Wat is chitosan?

Helpt Chitosan bij afvallen?

Chitosan valt onder de polysachariden. Dit is voornamelijk afkomstig uit krabben en garnalen. Naast farmaceutische producten zit het ook in cosmetica, voeding en biomedische producten. Het is biologisch afbreekbaar en wordt gezien als het meest ideale materiaal voor het gebruik van hechtingen doordat het niet-toxisch is en antimicrobiële activiteiten heeft.

Chitosan, hoe werkt het?

Uit onderzoek is gebleken dat het cholesterolgehalte verlaagd kan worden bij gebruik van Chitosan in capsulevorm. Dit komt door het feit dat het bindt met vetzuren, galzuren maar ook met fosfolipiden in het lichaam.

Om wondgenezing en littekens te verminderen wordt chitosan bij plastische chirurgie gebruikt omdat ze weefsel moeten verplaatsen voor andere delen van het lichaam. Een ander voordeel is dat chitosan niet verhinderd dat andere oplosbare vitamines in vet worden opgenomen zoals vitamine A,D,E en K welke essentieel zijn bij een goede gezondheid.

Helpt het gebruik van Chitosan bij het verliezen van gewicht?

Bij mensen is de effectiviteit van Chitosan en gewichtsverlies tegenstrijdig volgens studies. Het bewijs was met dierenstudies erg hoopvol echter is het bewijs bij mensen minder goed.

Volgens verschillende onderzoeken kan inname van Chitosan bij een caloriearm dieet bijdragen aan iets meer gewichtsverlies dan bij de mensen die enkel caloriearm aten. Het verliezen van gewicht werd echter niet behaald zonder caloriearm te eten.

Lees ook: Wat zijn DIM supplementen?

Het is dus belangrijk om te weten dat toevoeging van Chitosan niet zal helpen als je geen sportschema hebt of een voedingsdieet volgt. Zelfs bij het toevoegen van Chitosan aan je voedingsschema draagt het in mindere mate bij aan gewichtsverlies. De verschillende onderzoeken hierover zijn niet eenduidig: het ene onderzoek geeft een significant verband aan tussen afvallen en het gebruik van Chitosan en het andere ziet dit verband niet.

Onderzoeken werden herzien, de minder goed uitgevoerde werden er uit gehaald en daaruit bleek dat Chitosan een klein voordeel heeft bij het verliezen van gewicht. Dit was het geval bij de mensen die het tussen de één en zes maanden hadden gebruikt. Chitosan is geen wondermiddel en je moet hard werken om je doelen te behalen maar het kan misschien een kleine ondersteuning bieden.

Chitosan: voor wie is het geschikt?

Over het algemeen kunnen mensen Chitosan zonder problemen gebruiken. Toch zijn er, net als alle medische supplementen, groepen mensen die het beter niet kunnen gebruiken.

Voor mensen met een allergie voor schaaldieren is Chitosan mogelijk niet geschikt. Bij gevoelige personen kan Chitosan een ernstige reactie veroorzaken omdat het gemaakt wordt van het buitenste skelet van schaaldieren. Het kan daarnaast bloed verdunnende effecten versterken. Voor mensen die bloedverdunners zoals warfarine gebruiken kan het risico’s op bloedingen vergroten.

Raadpleeg altijd je huisarts als je van plan bent Chitosan te gaan gebruiken, zeker als je al andere medicijnen gebruikt. Het wordt uit voorzorg niet aanbevolen bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven omdat er geen uitgebreide onderzoeken gedaan zijn deze groepen.

Chitosan is veilig en heeft naast gewichtsverlies in de medische wereld ook andere nuttige toepassingen volgens onderzoek. Het is belangrijk om te weten dat je -ondanks dat het op grote schaal wordt gepromoot om af te vallen- een realistisch beeld moet hebben bij het afvallend vermogen van Chitosan. Het is namelijk geen wondermiddel waarmee je zonder inspanningen afvalt. Het kan je absoluut ondersteunen bij het afvallen in combinatie bij een dieet met een calorietekort.

Lees ook: Wat is saffraan?

Supplementen bestsellers