Detox voeding. Top 20 voedingsmiddelen voor detox

Detox voeding, de top 20

Jarenlang geloven mensen al in de kracht van ontgiften. Het reinigt je lichaam en je raakt afval- en gifstoffen kwijt. Maar als je ervoor zorgt dat je minder slecht stoffen binnenkrijgt zal de effectiviteit van dit reinigingsproces nog meer toenemen. Door gezond te eten krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Hierdoor zal je jezelf veel fitter en gezonder gaan voelen.

In dit artikel wordt de meest gezonde voeding aan bod gebracht. Deze voedingswaren hebben ontgiftende eigenschappen die goed bij een natuurlijke detox passen.

Avocado

In avocado zitten veel vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. De avocado is rijk aan gezonde vetten en eiwitten en staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. Omdat er veel gezonde vetten in een avocado zitten past het goed in een koolhydraatarm dieet. Ook helpt avocado met de aanmaak van extra glutathion. Glutathion is een lichaamseigen antioxidant die verantwoordelijk is voor het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam.

Asperges

Asperges helpen je lever om afvalstoffen sneller af te voeren. Laat het nou net de lever zijn die verantwoordelijk is voor het ontgiftingsproces in je lichaam. Ook helpen asperges huidveroudering tegen te gaan, dragen bij aan een gezonder hart en zijn ontstekingsremmend.

Artisjok

Door artisjok wordt urine makkelijker afgedreven, waardoor de afvalstoffen je lichaam sneller verlaten. Artisjok is daarnaast ook nog eens rijk aan vezels, magnesium, vitamine C, calcium en ijzer.

Bieten

Vaak blijven veel afvalstoffen achter in het lichaam omdat meerdere factoren ervoor zorgen dat ze niet worden afgevoerd. Bieten zorgen er juist wel voor dat gifstoffen het lichaam verlaten. Daarnaast zorgen bieten ervoor dat de lichaamscellen makkelijker zuurstof kunnen opnemen. Daarom krijg je dankzij bieten meer energie. Je bloeddruk verlaagt, afvallen wordt makkelijker en de kans op het krijgen van kanker wordt kleiner, dit allemaal door bieten.

Broccoli

Met behulp van de enzymen in je lever zorgt broccoli ervoor dat gifstoffen een vorm aannemen die je lichaam makkelijker kan afbreken. Ook is broccoli rijk aan vezels, eiwitten en vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine C, vitamine B6 en vitamine A. Omdat broccoli veel gezondheidsvoordelen heeft draagt het bij aan de preventie van veel ziekten.

Boerenkool

Wist je dat boerenkool één van de meest gezonde groente is die er bestaat? Er zijn veel krachtige antioxidanten te vinden in boerenkool, waaronder quercentine en kaempferol.

Quercentine en kaempferol zijn fytonutriënten. Er is bewezen dat deze nutriënten de celgroei van kankertumoren tegengaan.

Citroen

Citroenen kunnen, net als avocado’s, helpen bij het aanmaken van glutathion. Citroenen zorgen er ook voor dat gifstoffen een vorm aannemen waarin ze makkelijker oplossen in water. Hierdoor kunnen de gifstoffen het lichaam eenvoudiger verlaten. Citroensap bevat ook nog eens meer dan 20 verbindingen die de kans op kanker verkleinen.

Gember

Door gember wordt de stofwisseling versnelt en tegelijkertijd draagt het ook bij aan de ontgifting van je lichaam. Je lever heeft het dankzij gember minder zwaar om zich van alle gifstoffen te ontdoen.

Grapefruit

Grapefruit is een medicijnfruit. Zo helpt het bij diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, kanker, tandvleesontsteking, maagzweren en gewichtstoename. Ook krijgt je lever meer energie om slecht stoffen uit te schakelen als je veel grapefruit eet.

Groene thee

Door het drinken van groene thee krijg je veel catechines binnen. Catechines zijn antioxidanten die de werking van je lever bevorderen.

Kaneel

Wat je waarschijnlijk niet wist is dat kaneel één van de hoogste antioxidanten waardes heeft. Door dit feit kan kaneel gebruikt worden tegen verschillende ziektes en kwalen. Kaneel heeft ook een sterke antibacteriële werking. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de antibacteriële werking zo effectief is dat onderzoekers zeggen dat kaneel een alternatief kan zijn voor conserveringsmiddelen.

Kool

Meerde studies tonen aan dat een hoge consumptie van koolsoorten het risico op diabetes, obesitas en hartziekten kleiner maakt. Door kool worden er meer enzymen aangemaakt die je lever nodig heeft om schadelijke stoffen af te breken. Zelfs kan er minder schade aangericht worden door sigarettenrook in je lichaam.

Knoflook

Wist je dat knoflook 100 keer effectiever is dan antibiotica? Het is bewezen dat er veel zwavel in knoflook zit, wat ervoor zorgt dat je bacteriën, virussen en parasieten makkelijke kwijtraakt. Knoflook zorgt er ook voor dat je minder snel een ophoping van slijm in je longen en kaakholtes krijgt, waardoor je ook weer minder snel ziek wordt.

Kurkuma

Curcumine is de werkzame stof die in kurkuma zit. Dit is een krachtige antioxidant, ontstekingsremmer en een booster voor je immuunsysteem.

Uit een onderzoek van het AMC blijkt dat curcumine een rol speelt in de celdood van tumoren. Ook is kurkuma een natuurlijk reinigingsmiddel, wat helpt om zware metalen uit je lichaam te verwijderen.

Olijfolie

Een studie naar de werking van olijfolie is te weten gekomen dat extra vierge olijfolie de lever beschermt tegen oxidatieve stress. Door oxidatieve stress kunnen de vrije radicalen moleculen en genen in ons lichaam aanvallen, oxidatieve stress veroorzaakt dus schade aan je cellen.

Je kunt olijfolie beter niet op hogen temperaturen verhitten. Om er de meeste voordelen aan over te houden kun je het lekker gebruiken als saladedressing.

Tarwegras

Er is aangetoond dat de dichtheid van voedingsstoffen in tarwegras 20 keer groter is dan bij andere groentes. Dus tarwegras werkt bloeddrukverlagend, versnelt de stofwisseling en verhoogt de hoeveelheid rode bloedcellen. Daarnaast herstelt het de alkaliteit in het bloed, de zuurgraad zal hierdoor niet te hoog worden. Waardoor de lever wordt beschermt en het lichaam wordt ontgift.

Uien

Als je uien eet wordt je lichaam gereinigd van arseen, lood, kwik, tin en cadmium. Deze stoffen verontreinigen voedsel. Uien bevatten ook aminozuren die zwavel bevatten, hierdoor wordt de lever ontgift.

Water

Er wordt zo vaak gezegd: “Drink veel water!”. Maar vaak vergeten we waarom het zo belangrijk is om veel water te drinken. We moeten dagelijks 1,5 tot 2 liter water drinken, om het vocht in ons lichaam aan te vullen. Water zorgt er ook voor dat gifstoffen het lichaam sneller verlaten. Tip: drink je water met citroen en gember voor een extra ontgiftende werking.

Waterkers

Er worden met behulp van waterkers enzymen in je lever aangemaakt die afval- en gifstoffen opruimen.

Zeewier

Zeewier wordt nog weinig gegeten in Nederland, toch zouden we dit vaker moeten doen. In zeewier zitten veel antioxidanten, calcium, eiwitten en vitaminen. En het is zelfs in staat om schadelijke resten van radioactieve straling te verwijderen uit het lichaam.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voedingssoorten met ontgiftende eigenschappen. Veel groente en fruitsoorten werken ontgiftend. Bijvoorbeeld; appels, ananas, blauwe bessen, spruitjes, venkel, etc. Ook zijn er veel kruiden met gezonde eigenschappen. Breng je maaltijd daarom lekker op smaak met basilicum, koriander en peterselie. Of maak thee van brandnetel, eucalyptus of munt. Een groene smoothie is ook erg goed voor je. Het is erg belangrijk dat je blijft variëren met gezonde voeding.

Anouk van der Laan
gezondheidsdeskundige
Meer advies van Anouk van der Laan
bestsellers
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk