Waarom hebben vegans een lagere botmassa?

Hebben veganisten een lagere botmassa?

De Duitse variant van het RIVM, het Bundesinstitut für Risikobewertung heeft een onderzoek uitgevoerd naar het botmassa bij niet-veganisten en veganisten. Er is gebleken dat veganisten een lagere botmassa hebben. Het onderzoek is uitgevoerd onder twee groepen van 36 mensen. 36 veganisten en 36 niet-veganisten. De concentraties van verschillende vitamines en mineralen werd bij de deelnemers gemeten uit de urine en het bloed. Met behulp van een echografie werd de botdichtheid gemeten van het hielbot.

Dit onderzoek toonde aan dat de deelnemende niet-veganisten een hogere botdichtheid hebben dan veganisten. De waarde van bepaalde vitamines en mineralen zoals omega-3 vetzuren, lysine, zink, jodium, calcium, vitamine B2 en vitamine A waren bij de niet-veganisten ook hoger dan bij de veganisten. In het bloed werden daarentegen wel hogere waardes foliumzuur, glutamine en vitamine K1 gemeten bij veganisten.

Waarom hebben veganisten een lagere botmassa?

Diverse onderzoeken hebben eerder al aangetoond dat er een verband ligt tussen een lagere botdichtheid bij veganisten. Een lagere botdichtheid vergroot de kant op botbreuken. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is de mogelijke oorzaak. De twee mineralen die van groot belang zijn bij de gezondheid van de botten zijn zink en calcium. Bij veganisten werden lagere gehaltes van deze mineralen gemeten dan niet-veganisten.

Omdat veganisten geen zuivel gebruiken, krijgen ze met een plantaardig dieet weinig tot geen calcium binnen. Voor de opbouw en het behoud van sterke botten is calcium essentieel. Voor sterke botten is vitamine D daarnaast ook erg belangrijk. Vitamine D wordt uit zonlicht gehaald maar ook uit voedingsmiddelen zoals eieren, vlees en vette vis. Veganisten eten deze voedingsmiddelen niet. Bij veganisten ligt daarnaast de eiwitinname lager dan bij niet-veganisten. Eiwitten dragen bij aan de botgezondheid omdat deze er voor zorgen dat calcium beter wordt opgenomen in de darmen.

Hoe behoud ik sterke botten als veganist?

Het is belangrijk om voldoende vitamine D, eiwitten en calcium binnen te krijgen als je als veganist sterke botten wilt behouden. In chia- en sesamzaad, amandelen, sardines, boerenkool en spinazie komt van nature calcium voor. Ook een supplement met calcium kan hierin ondersteuning bieden. Voldoende vitamine D binnenkrijgen is ook belangrijk. Het zijn niet alleen de veganisten die een tekort aan vitamine D kunnen hebben. In Nederland is in de wintermaanden de zon niet sterk genoeg om er vitamine D uit te halen. Voor veel mensen is, zeker in de wintermaanden, een supplement met vitamine D een must. Met plantaardige eiwitpoeders, pompoenpitten, peulvruchten, sojabonen of quinoa kan je als veganist er voor zorgen dat je voldoende eiwitten binnen krijgt.

1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk