Welke voordelen biedt vegan proteine?

Als je ooit voor een winkelschap hebt gestaan en tussen de bomen het bos niet meer zag door alle proteine poeder mogelijkheden, dan ben je zeker niet de enige. Want welke proteine kun je het beste kopen en welke voordelen biedt een vegan proteine poeder?

De keuze is reuze: wei, caseïne, collageen, vegan proteine..

Voor de meeste mensen is een (vegan) proteine poeder de eerste stap is om de algehele gezondheid, de stofwisseling en de vitaliteit te ondersteunen. En het gebruik van een eiwitpoeder biedt veel gemak voor onze drukbezette agenda’s.

Toch kan de steeds langer wordende lijst van mogelijkheden – van wei tot caseïne en van collageen tot vegan proteine poeder, met allemaal verschillende toevoegingen, voordelen en nadelen – heel verwarrend lijken. Veel Nederlanders hebben daarom vaak advies nodig over waar ze moeten beginnen en welk product ze moeten kopen.

Vegan proteine is vaak de beste optie. Bekijk hier de beste vegan poeders.

Hoewel ieder product zijn ideale doelgroep heeft, is een plantaardig, veganistisch eiwitpoeder vaak de beste optie. In dit artikel leggen we uit waarom.

Waarom vegan proteine poeder ter afwisseling?

Het onderwerp spijsvertering en darmgezondheid wordt steeds populairder in gezondheids- en voedingskringen, en met reden: je spijsvertering is de sleutel tot een optimale gezondheid.

Hoewel er verschillende supplementen zijn die de darmgezondheid ondersteunen en eetstrategieën om de spijsvertering te optimaliseren, is een van de beste gewoonten om mee te beginnen het rouleren van eiwitten. Met andere woorden, probeer niet maandenlang dag in dag uit dezelfde soort eiwitten te consumeren – of dat nu uit voedsel of supplementen is.

Door je eiwitbronnen af te wisselen kun je de ontwikkeling van ongewenste reacties en gevoeligheden die het gevolg kunnen zijn van herhaalde voeding tot een minimum beperken, om nog maar te zwijgen van het feit dat afwisseling in je voedingsplan een meer gevarieerde inname van voedingsstoffen oplevert.

waar is proteine goed voor

Hoewel je misschien een standaard eiwitpoeder hebt dat je gewend bent, is het ‘t beste om af en toe een pauze in te lassen en af te wisselen. Het opnemen van een veganistisch eiwitpoeder is daarom voor velen gunstig, omdat het misschien niet iets is wat je regelmatig consumeert als je een vleeseter bent.

Groot voordeel: vegan poeders zijn een zuivelvrij

Zuivel is een van de meest voorkomende voedselovergevoeligheden, en als gevolg daarvan is er een groeiende trend van zuivelvrij eten. Beslissen of zuivel goed of slecht is voor je lichaam is persoonlijk en vereist experimenteren en het opmerken van je reactie, ontsteking en symptomen bij het consumeren. Als je benieuwd bent of het gunstig is voor je lichaam om zuivelvrij te gaan eten, kun je een kortdurend eliminatiedieet gebruiken om te helpen bepalen wat het beste voor je is.

Veel voedingsmiddelen op basis van zuivel, zoals melk en yoghurt, zijn echter rijke bronnen van eiwitten, en populaire zuivelalternatieven, zoals amandelmelk of kokosmelk yoghurt, doen qua eiwitgehalte niet onder voor hun gewone zuiveltegenhangers.

Daarom moeten mensen die zuivelvrij gaan eten meestal extra eiwitten toevoegen. Omdat wei en caseïne beide afkomstig zijn van zuivel, is veganistisch eiwit de volgende beste optie.

Minder opgeblazen gevoel door veganistische eiwitten

Het is vermelden waard is dat sommige mensen aanvankelijk een opgeblazen gevoel of andere ongemakken kunnen ervaren als ze een of ander standaard eiwitpoeder in hun plan opnemen. Vooral in zo’n situatie kan het lonen om vegan eiwit poeders te proberen.

Daarnaast moet gezegd worden dat vegan proteine vergelijkbare voordelen kan bieden als de bekendere eiwitpoeder opties. Sommige critici zullen beweren dat plantaardige eiwitten niet de moeite waard zijn om aan te vullen omdat ze over het algemeen minder goed verteerbaar zijn dan dierlijke eiwitten. Hoewel de ideeën over verteerbaarheid en lagere biologische beschikbaarheid en opneembaarheid van bepaalde voedingsstoffen waar zijn, tonen studies aan dat plantaardige eiwitsuppletie nog steeds indrukwekkende voordelen biedt.

“Plantaardige proteïnes lijken voor de meeste mensen makkelijker verteerbaar.”

In studies waarin erwteneiwit met wei-eiwit werd vergeleken, toonde erwten eiwit supplmenten een vergelijkbare toename in spierdikte als wei-eiwitsuppletie bij mensen die krachttraining doen. In een klein onderzoek met 15 mannen werd aangetoond dat het gebruik van erwten eiwitisolaat of wei-eiwitisolaat vergelijkbare positieve effecten had op de eetlustbeheersing, de dagelijkse calorie-inname en de dagelijkse calorieverbranding.

Het opnemen van erwteneiwit met vezels heeft ook een positief effect aangetoond op een gezonde bloedsuikerbeheersing, die cruciaal is voor het bereiken en behouden van een optimale gezondheid. Op grond van het onderzoek is dit voordeel misschien niet specifiek voor erwteneiwit, maar is het waarschijnlijk het resultaat van een algehele aanpak met meer eiwitten en meer vezels.

Oké, maar welk veganistisch eiwitpoeder moet je kiezen?

Zoals met de meeste supplementen is het geen verrassing dat alle plantaardige eiwitopties op de markt niet gelijk zijn qua ingrediënten en herkomst. Er zijn 21 aminozuren, of eiwitbouwstenen, die het lichaam nodig heeft om te functioneren. Daarvan zijn er negen aminozuren die essentieel zijn, wat betekent dat je lichaam ze niet kan aanmaken en dat ze via de voeding of suppletie moeten worden verkregen.

arie vegan proteine poeder

Veel plantaardige voedingsmiddelen, zoals rijst, bonen, pinda’s en tarwe, worden beschouwd als “bijna compleet”, wat betekent dat ze een van de essentiële aminozuren kunnen missen of er heel weinig van bevatten, zoals leucine, zwavelhoudende aminozuren of lysine.

Bij het kiezen van een veganistisch eiwitpoeder is het ideaal om er een te vinden die aanvullende plantaardige eiwitten bevat, zodat het een robuuster aminozuurprofiel biedt – vooral als je sterk vertrouwt op eiwitpoeder om in je eiwitbehoefte te voorzien.

Onze nummer één keuze is BOOM vegan proteine.

BOOM vegan proteine poeder is zorgvuldig ontworpen om het aminozuurprofiel van wei-eiwit na te bootsen. De formule van BOOM is ontworpen om een rijke bron van alle negen essentiële aminozuren te leveren voor je prestaties en gezondheid. Daarnaast is de proteine van BOOM écht lekker, wat bij veel vegan proteine poeders niet het geval is.

Of je nu de voorkeur geeft aan een plantaardige eetstijl of niet: het gebruik van veganistisch eiwitpoeder kan specifieke voordelen bieden voor je voedingsplan. Probeer van daaruit plantaardige eiwitsupplementen te kiezen die niet alleen een rijke bron zijn van alle negen essentiële aminozuren, maar die ook weinig allergenen en sojavrij zijn, en natuurlijk gearomatiseerd en gezoet – zodat je shake heerlijk zal smaken.

PS. Onze favoriete smaak? BOOM vanille!

Dave Leusink
administrator
Dave Leusink schrijft dagelijks over vitamines, supplementen en interessante gezondheidsvragen.
Meer advies van Dave Leusink
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk