Waarom (extra) vitamines en supplementen slikken? 8 redenen!

De één zweert bij dagelijks een aantal vitaminepillen en de ander hoeft echt niets te weten van supplementen. De meeste mensen die nu tot trouwe fans horen waren vroeger anti. Mocht je niet overtuigd zijn. Hier de redenen waarom het nemen van vitamines, vooral nu zo belangrijk is.

Vitamines en Mineralen; 8 redenen waarom extra slikken handig kan zijn voor jou.

Onze voeding bevat simpelweg minder voedingsstoffen

Meer dan 90% van onze voeding die in de supermarkt te koop is komt van massa productie. Dit betekent dat er zo goedkoop mogelijk geproduceerd moet worden. Hierdoor verdwijnen essentiële voedingsstoffen uit het product en komen er soms onnatuurlijke stoffen voor in de plaats. Dit soort bewerkte producten levert je brein minder voedingswaarde op en kost meer energie om te verteren. Zo kost het veel meer energie voor je lichaam om witte suikers en bloem te verteren. Een vuistregel is; herken je het niet als voeding, dan is het geen voeding. En is zal het ongetwijfeld hartstikke lekker zijn, maar doet het weinig voor je gezondheid.

Uitgeputte landbouwbodem

Voedingsmiddelen van onze grond bevatten ook minder voedingsstoffen dan 20 jaar geleden. Dit komt doordat onze bevolking enorm is gegroeid en wij steeds efficiënter zijn gaan verbouwen. Hierdoor is onze voedingsbodem minder voedingsrijk en bevat deze minder mineralen. Zo wijzen diverse studies uit dat er de afgelopen 50 jaar wel 20 tot 40 procent minder voedingsstoffen in onze groenten en fruit aanwezig zijn. Hierbij te denken aan eiwitten, calcium, fosfor, ijzer, Vitamine B2 en C. Hierdoor kan je supergezond eten, maar toch een tekort opbouwen. Wil je meer voedingsstoffen uit voeding? Kies dan voor biologische voeding.

Meer schermen en chemische stoffen

We leven zittend en achter flikkerende schermen. Veel mensen wonen in de stad. Hier is veel lawaai, giftige stoffen en weinig groen, waardoor de lucht minder zuiver is dan een aantal jaar geleden. Denk daarnaast aan giftige stoffen die je direct of indirect binnenkrijgt. Zoals metalen, uitlaatgassen, sigarettenrook en chemische schoonmaakmiddelen.

Het afvoeren van verschillende zogeheten radicalen kost je lichaam extra energie en dus ook voedingsstoffen die normaal naar een ander proces zouden gaan.

Minder blootstelling van zonlicht

Niet onze leefomgeving is veranderd. Maar ook de manier waarop wij daarmee omgaan. Vroeger waren mensen veel meer buiten. Maar tegenwoordig zitten we veel binnen, kijken we naar schermen en gebruiken we veel kunstmatig licht. Hierdoor worden wij minder blootgesteld aan zonlicht. Dit terwijl zonlicht de belangrijkste bron is van Vitamine D. Helaas lukt het veel mensen niet om hun tekort aan vitamine D te compenseren met voeding. Daarom adviseert de voedingsraad om dagelijks extra vitamine D te slikken. Een kwalitatief supplement is de enige manier om je vitamine D niveau op peil te houden.

Onze behoefte van voedingsstoffen verandert.

Als je jong bent heb je veel baat bij voedingsstoffen die helpen je botten en je hersenen te ontwikkelen, maar als je ouder wordt dan heb je meer behoefte aan bepaalde stoffen. Dit komt omdat de opname van stoffen verslechtert. Ouderen zijn extra gevoelig voor tekorten aan voedingsstoffen. Dit gaat dan met name om vitamine B en magnesium. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bijna alle ouderen vanaf de 50 jaar een te lage vitamine D waarde hebben. Naast een gezond eetpatroon is suppletie enorm belangrijk.

Veel sporten

Naast leeftijd is je manier van leven ook super belangrijk als we kijken naar de opneembaarheid van onze voedingsstoffen. Sport je fanatiek? Dan heb je eiwitten nodig om spierschade te voorkomen. Anders kan het zo zijn dat je geen extra spieropbouw krijgt, terwijl je wel goed bezig bent in de gym! Dit willen we natuurlijk niet. Ook diverse vitaminen en mineralen zijn belangrijk. Zo is magnesium belangrijk voor een goed herstel van de spieren.

We zijn steeds vaker uit balans

Vroeger keken mensen alleen naar het grasveld voor ze, nu zijn er talloze prikkels waar wij dagelijks aan bloot worden gesteld. Er zijn veel meer brein gerelateerde klachten in opkomst dan ooit tevoren. Denk aan burn-out, ADHD en PMS. De oorzaak hiervan is dat veel mensen chronisch stress ervaren. Hierdoor gaan de hersenen steeds minder goed functioneren. Chronische stress leidt tot laaggradige ontstekingen. Wat ook wel bekend staat als de oorzaak van veel welvaartziekten. Hierdoor kan je, je futloos voelen en heeft je lichaam eigenlijk een contant tekort.

Slechte spijsvertering

Naast ontstekingen zorgt stress ook voor het slechter presteren van je spijsvertering. Hersenen geven altijd de prioriteit aan het oplossen van problemen. Daardoor kan je spijsvertering even op de tweede plek komen. Waardoor je darmen weer minder enzymen afgeven die je juist helpen om je voedsel goed te verteren. Het gevolg is dat je voedingsstoffen minder goed gaat opnemen en daardoor meer voeding nodig hebt om dezelfde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is vaak lastig haalbaar, omdat dit weer kan zorgen voor ongewenste toename van de kilo’s. Een betere optie is een supplement.

Hoe weet ik nu welke supplementen ik nodig heb?

In de basis hebben de meeste mensen baat bij een goede kwalitatieve multivitamine, visolie of omega 3 en extra vitamine D. Wil je zeker weten welke producten je nodig hebt? Doe dan de online quiz of doe een bloedtest.

Geschreven door

Dave Leusink

Dave Leusink (1981) is één van de auteurs op Vitamines.com. Hij schrijft graag over zijn favoriete onderwerpen zoals vitamines, supplementen en algemene gezondheidsvragen. Hij is actief op Facebook, Instagram, Twitter en Linkedin.
Alle artikelen van Dave Leusink

Top 3 Supplementen

Herbolist Collageen Beauty Blend

#1
Herbolist Collageen Beauty Blend

200 gram
  • Speciaal voor gezonde huid en voller haar
  • Anti aging, helpt fijne lijntjes tegen te gaan
  • Hoge concentratie gehydrolyseerd rundercollageen: 98.4%
26.25
Bekijk product
BOOM proteïne vanille

#2
BOOM proteïne vanille

1000 gram
  • Ontwikkeld door Arie boomsma om gezonde gewoontes te ondersteunen
  • Unieke blend van 3 eiwitten, compleet aminozuur profiel
  • Vegan, GMO-vrij en van nature vrij van zuivel, gluten, soja en andere allergenen
26.21
Bekijk product
Herbolist Collageen Puur

#3
Herbolist Collageen Puur

200 gram
  • Anti aging van binnenuit voor zichtbaar minder rimpels
  • Voor het behoud van soepele spieren en gewrichten
  • Voeg dagelijks toe aan je koffie, thee of ontbijt, binnen 4 weken resultaat.
34.95
Bekijk product
Bekijk meer Supplementen