Guarana, wat is het en wat is het effect?

Wat zijn de tien voordelen van guarana?

Door de stof guaranine in guarana is het een superfood als het gaat om meer energie te krijgen. Van cafeïne is guaranine namelijk de natuurlijke vorm. Het verschil tussen de twee stoffen is dat guaranine langzamer door het lichaam wordt opgenomen. Dit geeft een gelijkmatigere en langduriger effect. De guarana plant is de plant met de hoogste concentratie cafeïne en bevat vier keer meer cafeïne dan koffie.

In Zuid-Amerika wordt guarana al eeuwen gebruikt door Indianenstammen om vermoeidheid tegen te gaan. Deze indianenstammen maken een soort energiedrankje van de guarana. Deze stammen noemen de guarana ook wel ‘de fontein van de jeugd’ of het ‘energiezaad’. Ook wordt guarana door de indianenstammen gebruikt tegen hoofdpijn, kramp, koorts en diarree.

In dit artikel lees je alle gezondheidsvoordelen van guarana!

Waar komt guarana vandaan en wat is het?

De nootachtige zaad groeit aan een klimplant in het Amazonegebied van Brazilië. Je kunt de plant herkennen als een tien meter lange liaan. De plant heeft witte of witgele bloemen en de bladeren hebben een intense groene kleur. In de trossen groeien rode of bruine vruchten. De zaden lijken op ogen van een kind als deze rijp zijn. De mythe gaat dat de plant komt van de ogen van een goddelijk kind dat gedood is door een slang.

Lees ook: Weerstand verhogen voeding? Top 10 voedingsmiddelen voor een verhoogde weerstand.

De plant wordt in Europa verkocht sinds de jaren 50. Het is de meest gebruikte opwekkende plant in Brazilië en de Verenigde Staten. In Brazilië wordt het aan veel frisdranken toegevoegd door het hoge cafeïne gehalte. De nationale frisdrank van Brazilië is niet voor niets ‘Guarana soda’. In Brazilie bevat 25% van de frisdranken guarana. Ook in chocolade wordt het vaak toegevoegd. Naast het energie opwekkende effect bevat guarana nog veel meer voordelen!

. Voor de vissen zijn de bessen die in het water vallen een uitstekende voedingsbron. Het heeft er alle schijn van dat de bessen zo aan de naam komen. Het geluid dat de vissen maken op het moment dat ze de bessen uit het water pakken klinkt als ‘camu camu’.

Guarana: hoe werkt het?

Guarana ondersteund het lichaam na een intensieve training en kan helpen om fysieke en mentale prestaties te verbeteren. Er wordt langdurig energie afgegeven omdat het lichaam de stof langzaam opneemt. Koffie zorgt bijvoorbeeld voor een snelle energiedosis. Ook werkt koffie verslavender dan guarana. Vervang je kop koffie in de ochtend eens voor guarana!

Guarana kan het hele lichaam of specifieke delen ervan stimuleren en is daardoor een tonicum. Een tonicum verbeterd bepaalde lichaamsfuncties en kan klachten verlichten en is een natuurlijk middel. Tonicums krijgen we vaak onbewust al binnen omdat deze toegevoegd worden aan drank of voedingsmiddelen.

Ook stimuleert guarana de alertheid en de hersenfuncties en werkt het dus als een nervinum. Om deze reden kan guarana ook goed gebruikt worden bij hoofdpijn, stress, problemen met het geheugen, lusteloosheid of ter ondersteuning tijdens het studeren.

Lees ook: Gezond blijven met 7 tips voor je weerstand

Door de interessante eigenschappen en de vele voedingsstoffen is guarana een echte superfood. Guarana bevat twee tot zes keer zoveel cafeïne als koffie en heeft een cafeïne gehalte van 2,5 tot 6%.
Deze wordt langzaam afgegeven aan het lichaam door de aanwezigheid van tannine. Bepaalde neurotransmitters in de hersenen worden positief beïnvloed en zorgen voor een verhoging van het energieniveau.

Guarana bevat daarnaast de krachtige stoffen catechinen, theobromine, saponinen en tanninen. Ons lichaam wordt door deze stoffen beschermd tegen chronische aandoeningen en andere schadelijke stoffen. Ook de mineralen calcium, fosfor, magnesium, kalium en ijzer zitten in guarana. Als laatste bevat guarana essentiële vetzuren, aminozuren, vitamines en een aantal sporenelementen.

Wat zijn de zeven voordelen van guarana poeder?

Door de energie verhogende eigenschap wordt guarana al eeuwen gebruikt door inheemse stammen. Ook bij een verminderde weerstand, hoge bloeddruk en diarree is het een populair middel. Hieronder lees je de zeven belangrijkste gezondheidsvoordelen.

Verhoging van het energieniveau

Voor een goede energiedosis is guarana uiterst effectief. Bij sporters is guarana hierom een populair supplement.

Je kunt je beter concentreren

Je concentratievermogen gaat omhoog door de hoge concentratie guaranine. Zo wordt de waakzaamheid gestimuleerd waardoor je alerter bent.

Ondersteuning van de weerstand

De werkzame stoffen in guarana kunnen je afweersysteem een boost geven in de koude wintermaanden.

Het helpt bij afvallen

Honger gevoel wordt verminder door de aanwezigheid van alkaloïden en vetten in guarana. Je stofwisseling gaat harden werken door de hoge concentratie cafeïne. Hierdoor ga je sneller calorieën verbranden. Dit wordt al in werking gezet met een kleine hoeveelheid guarana.

Ondersteuning bij een duizelig gevoel

Duizeligheid kan worden verminderd door de aanwezige stoffen van guarana. Als de duizeligheid niet verdwijnt, neem dan contact op met een specialist of huisarts.

Guarana ondersteunt het hart

De gezondheid van hart en bloedvaten zouden verbeteren doordat guarana zorgt voor een verlaging van het cholesterol gehalte. Dit is gebleken uit eerste onderzoeken hiernaar. Er zijn meer studies nodig om hier meer aanbevelingen over te doen.

Het houdt de huid jong

Het cafeine gehalte in guarana bevorderd de bloedtoevoer naar onder andere de huid. Guarana wordt daarnaast toegevoegd aan verschillende cosmetische producten zoals shampoos, crèmes, en oliën.

Op het moment van schrijven zijn de gezondheidsclaims nog in behandeling bij de ESFA.
Voor welke toepassingen je supplementen met guarana mag gebruiken mag niet vermeld worden op deze website volgens de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims.

Er zijn dus veel voordelen verbonden aan het gebruik van guarana. Guarana is geen wondermiddel en helpt niet al je problemen op te lossen. Gezond, gevarieerd eten is de sleutel tot een langdurige gezonde levensstijl. Guarana kan hier ondersteuning in bieden.

Hoeveel guarana poeder mag ik per dag nemen?

Ongeveer 4 gram guaranapoeder is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit komt overeen met 1 tot 2 kleine theelepels. Overschrijd deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet. Je voegt guaranapoeder bijvoorbeeld makkelijk toe aan een shake of smoothie. Ook kun je het prima mengen met water.

Voorbehouden

Raadpleeg eerst een specialist of je huisarts op het moment dat je zwanger bent, borstvoeding geeft, onderliggend lijden hebt, medicatie gebruik of lactatie problemen hebt voordat je guarana gaat gebruiken. Combineer een gezonde levensstijl en voldoende beweging met het gebruik van guarana. Guarana is namelijk geen vervanger voor gezonde, gevarieerde voeding. Bewaar buiten het bereik van kinderen op een donkere, droge en koele plek.

Gebruik niet te veel guarana op het moment dat je een hoge bloeddruk of hartproblemen hebt. Als je allergisch bent voor guarana is het vanzelfsprekend niet geschikt voor je. Guarana poeder wordt verpakt op een locatie waar ook noten worden verwerkt. Mensen met een (ernstige) notenallergie wordt ook afgeraden guarana poeder te gebruiken.

Tot slot:

Als je op zoek bent naar een natuurlijke energieboost is guarana absoluut het proberen waard. Ook bevat guarana veel andere voedingstoffen die gezondheidsvoordelen opleveren!