Welke vitamines helpen bij afvallen

Welke vitamines helpen bij afvallen?

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan overgewicht veroorzaken doordat het zorgt voor meer vetopslag. Je komt sneller aan wanneer je bloedsuikerspiegel stijgt door te weinig vitamine D. In diverse onderzoeken wordt aangetoond dat er een verband is tussen een hoger risico op het ontstaan van diabetes en een lagere vitamine D status. Andersom geldt ook dat mensen met een vitamine D-tekort vaak overgewicht hebben.

Vitamine D wordt in het vetweefsel opgeslagen, hierdoor is er in het lichaam minder vitamine D beschikbaar. Een andere mogelijke oorzaak is dat er via de huid te weinig vitamine D aangemaakt wordt (via zonlicht) doordat mensen met overgewicht minder vaak buiten komen omdat ze minder bewegen.

Vitamine B1

Bij mensen met overgewicht komt een vitamine B1 tekort geregeld voor. We krijgen energie door de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, vitamine B1 zorgt hier onder andere voor.

Wanneer je gaat afvallen volg je meestal een dieet dat beperkt is aan energie en is ook vaak je vitamine B1 aan de lage kant, hierdoor blijft het risico op een vitamine B1-tekort bestaan. Wil je afvallen, zorgt dan dat je op een verantwoorde manier gewicht verliest.

Vitamine B5

Vitamine B5 heb je hard nodig wanneer je wilt afvallen. Deze vitamine draagt zorg voor het verbanden van het vrijgekomen vetweefsel uit vet. Ook zorgt vitamine B5 voor een verminderd hongergevoel.

Vitamine B6

Een veel lagere B6-waarde komt vaak voor bij mensen met obesitas. Je hebt vitamine B6 onder andere nodig voor je zenuwstelsel, een gezond afweersysteem en de bloedaanmaak. Pas op met vitaminesupplementen, omdat een vitamine teveel niet goed voor je is. Je kan gezondheidsklachten ervaren bij een vitamine B6 teveel, zoals ernstige zenuwpijn in de handen en voeten, tintelingen en gevoelloosheid.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Het risico op een tekort aan foliumzuur lopen mensen met overgewicht, maar ook mensen die niet dagelijks 250 gram groente binnen krijgen. Vrouwen met overgewicht na de overgang zouden voornamelijk een veel lagere foliumzuurspiegel hebben, dan vrouwen met een normaal gewicht. Voor een goed functionerend immuunsysteem en zenuwstelsel is foliumzuur van belang. Ook bij de vorming van rode bloedcellen speelt het een belangrijke rol.

Vitamine B12

Het is onduidelijk hoe dit komt, maar een vitamine B12 tekort komt vaker voor bij mensen met obesitas. Voor een goede weerstand is vitamine B12 van belang. Ook zorgt het voor meer energie, ondersteunt het je zenuwstelsel en speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen.

Vitamine C

Mensen met weinig vitamine C in het bloed schijnen doorgaans een grotere omvang te hebben dan mensen met meer vitamine C. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij een goede weerstand. Ook zorgt het voor meer energie, gezonde tanden, botten, huid en bloedvaten. Goed om te weten: de rode paprika bevat de allermeeste vitamine C van alle groente- én fruitsoorten.

Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Meer advies van Anouk van der Laan
bestsellers
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk