Supplementen voor herstel bij sporten

Ga je weer sporten? Lees dan hier alles over de supplementen die je ondersteunen in het spierherstel!

Je wilt na een tijdje van afwezigheid de draad weer oppakken in de sportschool, heel goed! Ben je weer helemaal klaar om deze goede gewoonte door te zetten? Je vraagt veel van je lichaam tijdens sporten. Zowel je uithoudingsvermogen als spieren worden op de proef gesteld.

Goed voor jezelf en je lichaam zorgen is daarom ontzettend belangrijk. Een goede nachtrust, gezonde voeding en dagen rust tussen trainingen. Herstellen na een training kan ondersteunt worden met het gebruik van supplementen. Welke dit zijn lees je hieronder!

Gezonde levensstijl

Het belangrijkste is het volgen van een gezonde levensstijl als je intensief sport. Het ervaren van weinig stress en het hebben van een goede nachtrust zijn essentieel. Zorg voor een goede dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten, vitaminen, mineralen en koolhydraten. Zorg daarbij voor goede en gevarieerde voeding.

Herstel en voedingssupplementen

Een belangrijke bijdrage kan geleverd worden aan herstel van spieren bij intensief sporten door het gebruik van voedingssupplementen. Ondersteuning met voedingssupplementen kan zinvol zijn omdat bij intensief sporten je lichaam vatbaarder wordt. Het zorgen voor een sneller herstel, een bijdrage leveren aan een goede weerstand en het aanvullen van essentiële vitaminen en mineralen zijn voorbeelden waarbij supplementen kunnen ondersteunen.

Multivitamine

Door het zweten tijdens het sporten verliezen mensen die intensief sporten meer vitamines en mineralen. Het volgen van een gezonde levensstijl blijft het allerbelangrijkst. Toch kunnen supplementen ter ondersteuning van een actieve levensstijl helpen om tekorten aan te vullen. Vitaminen en mineralen vind je terug in een multivitamine. Voor het behoud van een goede weerstand voor, tijdens en na je sportsessie is vitamine C erg belangrijk.

Magnesium

Heb je last van je spieren na een training of voel je jezelf vermoeid? Magnesium is vaak bij duursporters een voedingsstof waar een grote behoefte aan is. Je verliest via zweten en urine veel belangrijke mineralen bij duursporten zoals zwemmen, hardlopen of fietsen. Magnesium helpt bij het ontspannen van je spieren na een training, kan een energiedip verminderen en zorgt deelt voor de spieren.

Aminozuren

Tijdens een intensieve training worden je spieren stevig belast en ontstaan er kleine scheurtjes. Voornamelijk bestaan spieren uit eiwitten. Aminozuren helpen bij een goed herstel van de spieren na een training en zijn de bouwstenen voor eiwitten waardoor je spieren kunnen groeien.

Creatine

Bij sporten waarbij je explosief traint helpt creatine je betere prestaties te leveren en ondersteunt de spieren bij het groeien. Creatine is een stof die het lichaam zelf kan aanmaken. Het lichaam maakt per dag ongeveer 1 gram creatine aan en haalt dat uit de aminozuren methionine, glycine en arginine. Creatine haal je ook uit voeding en zit bijvoorbeeld in vlees en vis. Voedingssupplementen met creatine zijn ook verkrijgbaar.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof en ondersteunt bij het stimuleren van de energieproductie en het vrijmaken van energie in cellen. Daarnaast kan het zorgen voor een betere transport van zuurstof en meer kracht in de spieren. Het co-enzym Q10 wordt dan ook gezien als een essentieel antioxidant. Antioxidanten zijn voedingsstoffen en helpen bij de bescherming tegen vrije radicalen. Meer vrije radicalen worden gevormd bij sporten of fysiek zwaar werk. Een aantal antioxidanten die bescherming bieden tegen deze vrije radicalen zijn zink, chroom, bioactieve stoffen uit groente, seleen, bètacaroteen en vitamine C en E. Cellen kunnen beschadigd raken door vrije radicalen.

Geschreven door

Anouk van der Laan

Alle artikelen van Anouk van der Laan

Top 3 Supplementen

Herbolist Collageen Beauty Blend

#1
Herbolist Collageen Beauty Blend

200 gram
  • Speciaal voor gezonde huid en voller haar
  • Anti aging, helpt fijne lijntjes tegen te gaan
  • Hoge concentratie gehydrolyseerd rundercollageen: 98.4%
26.25
Bekijk product
BOOM proteïne vanille

#2
BOOM proteïne vanille

1000 gram
  • Ontwikkeld door Arie boomsma om gezonde gewoontes te ondersteunen
  • Unieke blend van 3 eiwitten, compleet aminozuur profiel
  • Vegan, GMO-vrij en van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen
34.95
Bekijk product
Herbolist Collageen Puur

#3
Herbolist Collageen Puur

200 gram
  • Anti aging van binnenuit voor zichtbaar minder rimpels
  • Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten
  • Voeg dagelijks toe aan je koffie, thee of ontbijt, binnen 4 weken resultaat.
34.95
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen