Quercetine zink, waarom quercetine en zink?

Quercetine zink, waarom quercetine en zink?

Stoffen om de weerstand te ondersteunen zijn belangrijk om de afweer in een goede conditie te houden. Quercetine is hier een voorbeeld van. Van nature komt deze sterke flavonoïde voor in rode uien en kappertjes. Een unieke formule voor het immuunsysteem wordt gevormd op het moment dat deze gecombineerd wordt met hoogwaardige vormen en goed opneembare vitamine C, zink en selenium.

Quercetine, wat is het?

Een goede weerstand willen we allemaal graag. Om dit te bewerkstelligen kunnen stoffen uit de natuur gebruikt worden zoals quercetine. Quercetine is onderdeel van de flavonoïden. Flavonoïden zijn in groente en fruit verantwoordelijk voor de mooie kleuren en wordt gebruikt voor meer dan vierduizend plantenstoffen te definiëren. Quercetine wordt in de natuur vaak aangetroffen met de   bioflavonoïde rutine en vitamine C.

Kijkend naar de structuur hebben quercetine en rutine veel van elkaar weg. De smaak is bitter en de kleur is geelbruin. De naam quercetine komt van het Latijnse woord quercus en is van nature een antioxidant.

Quercetine is een ionofoor

Quercetine is een ionofoor.

Een molecuul dat zorgt dat ionen kunnen transporteren door een celwand wordt een ionofoor of ionendrager genoemd. Bij de opname van hoogwaardige mineralen komt de scheikundige eigenschap van quercetine goed van pas.

Vitamine C in combinatie met collageen

Van de flavonoïdenfamilie is quercetine een natuurlijk voorkomend lid. Ze vormen een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Deze stoffen worden niet door het lichaam aangemaakt en lossen in water op. De Hongaarse arts Albert Szent-Györgyi ontdekte flavonoïden in het begin van de twintigste eeuw. Albert Szent-Györgyi ontving een Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontdekking en beschrijving van vitamine C. Szent-Györgyi stuitte op flavonoïden tijdens het isoleren van vitamine C.

De term flavonoïden stamt overigens niet van hem. De Duitse onderzoekers Geissmann en Hinreiner gebruikte deze voor het eerst in 1952. Voor flavonoïden stelden zij een classificatiesysteem op. Meer dan vijfduizend natuurlijk voorkomende flavonoïden geïsoleerd uit verschillende planten zijn er inmiddels. Binnen de groep polyfenolen, een groep antioxidanten, zijn flavonoïden de grootste groep. Flavonoïden worden ook nog onderverdeeld in isoflavonen, flavonolen, flavonen, catechinen en antocyanen. Quercetine wordt onderverdeeld onder de flavonolen. Van degene die we kennen is het naar alle waarschijnlijkheid de flavonoïde die het meest wijd verspreid is.

Uit welke voeding kan je de meeste quercetine halen?

We krijgen dagelijks gemiddeld 5 tot 40 mg quercetine binnen bij een normaal voedingspatroon. Maar uit welke voedingsmiddelen haal je nu de grootste hoeveelheid quercetine? Kappertjes spannen de kroon als het gaat om de hoeveelheid quercetine. Per 100 gram bevatten kappertjes 234 mg quercetine. Ook koriander en dille bevatten veel quercetine. Zo zit er in 100 gram koriander al 53 mg en in dille 55 mg per 100 gram. Uien bevatten veruit de meeste quercetine als je kijkt naar groente.

Zo vind je in rode uien 32 mg quercetine per 100 gram. Ook appels, boerenkool en boekweitmeel bevatten veel quercetine. Per 100 gram appels vind je 19 mg en 100 gram boerenkool en boekweit bevatten 23 mg quercetine. Andere producten die quercetine bevatten zijn cranberries (15mg per 100 gram), ziete aardappel (10 mg per 100 gram) en pruimen (12 mg per 100 gram).

Hoe haal ik de meeste quercetine uit mijn voeding?

Het allerbelangrijkste is om de groente niet te schillen of te koken. Zo profiteer je optimaal van de aanwezige quercetine. Het flavonoïdegehalte daalt met 50 tot 90% op het moment dat je groente gaat koken. Dit gehalte wordt nog verder naar beneden getrokken als je de magnetron gebruikt. De voorkeur heeft dus altijd roerbakken of stomen. Quercetine zit in hoge concentraties in de schil van groente en fruit. Het is dus beter fruit en groente ongeschild te eten als je optimaal van de quercetine wil profiteren. In combinatie met vet wordt quercetine nog beter opgenomen.