Wat is ascorbinezuur?

Wat is ascorbinezuur?

Ascorbinezuur of vitamine C is de bekendste vitamine. Vitamine C is nodig voor het in stand houden van de weerstand, de opname van ijzer, de vorming van bindweefsel en heeft een functie als antioxidant in het lichaam.

Aardappelen, groente en fruit, vooral aardbeien, bessen, kiwi’s’ citrusvrucht, paprika en koolsoorten bevatten vitamine C. Kook groenten niet langer dan nodig in zo min mogelijk water, dit is belangrijk om de vitamine C zoveel mogelijk te behouden.

Scheurbuik is een mogelijk gevolg van een tekort aan vitamine C, net als vertraagde wondgenezing en een verminderde weerstand. Diarree of darmklachten kunnen ontstaan bij een teveel aan vitamine C

Wat is vitamine C?

Ascorbinezuur of vitamine C is de bekendste vitamine. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine.  Zeelieden wisten al in de 16e eeuw dat zij scheurbuik konden voorkomen door verse groenten en citrusvruchten te eten. Veel later werd pas het verband ontdekt tussen een ernstig tekort aan vitamine C en deze ziekte.

Hoe vitamine C ook wel wordt genoemd

L-ascorbinezuur is voor de natuurlijke vorm van vitamine C dat in eten en drinken zit de chemische naam.  Wanneer het is toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren, kan Vitamine E ook worden aangeduid met E300 of E301 (natriumascorbaat) op het etiket van voedingsmiddelen.

Waarin zit vitamine C?

Aardappelen, groente en fruit, vooral aardbeien, bessen, kiwi’s’ citrusvrucht, paprika en koolsoorten bevatten vitamine C.

Vitamine C per portie

  • 70 gram gekookte spruitjes (een opscheplepel) bevat 92 milligram vitamine C
  • 60 gram rauwe rode paprika (een halve paprika) bevat 90 milligram vitamine C
  • 130 gram sinaasappel (1 stuk) bevat 66 milligram vitamine C
  • 100 gram aardbeien (1 schaaltje) bevat 60 milligram vitamine C
  • 75 gram kiwi (1 stuk) bevat 59 milligram vitamine C
  • 70 gram gekookte aardappel (1 stuk) bevat 6 milligram vitamine C

Vitamine C behouden in voedingsmiddelen

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Hierdoor kun je voor het behoud van de vitamine je groente het beste zo kort mogelijk koken in zo min mogelijk water. Snij je groente ook vooral niet te klein. Daarnaast is vitamine C gevoelig voor zonlicht en verhitting. Het beste is om uitgeperste, gepureerde of gesneden producten niet bloot te stellen aan de lucht. In sinaasappel(sap) blijft vitamine C redelijk goed intact, dit komt door het zuur.

Waarom is vitamine C goed voor je?

Vitamine C biedt je lichaamscellen tegen schade. Vitamine C is nodig voor het in stand houden van de weerstand, de opname van ijzer, de vorming van bindweefsel en heeft een functie als antioxidant in het lichaam.

oe weet je of je een tekort aan vitamine C hebt?

Scheurbuik is een mogelijk gevolg van een tekort aan vitamine C, net als vertraagde wondgenezing en een verminderde weerstand. De symptomen zijn inwendige, onderhuidse bloedingen en tandvleesbloedingen.

Hoe weet je of je een teveel aan vitamine C hebt?

Bij een teveel aan vitamine C kunnen er klachten ontstaan, ondanks dat een teveel aan vitamine C wordt afgevoerd via je urine. Een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine, diarree of darmklachten kunnen ontstaan bij een inname van meer dan 2 gram vitamine C per dag. Vroeger werd gedacht de kans van niersteen vorming hierdoor groter werd, echter is dit nooit aangetoond middels onderzoek.

Advies voor je voeding

Je krijgt voldoende vitamine C binnen als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf. Wil je een advies op maat, dan kun je de Schijf van Vijf invullen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C

Voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C 75 milligram. De dagelijkse aanbeveling vitamine C verschilt per leeftijdscategorie.

Kinderen 6 – 11 maanden 20 milligram vitamine C van de AHD

Kinderen 1 – 2 jaar 25 milligram vitamine C van de AHD

Kinderen 2 -5 jaar 30 milligram vitamine C van de AHD

Kinderen 6 – 9 jaar 40 milligram vitamine C van de AHD

Mannen 9 – 13 jaar 50 milligram vitamine C van de AHD

Mannen 14 – 18 jaar 75 milligram vitamine C van de AHD

Mannen 19 – 70 jaar 75 milligram vitamine C van de AHD

Mannen ouder dan 70 jaar 75 milligram vitamine C van de AHD

Vrouwen 9 – 13 jaar 50 milligram vitamine C van de AHD

Vrouwen 14 – 18 jaar 75 milligram vitamine C van de AHD

Vrouwen 19 – 70 jaar 75 milligram vitamine C van de AHD

Vrouwen ouder dan 70 jaar 75 milligram vitamine C van de AHD

Zwangere vrouwen 85 milligram vitamine C van de AHD

Vrouwen die borstvoeding geven 100 milligram vitamine C van de AHD

De cijfers voor volwassen vanaf 18 jaar zijn gebaseerd het advies van de Gezondheidsraad in 2018. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen is gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad in 2021 en voor overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven op het advies van de Gezondheidsraad in 2014.

Kun je een teveel binnenkrijgen van vitamine C?

Er is geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor vitamine C, ondanks dat er wel aanwijzingen zijn een teveel aan vitamine C tot klachten kan leiden.

Supplementen bestsellers