Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Gratis verzending vanaf 35 euro
9.6 van 7.128 beoordelingen
Voor 23:00 uur besteld, vandaag verzonden
Door de vele positieve eigenschappen van chlorella en spirulina worden ze ook wel het groene goed genoemd. Maar wat zijn de verschillen tussen chlorella en spirulina? En kunnen beide algen ook tegelijkertijd worden gebruikt? De verschillen tussen spirulina en chlorella lees je hier.
De blauwgroene zoetwateralg spirulina komt voor in mineraalrijke meren en wateren met een bijzonder lage zuurtegraad. Deze wateren liggen in Centraal- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De hoge voedingswaarde maakt spirulina zo bekend. Spirulina bevat namelijk de hoogste concentratie gemengde carotenoïden en bètacaroteen ter wereld. Ook eenvoudig te verteren, hoogwaardige eiwitten zitten in een hoge concentratie in spirulina.
Ter vergelijking: spirulina bevat drie keer zo veel eiwitten als rundvlees. Ook bevat spirulina veel vitamines en mineralen. De mineralen selenium, calcium, koper, kalium, zink, fosfor, magnesium en ijzer zijn te vinden in spirulina. Ook de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11, C en K2. Je vindt 150% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer in 100 gram spirulina. Van alle natuurlijke grondstoffen bevat spirulina de meeste vitamine E.
De vitamine E uit spirulina is 49% effectiever dan de synthetische. Het omega-6 vetzuur GLA is daarnaast ook in een grote hoeveelheid te vinden in spirulina. Een van de bekendste bronnen van omega-6 is teunisbloemolie. Spirulina bevat drie keer zoveel GLA dan deze teunisbloemolie. Chlorofyl en het antioxidantenenzym superoxidesdimutase (SOD) zijn tot slot ook te vinden in spirulina. Het helpt de weerstand te ondersteunen en helpt bij vermoeiheid.
Chlorella groeit in rivieren en meren in Zuidoost-Azië en is een eencellige groene alg. Chlorella is familie van de groenwieren. Er zitten veel belangrijke voedingsstoffen in chlorella. Op vitamine D na zitten alle vitamines hierin. De B-vitamines zitten er met de hoogste concentratie in. Ook zitten er veel verschillende mineralen in chlorella zoals magnesium, koper, zink, ijzer en calcium. Ook belangrijke vetzuren (vooral omega-3), foliumzuur, biotine en acht belangrijke aminozuren.
Chlorella bestaat voor maximaal 60% uit eiwit. Voor vitamine B12 en ijzer is chlorella ook een uitstekende bron. Binnen de plantaardige producten is dit uniek. Chlorella is mede hierdoor een zeer geschikt product voor veganisten en vegetariërs. De groene alg chlorella is rijk aan chlorofyl. Chlorofyl is het pigment in de plant die zorgt voor de groene kleur. De reinigende werking en het immuunsysteem worden ondersteund door chlorella. Ook een normale darmwerking en spijsvertering worden ondersteund.
Beiden algen hebben heel wat overeenkomsten en zijn superfoods. Zowel spirulina als chlorella bevatten veel goede voedingsstoffen. De twee algen verschillen op een paar punten toch wel erg van elkaar:
Zoete alg vs. zoute alg:
Spirluna is een zoutwateralg en chlorella een zoetwateralg. Op het moment dat je zoutarm wil eten kies je dus het beste voor chlorella en niet voor spirulina.
Chlorofyl hoeveelheid
Spirulina bevat minder chlorofyl dan chlorella. Chlorofyl helpt de spijsvertering door de reinigende werking van de lever. Spirulina bevat 1% cholorofyl en chlorella 2%.
Eiwitten hoeveelheid
Er zitten in chlorella minder eiwitten dan in spirulina. In spirulina zijn de eiwitten een stuk kleiner dan in chlorella. Deze kleinere eiwitten worden sneller door het lichaam opgenomen en zijn makkelijker verteerbaar. Op het moment dat je gevoelige darmen hebt is uit onderzoek gebleken dat spirulina een betere keuze is.
Bètacaroteen
Meer bètacaroteen is te vinden in chlorella. Van vitamine A is bètacaroteen de voorloperstof. Bètacaroteen is ook als los supplement verkrijgbaar. Vitamine A draagt bij aan de inwendige huidverzorging, het immuunsysteem, de slijmvliezen en is essentieel voor het behoud van een gezond ijzergehalte.
Fycocyanine
Het krachtige antioxidant fycocyanine zit in spirulina. Het helpt bij vermoeidheid en biedt ondersteuning aan het immuunsysteem.
Bij hulp tegen vermoeidheid wordt spirulina vaker ingezet. Ook helpt het de weerstand te ondersteunen, reinigt het de lever en ondersteunt het de spijsvertering.
Er zijn dus duidelijke verschillen tussen chlorella en spirulina naast de vele overeenkomsten. De hoeveelheid chlorofyl verschilt tussen de algen. Er zit meer cholorfyl in chlorella.
Van groene grassen zoals planten, algen, bladeren van bomen, struiken en bloemen is chlorofyl een superfood. In allerlei soorten voeding is het bladgroen tevens te vinden. Groene kool, boerenkool, paksoi, andijvie, rucola, spinazie en sla bevatten allemaal chlorofyl. Ook in spruitjes, groene asperges, broccoli en sperziebonen vinden we chlorofyl. Gerstegras en tarwegras zitten ook bomvol chlorofyl. Het vers consumeren van dit bladgroen kan soms lastig zijn. Op deze momenten zijn er voldoende supplementen verkrijgbaar die chlorofyl bevatten.
Dit is absoluut mogelijk. Spirulina en chlorella vullen elkaars eigenschappen namelijk goed aan. De lever wordt meer aan het werk gezet door de reinigende werking van chlorella. Het is ook niet goed als de lever voor een lange tijd hard moet werken. Chlorella kan hierdoor het beste gebruikt worden ter ondersteuning van de gezondheid.
Bij spirulina kan een onderhoudshoeveelheid daarentegen prima voor langere tijd gebruikt worden. Spirulina is verkrijgbaar als poeder en als vegetarische capsule. De spirulina in poeder vorm voeg je eenvoudig toe aan smoothies, sappen of shakes. Zowel spirulina als chlorella zijn beide een hele goede toevoeging aan een gezond voedingspatroon!