Kan je teveel water drinken?

Kun je overmatig water drinken?

Te weinig water drinken kan leiden tot uitdroging maar weinig mensen weten de gevolgen van te veel water drinken. Wat doet dit met je lichaam? We vertellen je meer in deze blog.

Hyponatriëmie betekent overhydratatie of een watervergifting. Dit kan ontstaan wanneer er te veel water in het lichaam aanwezig is. Overhydratatie kan hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken maar ook meer ernstige gevolgen zoals een coma. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor.

Ben jij op de hoogte van wat er gebeurt als je overmatig water drinkt?

Overmatig water drinken

Door een ontregelde waterbalans in je lichaam kan een watervergiftiging ontstaan. De verhouding van water en natrium in het bloed wordt namelijk verstoord wanneer er te veel water binnenkomt in het lichaam of te weinig vocht het lichaam verlaat.

Voor het herstel van deze verhouding wordt het overtollige water uit het bloed van onze cellen gehaald. Als gevolg daarvan zwellen cellen op. Het opzwellen is voornamelijk gevaarlijk in de hersenen, daar is voor groeiende cellen maar weinig ruimte.

Hoeveel water mag ik dagelijks drinken?

De verhouding tussen natrium en water in het lichaam moet dus op orde zijn. Het verschilt per situatie en persoon hoeveel water je dagelijks mag drinken. Je lichaamsbouw, de temperatuur van de omgeving en activiteiten spelen daar een grote rol bij.

Iemand die een marathon loopt zal een hogere behoefte aan vocht hebben. Een duursporter verliest veel natrium via het zweet. Deze sporters drinken doorgaans veel water om uitdroging te voorkomen. Een goede balans tussen natrium en water moet wel in de gaten worden gehouden om zo hyponatriëmie te kunnen voorkomen.

Wanneer krijg je dan te veel water binnen? In het algemeen kun je stellen dat het niet nodig is om meer dan 1,5 liter water per dag te drinken. Wanneer je heel veel water in een korte tijd drinkt of veel meer dan 1,5 liter zal je lichaam moeite hebben met het verwerken van dat vocht.

Lees ook: Is levertraan gezond of ongezond?

Wat kan er gebeuren wanneer je te veel water drinkt?

Je nieren kunnen de verhouding tussen natrium en vocht in het bloed niet op orde houden wanneer er te veel water wordt gedronken. Er ontstaan dan vaak verschillende klachten om jou hierop te wijzen. In het geval van overhydratatie zijn overgeven en misselijkheid de eerste symptomen. Op deze manier zorgt je lichaam ervoor dat het al een deel van het water kwijtraakt. Verwarring, kloppende hoofdpijn en slaperigheid kunnen nog andere symptomen zijn van overhydratatie Deze symptomen ontstaan wanneer de groeiende cellen tegen de schedel beginnen aan te drukken. 

Bij een ernstige of langdurige watervergiftiging zullen de klachten steeds erger worden. Door de zwelling die ontstaat in de hersenen zullen cognitieve functies verslechteren. Wanneer er niet tijdig ingegrepen zal worden kunnen ernstige gevolgen ontstaan zoals een coma, hernia van de hersenstam, ademstilstand of zelfs overlijden.

Hoe herken je of je te veel water hebt gedronken

1. Je urine is helder van kleur
Als je urine helder is en niet theekleurig of lichtgeel betekent dit dat er in een korte tijd te veel water is gedronken.

2. Je moet vaker naar het toilet
Het gemiddelde van plassen is rond de zes tot acht keer op een dag. Als je alcohol of cafeïne drink mag dit aantal oplopen tot tien keer. Moet je vaker dan dit plassen? Dan krijgt je lichaam naar alle waarschijnlijkheid te veel vocht binnen.

3. Ook wanneer je geen dorst hebt drink je water
Je lichaam geeft een signaal wanneer er een te kort is aan water. Je krijgt dan dorst. Het is belangrijk voornamelijk te drinken wanneer je dorst hebt. Als je de gedurende de dag water blijft drinken is de kans groter dat je een te grote hoeveelheid aan water binnen zult krijgen.

4. Je moet overgeven of je bent misselijk
Je lichaam kan op een overschot aan water reageren door te braken of misselijkheid. Dit is omdat het lichaam op deze manier het overtollige vocht probeert te verwijderen. Dit kan leiden tot diarree, braken en misselijkheid.

5. Kloppende hoofdpijn gedurende de dag
Te veel water zorgt ervoor dat de cellen opzwellen en tegen de schedel in de hersenen zullen gaan drukken. Deze druk zorgt ervoor dat je kloppende hoofdpijn kunt ervaren die kan leiden tot moeite met ademhalen of hersenbeschadiging.

6. Opgezwollen lippen, voeten en handen

Wanneer je veel water drinkt kunnen lippen, voeten en handen opzwellen. Ook kunnen ze verkleuren. Dit komt door een overmaat aan water in onze cellen.

7. Makkelijk kramp in de spieren en spieren die zwak aanvoelen
Het natriumgehalte daalt door een overschot aan water. Natrium biedt ondersteuning bij de werking van je spieren dus wanneer dit daalt kunnen spierkrampen en spierspasmen ontstaan.

8. Vermoeidheid na water drinken
De nieren moeten hard werken bij een overschot aan water. Na een lange tijd kan dit je lichaam veel stress geven. Wanneer je je vermoeid voelt na het drinken van water zullen de nieren dus overbelast zijn.

9. Onregelmatige of trage hartslag
Natrium is een belangrijk mineraal bij de regulering van de hartslag. Wanneer er weinig natrium in het lichaam te vinden is zal de hartslag onregelmatig worden of vertragen.

10. Je hebt een verslaving aan de waterfles
Uit de angst om onvoldoende vocht binnen te krijgen neem je je waterfles overal mee naartoe. Wanneer je de gehele dag water drinkt kan dit ook een teken zijn dat je lichaam te veel vocht binnenkrijgt.

Conclusie

Overhydratatie is iets wat gelukkig niet heel vaak voorkomt. Wanneer je drinkt als je lichaam aangeeft dat het dorst heeft, zal de verhouding tussen natrium en vocht goed in balans blijven. Drink je te veel water dan zal je lichaam signalen afgeven om aan te geven dat er een overschot is. Het belangrijkste is dus om goed naar je lichaam te luisteren.

Verder lezen over: Zijn garnalen gezond of ongezond?