Vitamines en mineralen voor een gezonde bloedvaten

Het belang van vitamines en mineralen voor een gezond hart en bloedvaten

Er is de laatste tijd veel aandacht voor een gezond hart en bloedvaten. Dit is niet vreemd als je je bedenkt dat een van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland hart- en vaatziekten is. Gezonde voeding met voldoende vitamines, niet roken en beweging is erg belangrijk om je hart en bloedvaten gezond te houden. Het is algemeen bekend dat omega-3 vetzuren en vitamine C een positieve invloed hebben op het hart en de bloedvaten. Ook kunnen andere voedingsstoffen zoals vitamine K en magnesium een positieve bijdrage leveren aan een gezond hart en bloedvaten.

Vitamine K

Uit recentelijk wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat minder dan de helft, 40%, te weinig vitamine K consumeert. Volgens Dr. Cees Vermeer van de Universiteit van Maastricht is dit zorgwekkend te noemen. Het hebben van een te laag vitamine K gehalte in het lichaam is slecht voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Recentelijk publiceerde hij dat het meten van het vitamine K gehalte in het bloed eenvoudig te doen is. Wanneer iemand niet voldoende vitamine K in zijn bloed heeft zitten kan door artsen en zorgverleners nu eenvoudig worden vastgesteld. Hier kan dan ook passend actie op worden ondernomen.

Kaas, kwark en groene groentes zijn van nature bronnen met veel vitamine K. Je houdt je hart en bloedvaten gezond door gezonde producten te eten met een hoog gehalte vitamine K. Suppletie met vitamine K kan een uitkomst zijn voor de mensen waarbij het niet lukt om vitamine K uit de voeding te halen.

Magnesium

Magnesium heeft ook een positieve invloed op de gezondheid van je hart en bloedvaten. Deze conclusie werd getrokken door meerdere onderzoeken van verschillende universiteiten van Nederland. Versoepeling van de bloedvaten bij het gebruik van magnesium is het resultaat van één van deze studies. Het risico op hart- en vaatziekten wordt groter als de vaten rondom het hart stijf worden.

Bij de meeste mensen is het niet bekend waarom magnesium zo belangrijk is voor het lichaam. Het zorgt voor een goede werking van de zenuwen, sterkere botten en voor de samentrekking van de spieren. Peulvruchten, noten, vlees, melk, donkergroene bladgroente, graanproducten en brood zijn van nature bronnen waar veel magnesium in zit.

Magnesium kan voor bepaalde groepen ook erg voordelig zijn. Mensen die erg fanatiek sporten of die een stressvolle periode meemaken. Suppletie met magnesium kan een erg goede aanvulling zijn op het eetpatroon op het moment dat je door voeding onvoldoende magnesium binnenkrijgt.

Supplementen bestsellers