Is passievrucht gezond?

Wat zijn de vijf belangrijkste gezondheidsvoordelen van een passievrucht?

De passievrucht is een tropische vrucht die oorspronkelijk voorkomt in Zuid-Amerika. Inmiddels is de passievrucht ook in Nederland goed verkrijgbaar. Maar wat is een passievrucht eigenlijk en wat zijn de gezondheidsvoordelen ervan?

Een passievrucht, wat is het?

De passievrucht komt van een klimplant die ook wel de passievruchtplant of de passieflora wordt genoemd. Andere namen voor de passievrucht zijn markieza, maracuja of passiefruit.

De plant krijgt passievruchten op het moment dat deze voldoende water, warmte en zonlicht krijgt. De plant is vaak blauwpaars van kleur en heeft exotische bloemen.

De passie voor Christus is waar de passiebloemen voor zouden staan. De passievrucht zou daarnaast een libido verhogend effect hebben. Dat het een libido verhogend effect heeft is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Feitje
In de tuin hebben veel mensen klimplanten van de passiebloem. Onder de juiste omstandigheden kunnen deze planten een vrucht dragen. Dit zijn geen echte passievruchten, zijn wel eetbaar en hebben een opvallend gele kleur. Deze ´passievruchten´ hebben weinig smaak en zijn hol van binnen.

Hoe herken ik een passievrucht?

De schil is een beetje lederachtig en heeft een donkerbruine kleur. De binnenkant bevat vruchtvlees met pitjes dat oranjegeel van kleur is.

Je kunt de schil van een passievrucht niet eten. Een rijpe passievrucht is zoetzuur van smaak. Zeker als je de pitjes eet, kan de passievrucht een beetje bitter smaken.

Feitje
Je kunt een passievrucht voor heel veel verschillende doeleinden gebruiken. Van een passievrucht heb je bijvoorbeeld jam en je maakt er gemakkelijk een fruitsalade, smoothie, ontbijtje of dessert van. Je kunt een passievrucht ook natuurlijk gemakkelijk zo eten. Je lepelt het vruchtvlees er gemakkelijk uit op het moment dat je de passievrucht door midden snijdt.

Hoe herken ik een rijpe passievrucht?

Een rimpelige schil is een van de kenmerken van een eetrijpe passievrucht. Koop niet de passievrucht met een gladde schil op het moment dat je deze op dezelfde dag wil eten. Deze zijn iets zuurder van smaak omdat deze nog niet helemaal rijp zijn.

Leg een passievrucht in de fruitschaal als je onrijpe passievruchten hebt gehaald. Zo kunnen deze rijpen en zijn ze na een aantal dagen goed te eten.

Wat zijn de voedingswaarden van passiefruit?

Je geeft eenvoudig een zomers tintje aan een gerecht met een passievrucht. Een passievrucht is een erg gezond stuk fruit waarin de volgende voedingswaarden zitten per 100 gram:

52 kcal
2,6 gram eiwit
5,7 gram koolhydraten
0,4 gram vet
waarvan verzadigd: 0,1 gram
3,3 gram vezels

Ook is een passievrucht rijk aan vitamines en mineralen. In een passievrucht zitten bijvoorbeeld veel vitamine A en C en de mineralen fosfor, magnesium en kalium.

Wat zijn de voedingswaarden van passiefruit?

Door de hoeveelheid voedingsstoffen is een passievrucht een erg smaakvolle en gezonde vrucht. Hieronder lees je de vijf gezondheidsvoordelen van de passievrucht.

  • Het ondersteunt een gezonde bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel blijft stabiel door de zogenoemde glycemische index. Passievruchten hebben hier een lage waarde van waardoor het geleidelijk suiker afgeeft. Voor mensen met bijvoorbeeld diabetes is een passievrucht dus een geschikte keuze.

  • Antioxidanten in de passievrucht

Vitamine C is een antioxidant dat in een hoge concentratie in een passievrucht zit. Vrije radicalen worden bestreden door de antioxidanten. Als vrije radicalen in hoge aantallen in het lichaam zitten kunnen deze schade aanrichten.

Je lichaam neemt daarbij ook makkelijker ijzer op door vitamine C. De vitamine C in een passievrucht draagt ook bij aan het immuunsysteem waardoor je ziektes beter kan bestrijden.

  • Ontstekingen en pijnklachten worden verminderd door passiefruit

Er zitten veel antioxidanten in de schil van een passievrucht. Hierdoor wordt de schil vaak verwerkt in supplementen. Pijnklachten en ontstekingen zouden worden verminderd door deze supplementen.

Supplementen op basis van de passievrucht schil zouden de klachten verminderen bij mensen die leiden aan artrose en astma blijkt uit kleinschalig onderzoek. Het is echter noodzakelijk dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van antioxidanten ondanks deze positieve resultaten.

  • De hoeveelheid vezels in een passievrucht

Door de grote hoeveelheid vezels is een passievrucht erg voedzaam. Voor een goede stoelgang en darmwerking zijn deze voedingsvezels erg belangrijk. Je bloedsuikerspiegel blijft op peil door deze voedingsvezels omdat deze er voor zorgen dat er geen piek wordt veroorzaakt door de fruitsuikers.

Het risico op ziektes zoals obesitas, overgewicht, diabetes, hart- en vaatziektes wordt verkleind bij een voedingspatroon dat rijk is aan vezels. Het draagt daarnaast bij aan een betere gezondheid en gezondere verzadiging.

  • Een betere gemoedstoestand door passievrucht

De dagelijkse gemoedstoestand kan worden verbeterd door de passievrucht. Het mineraal magnesium zorgt hiervoor. Angstgevoelens worden verminderd door magnesium is gebleken uit 18 verschillende studies. Ook het verminderen van stress zou magnesium aan bijdragen.

Wanneer kun je beter geen passievrucht eten?

Het is voor de meeste mensen geen enkel probleem om een passievrucht te eten. Er zijn echter twee soorten allergische reacties die mensen kunnen krijgen bij het eten van een passievrucht.

Mensen met een latex-allergie kunnen een reactie krijgen op het eten van een passievrucht. De link lijkt lastig te leggen maar dat komt doordat in een passievrucht dezelfde stofjes zitten als in het sap van de rubberboom. Dit noemt men een kruisreactie.

Je eet dus beter geen passievrucht op het moment dat je een allergie hebt voor latex. Raadpleeg een huisarts op het moment dat je passievrucht wil gaan eten met een latex allergie.

Feitje

Een allergie voor een passievrucht is erg zeldzaam. Bepaalde reacties kunnen ontstaan bij mensen die een latex-allergie hebben op het moment dat ze een passievrucht eten.

Tot slot

Een passievrucht groeit van een klimplant, heeft exotische bloemen en is een tropische vrucht. De schil van een passievrucht is niet eetbaar en is bruin van kleur. Het vruchtvlees van een passievrucht bevat zwarte pitjes en is oranje van kleur.

Een passievrucht bevat een grote hoeveelheid vitamine A en C maar ook magnesium.

Door het hoge vezelgehalte heeft een passievrucht een lage glycemische index. De aanwezige suikers in het fruit veroorzaken hierdoor geen pieken in de bloedsuikerspiegel. Als je geen latex-allergie hebt past een passievrucht uitstekend in een gezond voedingspatroon.