dat gemaakt is van kokosproteïne of kokosnoot bevat, biedt bij elke portie een dosis gezonde vetten.

De gezonde verzadigde vetten in veganistisch eiwitpoeder kunnen ook helpen om je eetlust en gewicht te reguleren, je hormoonspiegels, suikerspiegel en spijsvertering onder controle te houden.

4. Plantaardig eiwitpoeder houdt je langer vol

De meeste plantaardige eiwitpoeders zitten boordevol vezels. Een van de grootste voordelen van vezels is dat ze het aangeboren vermogen hebben om je langer vol te houden. Plantaardige eiwitten bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, wat helpt bij een gezonde, werkende spijsvertering.

plantaardige proteine shake banaan

5. Plantaardige proteïnen houden je darmen gezond

Veganistische proteïnen zijn geweldig om je lichaam van binnenuit te reguleren. Plantaardige poeders hebben een uniek darmprofiel dat minder ziekteverwekkende organismen en irriterende stoffen voor de darmen bevat in vergelijking met whey protein.

Dit helpt darmontstekingen op afstand te houden en tegelijkertijd een gezond darm microbioom te creëren. Een slechte darmgezondheid kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder onevenwichtige hormonen, vermoeidheid, angst en zelfs depressie.

Lees meer over: Welke voordelen biedt vegan proteine?

6. Plantaardige eiwitten kunnen je metabolisme stimuleren

Een ander voordeel van plantaardig eiwitpoeder is hoe het samenwerkt met je metabolisme. Plantaardig eiwit doet er namelijk langer over om te verteren dan gewone koolhydraten, vetten of andere dierlijke producten. Of je nu op zoek bent naar behoud of verlies van gewicht: eiwitten zijn essentieel om niet alleen je stofwisseling op gang te brengen, maar ook te kunnen stabiliseren.

“Plantaardige proteine poeders hebben een uniek darmprofiel.”

Door het hoge vezelgehalte in plantaardige eiwitpoeders doet je lichaam er langer over om het te verteren. Dat zit zo: hoe meer je lichaam werkt aan het metaboliseren van plantaardig eiwit, hoe beter je lichaam wordt in het metaboliseren van je voedsel en het verbranden van vet.

7. Plantaardige proteine heeft alkaliserende kwaliteiten

Plantaardige eiwitpoeders bieden uitstekende alkaliserende kwaliteiten voor het lichaam, dus dat de natuurlijke pH-waarde van het lichaam in toom kan worden gehouden. Dierlijk voedsel en zelfs proteïnepoeders hebben de neiging dit pH-niveau uit balans te brengen door hun zeer zure aard. Om dit gebrek aan evenwicht te beheersen begint het lichaam essentiële mineralen uit onze botten te halen om te proberen de pH-waarde te reguleren.

Plantaardig eiwitpoeder en andere voedingsmiddelen zijn een geweldige manier om onregelmatigheden in de pH te bestrijden en onze alkaliteit in toom te houden. Door bladgroenten, spinazie of tarwegras, samen met plantaardig eiwitpoeder toe te voegen aan een smoothie, heb je een prachtig uitgebalanceerde maaltijdvervanger of snack.

8. Veganistische eiwitpoeders bieden meer caloriecontrole

Vanwege het feit dat plantaardig eiwitpoeder helpt om je langer vol te houden, reguleert dit de stofwisseling en beteugelt het hunkeren naar calorieën. Het is ook een geweldige manier om het aantal calorieën dat je op een dag binnenkrijgt onder controle te houden als je je macro’s wilt bijhouden voor gewichtsverlies, spieropbouw of sportprestaties.

welke vegan proteine poeders

Plantaardig eiwitpoeder bevat van nature minder calorieën door zijn plantaardige aard. De waarheid is dat je de dubbele hoeveelheid groenten kunt eten tegenover dierlijke producten en het zal de helft minder calorieën bevatten. Dit betekent dat je met plantaardig eiwitpoeder gemakkelijk je calorieverbruik op een dag kunt bijhouden.

Feitelijk werkt een plantaardig eiwitpoeder als een veel meer gecondenseerde versie van groenten en fruit, maar caloriegewijs is het goed voor je: of je nu je gewicht wilt verliezen of behouden.

Lees meer: Wat is proteine?

9. Vermijdt de consumptie van schadelijke bacteriën

Als je dierlijke eiwitten van welke soort dan ook consumeert, is er de kans dat je ook schadelijke bacteriën en dierlijke hormonen consumeert. Tenzij je kiest voor biologisch vlees, zuivelproducten of wei-isolaat eiwitpoeders. Maar zo niet, dan zal je lichaam deze toegevoegde antibiotica en hormonen opnemen, net als sommige stammen van schadelijke bacteriën. Slechts één van deze veel voorkomende stammen is salmonella.

Door je consumptie van dierlijke eiwitten te beperken en over te gaan op een plantaardig eiwitpoeder, kun je het risico van het eten van iets onnatuurlijks of schadelijks voor je systeem uitsluiten. Alles bij elkaar zorgt dit voor een gelukkiger en gezonder darmmicrobioom.

10. Vitamines.com heeft de beste vegan eiwitpoeders

Bij Vitamines.com zijn we al heel lang support van kwalitatieve vegan eiwitpoeders. Daarom mogen wij zelfs exclusief het nieuwe vegan proteinemerk BOOM van Arie Boomsma verkopen, volgens velen de lekkerste vegan proteine shakes én met een compleet aminozuur profiel.

Bekijk alle BOOM vegan proteine poeders

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Meer advies van Dave Leusink
Vegan proteine poeder bestsellers