Is een supplement een geneesmiddel?

Vallen supplementen onder medicatie?

Medicatie, oftewel geneesmiddelen, lijken op sommige vlakken op supplementen. Echter zijn ze heel anders van elkaar in zowel de werking als de toepassing. Zowel voedingssupplementen als medicatie worden voorgeschreven volgens een bepaalde dosering. Ampullen met vloeistof, druppelflacons, poederzakjes, pillen en capsules zijn vaak de vormen waarin de werkzame stoffen zitten.

Medicatie wordt gebruikt tegen bepaalde ziektes of aandoeningen. Ter ondersteuning van de gezondheid worden voedingssupplementen gebruikt. Dit betekent dus dat medicatie niet hetzelfde is als een voedingssupplement. Maar wat zijn nu de verschillen tussen de twee?

Verschil in toepassing

Het is al vrij eenvoudig terug te vinden in de benamingen. Voedingssupplementen worden gebruikt als aanvulling op je dagelijkse eten. Medicatie, of geneesmiddelen zijn er om ziektes of aandoeningen te behandelen of te genezen.

Voedingssupplementen bevatten belangrijke stoffen met een positief gezondheidseffect of een voedingskundig effect in een hoge concentratie. Omega-3 vetzuren, aminozuren, glucosamine, probiotica, vitaminen, mineralen en kruiden zijn hier voorbeelden van.

Ter ondersteuning van je gezondheid kun je voedingssupplementen nemen. Voedingssupplementen zijn er niet om aandoeningen of ziektes te behandelen of genezen zoals medicatie dit wel doet. Hierdoor zijn voedingssupplementen vrij verkrijgbaar online, in supermarkten, bij de apotheker of drogisterij.

Medicatie daarentegen is niet vrij verkrijgbaar. Medicatie wordt door een arts voorgeschreven en is met dit recept af te halen bij een apotheker. Ook is er medicatie die zonder recept verkrijgbaar is zoals bijvoorbeeld paracetamol. Paracetamol is een medicijn wat vrij verkrijgbaar is waarvoor je geen recept van een arts nodig hebt.

Wat zijn de effecten op de gezondheid van voedingssupplementen?

Er gelden zeer strenge regels over de gezondheidseigenschappen van bepaalde stoffen in voedingssupplementen. Er mag een claim over de gezondheid worden gedaan als er voldoende wetenschappelijk bewijs is over de effecten ervan. Dit houdt dus in dat bij voldoende wetenschappelijke resultaten er gezegd mag worden dat er gezondheidseffecten zijn bij inname van de betreffende stof.

Van een aantal stoffen zijn hier voorbeelden van zoals: ’Vitamine D draagt bij aan sterkere botten’, ‘de spijsvertering wordt ondersteund door gember’ en ‘EPA, DHA en omega-3 vetzuren dragen bij aan de gezondheid van het hart’. Er wordt controle op het correcte gebruik van claims gedaan door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en in België door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, afgekort FAGG. Zij zorgen ook voor de bewaking van de veiligheid van voedingssupplementen.

Geneesmiddelen en de medische werking

Voordat artsen medicijnen mogen voorschrijven worden uitgebreide testen gedaan en worden deze geregistreerd. Deze testen en registraties en de ontwikkeling vooraf duurt vaak tientallen jaren. Het medicijn is beschikbaar voor patiënten als de geneeskrachtige werking ervan bekend is. Hierna is bekend hoe je het medicijn moet gebruiken ter genezing of behandeling en voor welke aandoening of ziekte dit medicijn bedoeld is. Een uitgebreide bijsluiter is altijd te vinden bij medicijnen waarin de mogelijke bijwerkingen staan en hoe je het moet gebruiken.

Is het gebruik van medicijnen in combinatie met voedingssupplementen goed?

Meestal is inname van voedingssupplementen in combinatie met medicijnen goed te doen. Er kunnen echter wel een aantal voedingssupplementen en medicijnen zijn die door bepaalde stoffen zorgen voor een wisselwerking of interactie. In sommige gevallen kunnen de werking van voedingssupplementen en medicijnen elkaar verstoren. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen kan voorkomen bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Welke verschillen zijn belangrijk?

Het is dus belangrijk dat medicijnen niet verward worden met voedingssupplementen. Het werken aan een goede gezondheid preventief kan bewerkstelligd worden door het gebruik van voedingssupplementen. Bij ziektes of aandoeningen zijn en blijven medicijnen erg belangrijk.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Supplementen

Herbolist Collageen Beauty Blend

#1
Herbolist Collageen Beauty Blend

200 gram
  • Speciaal voor gezonde huid en voller haar
  • Anti aging, helpt fijne lijntjes tegen te gaan
  • Hoge concentratie gehydrolyseerd rundercollageen: 98.4%
26.25
Bekijk product
BOOM proteïne vanille

#2
BOOM proteïne vanille

1000 gram
  • Ontwikkeld door Arie boomsma om gezonde gewoontes te ondersteunen
  • Unieke blend van 3 eiwitten, compleet aminozuur profiel
  • Vegan, GMO-vrij en van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen
26.21
Bekijk product
Herbolist Collageen Puur

#3
Herbolist Collageen Puur

200 gram
  • Anti aging van binnenuit voor zichtbaar minder rimpels
  • Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten
  • Voeg dagelijks toe aan je koffie, thee of ontbijt, binnen 4 weken resultaat.
34.95
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen