Supplementen combinaties, dit zijn de beste supplementen combinaties

Welke vijf supplementcombinaties werken efficiënt?

Op ieder moment van de dag vinden ontelbaar veel processen plaats in ons lichaam. Jijzelf merkt hier niet erg veel van. Vitamines en mineralen werken nauw samen om deze processen optimaal te laten verlopen. Dit wordt synergie genoemd. Zo blijft er energie over voor andere processen terwijl het lichaam optimaal functioneert. Om het lichaam optimaal te laten presteren kunnen bepaalde combinaties van supplementen ondersteuning bieden. Hieronder lees je welke vijf combinaties van supplementen goed met elkaar samen gaan!

Een multivitamine

Een heel erg effectief supplement is een multivitamine. In een multivitamine vind je onder andere alle B-vitamines. De B-vitamines samen zorgen ervoor dat energie uit voeding wordt gehaald. Los van elkaar vervullen ze ook nog verschillende functies in het lichaam. Als ijzer, koper en vitamine B2 tegelijk worden ingenomen ontstaan nog een andere win-win situatie. Deze voedingsstoffen werken goed samen en zo is zuurstofrijk bloed altijd voldoende aanwezig in het lichaam.

Vitamine C in combinatie met ijzer

IJzer komt in twee soorten voor in het lichaam: heemijzer en non-heemijzer. Non-heemijzer komt uit plantaardige producten en heemijzer uit dierlijke. We krijgen het meeste non-heemijzer binnen: ongeveer 90%. Non-heemijzer is echter de vorm ijzer die het minst goed wordt opgenomen door het lichaam. Voor veganisten en vegetariërs is ijzer dus een belangrijk aandachtspunt omdat zij dierlijke producten niet of weinig eten. In combinatie met vitamine C kan de ijzeropname aanzienlijk verbeterd worden. In combinatie met vitamine C, kan ijzer wel twee tot drie keer beter opgenomen worden.

Dit werd gedaan door iedere B vitamine een nummer te geven. Dit zorgde ervoor dat we nu de volgende B vitamines kennen: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Het eerste wat hieraan opvalt is dat de nummers niet aansluiten. Omdat later onderzoek heeft uitgewezen dat sommige vitamines ‘nep’ waren, zijn deze uit de reeks verwijderd. Vandaar dat de nummers niet aansluiten.

Vitamine C in combinatie met collageen

In het lichaam is collageen het meest voorkomende eiwit. Voor het behouden van sterk bindweefsel en een normale structuur van onder andere de huid is deze stof essentieel. 30% van de middelste laag van de huid bestaat namelijk uit collageen. Om een stevige huid te behouden is collageen dus van groot belang. Vitamine C is de perfecte partner van collageen om een stevige huid te houden en deze optimaal te vormen.

Vitamine D3 samen met calcium en magnesium voor sterke botten

Voor onze botten is calcium een van de belangrijkste bouwstenen. Calcium wordt het beste opgenomen door het lichaam als de actieve vorm van vitamine D aanwezig is. Magnesium is nodig om vitamine D om te zetten naar deze actieve vorm, namelijk vitamine D3.

Vitamine B6 samen met magnesium om vermoeidheid tegen te gaan

In ons lichaam heeft magnesium ontzettend veel functies. Vermoeidheid verminderen is een van deze functies die magnesium vervult. Dit effect wordt versterkt in combinatie met vitamine B6.

Je kunt dus heel veel meer uit verschillende voedingssupplementen halen op het moment dat er synergie plaatsvindt tussen verschillende voedingsstoffen. Op deze manier ondersteun je het lichaam zo goed als mogelijk!   

Anouk van der Laan
author,contributor,administrator
Meer advies van Anouk van der Laan
1 artikel toegevoegd aan jouw bestelling. Bekijk